Hyppää pääsisältöön

Kuttupuhe päättää eduskuntavuoden

Eduskunnan istuntovuoden viimeinen puheenvuoro on ylistyspuhe kutuille ja niiden erinomaisuudelle. Perinne alkoi vuonna 1983, kun vammalalainen SDP:n kansanedustaja Timo Roos halusi edistää vuohimaataloutta.

Puhe oli niin hieno, että siitä tuli jokavuotinen perinne. Mutta miksi juuri kuttu?

"Siihen oli ihan asialliset perustelut. Olen Karkusta kotoisin ja se on sitä kuttuseutua. Oli luonnollista, että sitten kun eduskuntaan pääsin, ottivat muutamat kuttutilalliset yhteyttä. He pelkäsivät, että kutunmaitoa ruvetaan kohtelemaan samalla tavalla kuin lehmänmaitoa. Siitä se lähti liikkeelle. Ajattelin, että on minun myös kerrottava hiukan laajemmin kutusta", Roos kertoi Aristoteleen kantapäässä vuonna 2010.

Jo ensimmäisellä kerralla puheessa oli mukana huumoria, kuttuhan oli köyhän miehen lehmä.

Roosin jälkeen puhetta ovat pitäneet eri pirkanmaalaiset kansanedustajat puolueeseen katsomatta. Puheen luonne on kuitenkin hiukan muuttunut ajan myötä.

"Vähän murhemielin olen kyllä kattellut myöhempien puhujien tekstejä. Se on lyöty leikiksi. Saa olla hauska, mutta pitää olla asiaakin. Sitten kun siitä tulee semmoinen yöllinen ilonpito, voidaan kokea, että se on vastuullisen ja kuluttavan ammatin herjaamista", Roos pohti.

Vuonna 2013 kuttupuheen piti keskustan Arto Pirttilahti.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto