Hyppää pääsisältöön

Psykologi: Kriisiapu Ruotsin lätkäjoukkueelle on todella tarpeen

Moni on nauranut uutiselle, jossa kerrotaan Ruotsin alle 20-vuotiaiden maajoukkueen tarvitsevan kriisiapua hävityn MM-finaalin jälkeen. Suomen olympiajoukkueen psykologi Hannaleena Ronkainen tietää, miksi huippu-urheilija tarvitsee tukea epäonnistumisen hetkellä.

Jääkiekko. // Kuva: Yle / Arja Lento

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue voitti sunnuntaina maailmanmestaruuden huikeassa MM-finaalissa. Vastassa oli Ruotsin joukkue ja sen pelaajien on uutisoitu saaneen hävityn finaalin jälkeen kriisiapua. Moni maallikko on naureskellut ruotsalaisten ammattiauttajan tarpeelle. Sitä on pidetty liioitteluna.

- Ei se ole ollenkaan liioittelua, sanoo Suomen olympiajoukkueen psykokologi Hannaleena Ronkainen.

YleX Etusivun haastattelema Ronkainen pitää sitä merkkinä suunnitellusta toiminnasta. Joukkueen eteen tehdään töitä kokonaisvaltaisesti ja pidetään huoli kaikkien psykologisesta hyvinvoinnista.

- Jos huippu-urheilija ei pääse tavoitteeseensa, niin se voi aiheuttaa hyvin voimakkaita tunnereaktioita, Ronkainen kertoo.

- Epäonnistuminen, kuten kultaottelun häviäminen, voi olla niin voimakas kokemus urheilijalle, että siinä laukeaa psykologinen kriisi. Sellainen voi laueta mistä tahansa yllättävistä vastoinkäymisistä, pettymyksistä tai menetyksistä.

Ronkainen olettaa, että urheilupsykologi on ollut joukkueen mukana koko ajan, että asioista puhumiseen olisi mahdollisimman pieni kynnys. Näin päästää keskustelemaan suoraan vaikeista asioista.

Mikäli tärkeän ottelun häviämistä ei käsitellä voi tuloksena olla esimerkiksi tappiokierre.

- Ajattelen niin, että epäonnistumiset ovat loistavia oppimisen kokemuksia.

On tärkeää pysähtyä miettimään, mikä aiheutti epäonnistumisen, mitä voidaan tehdä toisin, mitä siitä voidaan oppia ja onnistuttiinko jossain hyvin. Kun nämä on käyty läpi, voi urheilija siirtää huomionsa kohti kehittymistä ja jättää huonot asia taakseen.

Lue myös:

Teräväinen vitsailee MM-voitosta: Perus viikonloppu

Puhtoinen maailmanmestari Juuse Saros paljasti tahransa: Täytyy olla mansikkakiisseliä

Lähteet: YleX Etusivu