Hyppää pääsisältöön

OffShore Leaks 2013: Veroparatiiseissa ainakin 400 yhtiötä

veroparatiiseissa on kymmeniätuhansia yrityksiä rekisteröitynä.
Veroparatiiseissa on rekisteröityinä kymmeniätuhansia yrityksiä. veroparatiiseissa on kymmeniätuhansia yrityksiä rekisteröitynä. Kuva: MOT, Yle poukama

Suomalaisilla yrityksillä on Finnwatchin tuoreen raportin mukaan yli 400 tytäryhtiötä veroparatiiseissa. Erityisen merkittävä ”pöytälaatikkoyhtiöiden” kohdemaa on Hollanti. Lähes 90 prosenttia Suomesta Hollantiin tehdyistä sijoituksista oli vuonna 2012 tehty pöytälaatikkoyhtiöihin. MOT käsitteli veroparatiiseja viime keväänä ohjelmassa Postia veroparatiisista.

Finnwatch uskoo ” Messinkilaattojen valtakunta” -nimisessä selvityksessään, että tietokanta-analyysiin ja tilinpäätöstietoihin perustuva luku on varovainen arvio eikä sisällä läheskään kaikkia yhtiöitä. Järjestö perustaa Hollantia koskevat tietonsa Hollannin keskuspankin toimittamaan aineistoon.

”Näyttää selvältä, että veroparatiisiyhtiöillä on merkittävä rooli suomalaisyritysten liiketoiminnassa”, Finnwatchin tutkija Matti Ylönen sanoo. Finnwatch on kansalaisjärjestö, joka tutkii suomalaisen yritystoiminnan maailmanlaajuisia vaikutuksia. Sen taustalla ovat mm. SASK, Attac, Kirkon ulkomaanapu ja Kepa.

Raportin mukaan liikevaihdoltaan 20 suurimmalla suomalaisyrityksellä on 225 tytäryhtiötä pöytälaatikkoyhtiöitä yrityksille tarjoavissa veroparatiiseissa. Kaikilla suomalaisyrityksillä on yhteensä yli 400 tytäryhtiötä veroparatiiseissa.

Ylönen katsoo, että tarvitaan sitovaa sääntelyä. ”Suomen tulee vaatia pakollista maakohtaista talousraportointia käyttöön nopealla aikataululla EU:ssa. Valtionyhtiöiden tulee toimia asiassa edelläkävijöinä”, Ylönen toteaa.

”Tänä vuonna käsitellään myös EU:n emo-tytäryhtiödirektiivin uudistamista. Suomen tulee ajaa neuvotteluissa tehokasta puuttumista aggressiiviseen verosuunnitteluun.”

Minna Knus-Galánin toimittamassa MOT-ohjelmassa (8.4.2013) julkistettiin riippumattoman tutkivan journalismin keskuksen ICIJ:n aineistoa, joka perustui historian toistaiseksi suurimpaan asiakirjavuotoon.

Katso juttu tästä: