Hyppää pääsisältöön

Miten koulussa voisi istua vähemmän?

Lapsia lattialla
Kuva: Raili Löyttyniemi/YLE Lapsia lattialla Kuva: Raili Löyttyniemi/YLE lapset (perheenjäsenet),oppilaat,koulu

Istumme itsemme kuoliaaksi, todistavat monet tutkimukset. Istumatyöläiset ovat erityisessä vaarassa, mutta istuva elämäntapa opitaan jo nuorena.

Tietolaatikko

 • Nuorten pyörällä tai jalan liikkuminen on tutkimusten mukaan vähentynyt, mopolla tai mopoautolla liikkuminen yleistynyt.
 • Vaikka liikuntasuositukset täyttyisivät, liiallinen istuminen voi kumota liikunnan vaikutuksia.

Kuva luokkahuoneesta: opettaja seisoo edessä ja oppilaat istuvat riveissä pulpetissa. Joskus noustaan vastaamaan, haetaan tavaroita tai kirjoja ja kiiruhdetaan välitunnille.

Koulun jälkeen monet lapset ja nuoret jatkavat istumista kotona. Istutaan pelikoneen ääressä, sohvalla telkkaria tuijottaen. Äiti tai isi saattaa viedä tunniksi treeneihin ja matka sinne ja takaisin istutaan autossa.

Miten vähentää istumista koulussa? Kerro ideasi!

Ryhmätöitä lattialla, matematiikkaa puolapuissa, historiaa kävelylenkillä? Oletko keksinyt hyviä ratkaisuja? Kerro niistä muillekin!

Prisma Studio haastaa myös opettajat ja koulua käyvät mukaan välttämään tuoleja koko tammikuun ajaksi. Tarjoamme nettitukea tammikuusta alkaen, Facebook-ryhmä löytyy täältä.

Prisma Studion Tuoliton tammikuu

Tuoliton tammikuu Facebook-ryhmä

Kommentit

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?