Hyppää pääsisältöön

Matti Mattsson yllätti itsensäkin MM-pronssillaan

Matti Mattsson ui 200 metrin rintauinnin maailmanmestaruuskisojen kolmanneksi Barcelonassa vuonna 2013. Mitali oli Suomen ensimmäinen kymmeneen vuoteen.

Tietolaatikko

Klipit ovat valitettavasti nähtävillä vain Suomessa. Clips are available only in Finland.

Vuotta aiemmin Lontoon olympialaiset olivat menneet suomalaisuimareilta aivan penkin alle, joten mitali oli todellinen yllätys.

Vuonna 1993 syntynyt porilaisuimari pääsi finaaliin välierien kuudenneksi nopeimmalla ajalla. Hän aloittikin kisan rennosti ollen ensimmäisen 50 metrin jälkeen juuri kuudes. Puoliväliin mennessä Mattsson oli kuitenkin kiristänyt vauhtiaan roimasti ja käänsi matkan loppupuoliskolle kärjessä.

Kisan ennakkosuosikki Unkarin Daniel Gyurta veti kuitenkin hurjan loppuvedon ja voitti kisan ylivoimaisesti. Myös saksalainen Marco Koch tuli lopun suomalaista nopeammin, mutta Mattsson piti kiinni kolmossijasta ja tuuletti maalissa MM-pronssia ajalla 2:08,95.

"Ihan maagista! En mä ihan mitalimahdollisuuksiin uskonut. Totta kai voitto on aina mielessä, mutta en uskonut näin kovaan suoritukseen", Mattsson kommentoi kisan jälkeen.

Edellinen suomalainen MM-mitali oli sekin Barcelonasta, kun Hanna-Maria Seppälä voitti 100 metrin vapaauinnin maailmanmestaruuden vuonna 2003.

Teksti: Juhana Säilynoja