Hyppää pääsisältöön

Yksityistetty edunvalvonta oikeusasiamiehen tutkinnassa

edunvalvonta
edunvalvonta Kuva: Yle, Mot edunvalvonta

Eduskunnan oikeusasiamies antaa lähikuukausina lausunnon viitisen vuotta sitten aloitetun edunvalvonnan yksityistämisestä Suomessa. Oikeusasiamies havaitsi runsas vuosi sitten yksityisessä edunvalvonnassa vakavia ongelmia.

Selvityksen kohteena on muun muassa se, vaarantaako yleisen edunvalvonnan siirtyminen yksityisen yrityksen vastuulle päämiesten eli useimmiten vanhusten etujen toteutumisen ja loukkaako yksityistäminen kansalaisten yhdenvertaisuutta.

Julkista edunvalvontaa hoitivat aikoinaan kunnat, joilta se siirtyi valtion vastuulle vuonna 2009. Valtio aloitti yksityistämisen, jonka piirissä on jo noin 4000 vanhusta tai muuta henkilöä, jotka eivät kykene huolehtimaan asioistaan.

Useimmissa tapauksissa yksityistäminen on toiminut moitteettomasti, mutta Pirkanmaalla ja Satakunnassa paljastui viime vuonna yksityisen edunvalvontayrityksen toiminnassa vakavia laiminlyöntejä. Suomen tähän mennessä suurin edunvalvontapalveluita tuottanut yritys, Sastamalan edunvalvonta Oy, jätti useiden päämiesten vuokria ja muita asumiskuluja maksamatta. Pahimmillaan maksurästit johtivat asukkaiden häätöön. Myös lääkelaskuja jäi hoitamatta ja päämiehille kuuluvia sosiaalietuuksia hakematta. Lisäksi yritys laiminlöi lakisääteisten vuositilien tekemiset.

Pirkanmaan käräjäoikeus päättikin viime lokakuussa siirtää päämiehet pois Sastamalan edunvalvonta Oy:ltä, ja heidän asioitaan hoitaa nyt Pirkanmaan oikeusaputoimisto. Satakunnassa oli tehty vastaava päätös jo kesällä 2013. Edunvalvottavia näissä tapauksissa on yhteensä viitisensataa. Oikeusministeriö on nyt muuttanut linjaansa ja kilpailutuksia on pantu jäihin.

Siviilioikeuden professori Urpo Kangas katsoo, että Sastamalan tapaus paljastaa isoja puutteita myös valvonnassa. "Tää on itse asiassa äärimmäisen surullinen esimerkki siitä, että mitä vaaroja tämmöisessä amatöörimäisessä yksityistämisessä on", professori Kangas sanoo.

Haastateltavat:

 • Ilpo Nieminen
 • Helena
 • Liisa
 • Eeva Suonpää, toimitusjohtaja, Sastamalan edunvalvonta Oy
 • Pekka Tolvanen, johtava julkinen oikeusavustaja, Pirkanmaan oikeusaputoimisto
 • Susanna Välkki, holhoustoimen päällikkö, Sisä-Suomen maistraatti
 • Atte Virtanen, edunvalvoja, Sastamalan edunvalvonta Oy
 • Paula Kokkonen, johtaja, Sastamalakoti
 • Merja Muilu, oikeusapu- ja ulosottoyksikön päällikkö, Oikeusministeriö
 • Susanna Välkki, holhousyksikön päällikkö
 • Urpo Kangas, siviilioikeuden professori, Helsingin yliopisto

Linkkejä:

 • Duodecim: ”Ei rakenteellista korruptiota, mutta ehkä yksilöitä”

  ”Käypä hoito -suositukset eivät kovin korkeatasoisia.”

  Helsingin yliopiston professori Teppo Järvinen sai syyskuussa Lääkäriliitolta julkisen varoituksen epäkollegiaalisesta käyttäytymisestä. Varoituksen syynä oli Järvisen vuotta aiemmin pitämä luento Suomen Psykologiliiton kansainvälisessä tilaisuudessa. Tilaisuuden aiheena oli rakenteellinen korruptio.

 • EU-tuomioistuin järjestää meppien kulukorvauksista julkisen kuulemisen

  Mepit käyttävät yleistä kulukorvausta omiin kuluihinsa

  Euroopan unionin tuomioistuin järjestää torstaina 19. lokakuuta Luxemburgissa julkisen kuulemisen euroedustajien kulukorvausten käytöstä. Kuuleminen on seurausta 28 EU-maan toimittajaverkoston tekemistä paljastuksista. MOT on osa verkostoa. Paljastukset tehtiin viime kesäkuussa.