Hyppää pääsisältöön

Meren autotie kasvatti suosiotaan 1960-luvulla

Filmisepon aurinkoinen katsaus seuraa autolauttaliikennöintiä Suomen, Ahvenanmaan ja Ruotsin välillä kesällä 1962.

Autolauttaliikenne oli taltiointivuonna saavuttanut jo merkittävät mittasuhteet kesämatkailussa. Useat alukset tekivät vuorokaudessa kaksikin edestakaista matkaa Suomen ja Ruotsin välillä. Monet aluksista poikkesivat reitillään myös Ahvenanmaalla.

Laivamatkustajien viikkomäärä nousi parhaimmillaan jopa 30 tuhanteen. Kiireisimpinä viikkoina lastattiin autojakin kolmetuhatta.

Aikakauden matkustajamäärien lisäksi katsaus tarjoilee hurmaavana kaunista kesäkuvaa Maarianhaminasta ja Ahvenanmaalta. Sillat ja rauniot värittävät maisemaa — vaikka kyseessä onkin mustavalkoinen taltiointi. Monet Ahvenanmaan maanteistä oli 1962 jo muutettu öljysorateiksi ja autolomailu kasvatti suosiotaan molemmin puolin Pohjanlahtea.

Kuuluisasta lauttareitistä Korppoon ja Maarianhaminan välillä huolehti tuolloin vielä tuliterä Panny-alus. Pannyn ansiosta saaristotie Paraisista Korppooseen pystyttiin pitämään edelleen käytössä. Viking Line oli lakkauttanut oman reittinsä hetkeä aiemmin sen maantielauttojen osoittauduttua hidastaviksi pullonkauloiksi.

Lähteet: TS: Viking Line aloitti Korppoosta (29.7.2008)

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto