Hyppää pääsisältöön

Meren autotie kasvatti suosiotaan 1960-luvulla

Filmisepon aurinkoinen katsaus seuraa autolauttaliikennöintiä Suomen, Ahvenanmaan ja Ruotsin välillä kesällä 1962.

Autolauttaliikenne oli taltiointivuonna saavuttanut jo merkittävät mittasuhteet kesämatkailussa. Useat alukset tekivät vuorokaudessa kaksikin edestakaista matkaa Suomen ja Ruotsin välillä. Monet aluksista poikkesivat reitillään myös Ahvenanmaalla.

Laivamatkustajien viikkomäärä nousi parhaimmillaan jopa 30 000:een. Kiireisimpinä viikkoina lastattiin autojakin kolmetuhatta. Aikakauden matkustajamäärien lisäksi katsaus tarjoilee hurmaavana kaunista kesäkuvaa Maarianhaminasta ja Ahvenanmaalta. Sillat ja rauniot värittävät maisemaa — vaikka kyseessä onkin mustavalkoinen taltiointi. Monet Ahvenanmaan maanteistä oli 1962 jo muutettu öljysorateiksi ja autolomailu kasvatti suosiotaan molemmin puolin Pohjanlahtea.

Kuuluisasta lauttareitistä Korppoon ja Maarianhaminan välillä huolehti tuolloin vielä tuliterä Panny-alus. Pannyn ansiosta saaristotie Paraisista Korppooseen pystyttiin pitämään edelleen käytössä. Viking Line oli lakkauttanut oman reittinsä hetkeä aiemmin sen maantielauttojen osoittauduttua hidastaviksi pullonkauloiksi.

Kommentit