Hyppää pääsisältöön

Antonius matkasi Puolasta Saksaan tavaravaunussa ja härkävankkureissa

Dokumentissa vuodelta 1977 seurataan puolalaisen Antoniuksen ja hänen perheensä matkaa halki Euroopan. Tapahtumien taustalla on kappale Euroopan historiaa: ETYK-kokous Helsingissä vuonna 1975, joka käynnisti muuttoaallon Puolasta Saksaan.

Dokumentin alku taustoittaa Puolan saksalaisten vaiheita maailmansotien muokkaamassa Euroopassa 1900-luvun alkupuoliskolla.

Ohjelmassa käydään läpi fasistien ja sosialistien valtaannousut, sekä Stalinin aikana alkanut ensimmäinen merkittävä muuttoaalto Puolasta Saksaan. Vuonna 1975 Puolan kommunistisen puolueen johtaja Edward Gierek ja Saksan liittokansleri Helmut Schmidt neuvottelivat Helsingin ETYK-kokouksen päätösvaiheen aikana sopimuksen, joka käynnisti lopulta toisen merkittävän muuttoaallon maiden välille.

Tarinan keskiössä on puolalainen Antonius sekä tämän perhe, jotka tekivät kuvausvuonna maastamuuttoa Saksaan. Myös perheen oma sukuhistoria käydään läpi ja kertaamme alkujaan saksalaisen suvun vaiheita Puolassa.

Kameraryhmä seuraa läheltä Antoniuksen matkaa muun muassa junan karjavaunussa sekä härkävankkureiden oljilla. Lisäksi vieraillaan saksalaisella läpikulkuleirillä, jossa saadaan käsitys siitä kuinka suuri muuttovirta kaiken kaikkiaan oli kyseessä.

Pelkästään kyseisen leirin kautta on dokumentin kuvausaikana kulkenut jo yli 15 tuhatta puolalaista. Leirin johtaja arvioi, että seuraavien neljän vuoden aikana Puolasta tulee muuttamaan 110 - 120 tuhatta saksalaista samaa reittiä.

Dokumentista on leikattu osia ulkomaisen arkistomateriaalin käyttörajoitusten johdosta.

Teksti: Ville Matilainen

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto