Hyppää pääsisältöön

Kuttupuhe päättää eduskuntavuoden

Eduskunnan istuntovuoden viimeinen puheenvuoro on ylistyspuhe kutuille ja niiden erinomaisuudelle. Perinne alkoi vuonna 1983, kun vammalalainen SDP:n kansanedustaja Timo Roos halusi edistää vuohimaataloutta.

Puhe oli niin hieno, että siitä tuli jokavuotinen perinne. Mutta miksi juuri kuttu?

"Siihen oli ihan asialliset perustelut. Olen Karkusta kotoisin ja se on sitä kuttuseutua. Oli luonnollista, että sitten kun eduskuntaan pääsin, ottivat muutamat kuttutilalliset yhteyttä. He pelkäsivät, että kutunmaitoa ruvetaan kohtelemaan samalla tavalla kuin lehmänmaitoa. Siitä se lähti liikkeelle. Ajattelin, että on minun myös kerrottava hiukan laajemmin kutusta", Roos kertoi Aristoteleen kantapäässä vuonna 2010.

Jo ensimmäisellä kerralla puheessa oli mukana huumoria, kuttuhan oli köyhän miehen lehmä.

Roosin jälkeen puhetta ovat pitäneet eri pirkanmaalaiset kansanedustajat puolueeseen katsomatta. Puheen luonne on kuitenkin hiukan muuttunut ajan myötä.

"Vähän murhemielin olen kyllä kattellut myöhempien puhujien tekstejä. Se on lyöty leikiksi. Saa olla hauska, mutta pitää olla asiaakin. Sitten kun siitä tulee semmoinen yöllinen ilonpito, voidaan kokea, että se on vastuullisen ja kuluttavan ammatin herjaamista", Roos pohti.

Vuonna 2013 kuttupuheen piti keskustan Arto Pirttilahti.

Teksti: Juhana Säilynoja