Hyppää pääsisältöön

Matti Mattsson yllätti itsensäkin MM-pronssillaan

Matti Mattsson ui 200 metrin rintauinnin maailmanmestaruuskisojen kolmanneksi Barcelonassa vuonna 2013. Mitali oli Suomen ensimmäinen kymmeneen vuoteen.

Tietolaatikko

Klipit ovat valitettavasti nähtävillä vain Suomessa. Clips are available only in Finland.

Vuotta aiemmin Lontoon olympialaiset olivat menneet suomalaisuimareilta aivan penkin alle, joten mitali oli todellinen yllätys.

Vuonna 1993 syntynyt porilaisuimari pääsi finaaliin välierien kuudenneksi nopeimmalla ajalla. Hän aloittikin kisan rennosti ollen ensimmäisen 50 metrin jälkeen juuri kuudes. Puoliväliin mennessä Mattsson oli kuitenkin kiristänyt vauhtiaan roimasti ja käänsi matkan loppupuoliskolle kärjessä.

Kisan ennakkosuosikki Unkarin Daniel Gyurta veti kuitenkin hurjan loppuvedon ja voitti kisan ylivoimaisesti. Myös saksalainen Marco Koch tuli lopun suomalaista nopeammin, mutta Mattsson piti kiinni kolmossijasta ja tuuletti maalissa MM-pronssia ajalla 2:08,95.

"Ihan maagista! En mä ihan mitalimahdollisuuksiin uskonut. Totta kai voitto on aina mielessä, mutta en uskonut näin kovaan suoritukseen", Mattsson kommentoi kisan jälkeen.

Edellinen suomalainen MM-mitali oli sekin Barcelonasta, kun Hanna-Maria Seppälä voitti 100 metrin vapaauinnin maailmanmestaruuden vuonna 2003.

Teksti: Juhana Säilynoja

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto