Hyppää pääsisältöön

Matti Mattsson yllätti itsensäkin MM-pronssillaan

Matti Mattsson ui 200 metrin rintauinnin maailmanmestaruuskisojen kolmanneksi Barcelonassa vuonna 2013. Mitali oli Suomen ensimmäinen kymmeneen vuoteen.

Tietolaatikko

Klipit ovat valitettavasti nähtävillä vain Suomessa. Clips are available only in Finland.

Vuotta aiemmin Lontoon olympialaiset olivat menneet suomalaisuimareilta aivan penkin alle, joten mitali oli todellinen yllätys.

Vuonna 1993 syntynyt porilaisuimari pääsi finaaliin välierien kuudenneksi nopeimmalla ajalla. Hän aloittikin kisan rennosti ollen ensimmäisen 50 metrin jälkeen juuri kuudes. Puoliväliin mennessä Mattsson oli kuitenkin kiristänyt vauhtiaan roimasti ja käänsi matkan loppupuoliskolle kärjessä.

Kisan ennakkosuosikki Unkarin Daniel Gyurta veti kuitenkin hurjan loppuvedon ja voitti kisan ylivoimaisesti. Myös saksalainen Marco Koch tuli lopun suomalaista nopeammin, mutta Mattsson piti kiinni kolmossijasta ja tuuletti maalissa MM-pronssia ajalla 2:08,95.

"Ihan maagista! En mä ihan mitalimahdollisuuksiin uskonut. Totta kai voitto on aina mielessä, mutta en uskonut näin kovaan suoritukseen", Mattsson kommentoi kisan jälkeen.

Edellinen suomalainen MM-mitali oli sekin Barcelonasta, kun Hanna-Maria Seppälä voitti 100 metrin vapaauinnin maailmanmestaruuden vuonna 2003.

Teksti: Juhana Säilynoja

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto