Hyppää pääsisältöön

Antonius matkasi Puolasta Saksaan tavaravaunussa ja härkävankkureissa

Dokumentissa vuodelta 1977 seurataan puolalaisen Antoniuksen ja hänen perheensä matkaa halki Euroopan. Tapahtumien taustalla on kappale Euroopan historiaa: ETYK-kokous Helsingissä vuonna 1975, joka käynnisti muuttoaallon Puolasta Saksaan.

Dokumentin alku taustoittaa Puolan saksalaisten vaiheita maailmansotien muokkaamassa Euroopassa 1900-luvun alkupuoliskolla.

Ohjelmassa käydään läpi fasistien ja sosialistien valtaannousut, sekä Stalinin aikana alkanut ensimmäinen merkittävä muuttoaalto Puolasta Saksaan. Vuonna 1975 Puolan kommunistisen puolueen johtaja Edward Gierek ja Saksan liittokansleri Helmut Schmidt neuvottelivat Helsingin ETYK-kokouksen päätösvaiheen aikana sopimuksen, joka käynnisti lopulta toisen merkittävän muuttoaallon maiden välille.

Tarinan keskiössä on puolalainen Antonius sekä tämän perhe, jotka tekivät kuvausvuonna maastamuuttoa Saksaan. Myös perheen oma sukuhistoria käydään läpi ja kertaamme alkujaan saksalaisen suvun vaiheita Puolassa.

Kameraryhmä seuraa läheltä Antoniuksen matkaa muun muassa junan karjavaunussa sekä härkävankkureiden oljilla. Lisäksi vieraillaan saksalaisella läpikulkuleirillä, jossa saadaan käsitys siitä kuinka suuri muuttovirta kaiken kaikkiaan oli kyseessä.

Pelkästään kyseisen leirin kautta on dokumentin kuvausaikana kulkenut jo yli 15 tuhatta puolalaista. Leirin johtaja arvioi, että seuraavien neljän vuoden aikana Puolasta tulee muuttamaan 110 - 120 tuhatta saksalaista samaa reittiä.

Dokumentista on leikattu osia ulkomaisen arkistomateriaalin käyttörajoitusten johdosta.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto