Hyppää pääsisältöön

Antonius matkasi Puolasta Saksaan tavaravaunussa ja härkävankkureissa

Dokumentissa vuodelta 1977 seurataan puolalaisen Antoniuksen ja hänen perheensä matkaa halki Euroopan. Tapahtumien taustalla on kappale Euroopan historiaa: ETYK-kokous Helsingissä vuonna 1975, joka käynnisti muuttoaallon Puolasta Saksaan.

Dokumentin alku taustoittaa Puolan saksalaisten vaiheita maailmansotien muokkaamassa Euroopassa 1900-luvun alkupuoliskolla.

Ohjelmassa käydään läpi fasistien ja sosialistien valtaannousut, sekä Stalinin aikana alkanut ensimmäinen merkittävä muuttoaalto Puolasta Saksaan. Vuonna 1975 Puolan kommunistisen puolueen johtaja Edward Gierek ja Saksan liittokansleri Helmut Schmidt neuvottelivat Helsingin ETYK-kokouksen päätösvaiheen aikana sopimuksen, joka käynnisti lopulta toisen merkittävän muuttoaallon maiden välille.

Tarinan keskiössä on puolalainen Antonius sekä tämän perhe, jotka tekivät kuvausvuonna maastamuuttoa Saksaan. Myös perheen oma sukuhistoria käydään läpi ja kertaamme alkujaan saksalaisen suvun vaiheita Puolassa.

Kameraryhmä seuraa läheltä Antoniuksen matkaa muun muassa junan karjavaunussa sekä härkävankkureiden oljilla. Lisäksi vieraillaan saksalaisella läpikulkuleirillä, jossa saadaan käsitys siitä kuinka suuri muuttovirta kaiken kaikkiaan oli kyseessä.

Pelkästään kyseisen leirin kautta on dokumentin kuvausaikana kulkenut jo yli 15 tuhatta puolalaista. Leirin johtaja arvioi, että seuraavien neljän vuoden aikana Puolasta tulee muuttamaan 110 - 120 tuhatta saksalaista samaa reittiä.

Dokumentista on leikattu osia ulkomaisen arkistomateriaalin käyttörajoitusten johdosta.

Teksti: Ville Matilainen

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto