Hyppää pääsisältöön

Hailuodon hirvet syötiin kaikki

Metsästystä koskevia säännöksiä vapautettiin 1980-luvun Suomessa niin, että riistamiehet pystyivät itse vaikuttamaan hirvien kaatolupien määrään. Tämä johti joissakin tapauksissa joukkoteurastukseen. Hailuodon saarella tapettiin vuosikymmenen puolivälissä satoja hirviä, mikä johti luodon hirvikannan täyskatoon.

Hailuodon saari oli 1980-luvulla hirvimetsästäjien suosiossa. Metsästäjät sonnustautuivat peräti satajoukkoisina laumoina vuosittaisiin lintu- ja hirvijahteihin. Vuosikymmenen alkupuolella kahdenkymmenen tuhannen hehtaarin saarella kaadettiin jopa kolmesataa hirveä vuosittain.

Vuonna 1986 saarella ei ollut enää hirviä. Kanta oli täysin kaadettu ja hailuotolaisia kutsuttiin pikemminkin teurastajiksi kuin metsästäjiksi.

Paikallisen metsästysseuran puheenjohtaja Eero Sauvala suostuu haastattelussa myöntämään hirvimetsästyksen menneen hieman liian pitkälle, mutta toteaa kannan kuitenkin elpyvän vielä tulevaisuudessa. Kaikki hailuotolaiset eivät olleet Sauvalan kanssa samoilla linjoilla.

"Hirvihomma on siinä mallissa, että hirvet ammuttiin, männä syksynä syötiin kaikki. Viisi, kuusiko niitä jäi?" Pienviljelijä Ernesti Perälä kertoo.

Perälän mukaan metsästystä kiihdytti erityisesti paikallisten maanomistajien huoli hirvien aiheuttamista metsätuhoista. Maanomistajat eivät kuitenkaan käyttäneet esimerkiksi tavanomaisia hajustesuojia taimitarhojensa suojina ja hirvituhoista maksettiin maanomistajille täydet korvaukset.

1980-luvulla Suomessa alettiin puhua entistä vahvemmin metsästäjien vastuusta riistanhoitotyössä. Raportin loppupuolella siirrytään Ylivieskaan, jossa seurataan metsästysretkeä ja kuullaan paikallisen metsästysseuran puheenjohtajan näkemyksiä oikeaoppisesta metsästyskulttuurista.

Kommentit