Hyppää pääsisältöön

Neulesuunnittelija Arja Viitala luo neulemuotia ja vaalii käsityötaidon säilymistä

Neuletakin ohje syntyy monen työntekijän yhteistyön tuloksena.

Arja Viitala työskentelee vuonna 1981 Valvillan tehtaalla Hyvinkäällä. Hän on koulutukseltaan tekstiiliopettaja ja suunnittelee lankojen värisävyjä ja malleja kotimaisessa villatehtaassa tehdyille langoille.

Viitala sanoo, että neulemallin suunnittelu voi lähteä liikkeelle joko langasta, väristä, neulepinnasta tai vaatteesta. Useimmiten mallin idea lähtee langasta.

Viitala ei itse neulo mallista kuin mallitilkun. Hän vie mallisuunnitelman ja mallitilkun kaavoittajalle, joka kirjoittaa ohjeen. Tehtaan valitsema mallineuloja neuloo ohjeen mukaisen vaatteen, näin varmistetaan, että ohje on toteutettavissa.

Neulemalli-ideasta valmiiksi ohjeeksi ja neulotuksi mallikappaleeksi kestää noin kaksi kuukautta. Vasta mallikappaleen neulomisen jälkeen kirjoitetaan lehdessä julkaistava ohje.

Viitala sanookin, että neulemallia suunnitellessa on muistettava, että neuleohje pitää olla lähes kenen tahansa toteutettavissa.

Kiinnostusta neuletöihin ja käsitöihin oli jo 1980-luvun Suomessa. Viitala kertoo esimerkkinä, että kun Valvilla haki mallineuleiden tekijöitä pienellä lehti-ilmoituksella paikallislehdessä yhteydenottoja tuli noin 120:ltä innokkaalta käsityön tekijää.

Arja Viitala sanoo, että hänelle tärkeintä työssä on käsityötaidon ylläpitäminen ja sen säilyttäminen. Työstään Viitala toteaa lisäksi, että vaikka työ on luovaa, "joskus tulee myös pakonomaisuuden maku mukaan, koska koko ajan on keksittävä uutta ja uutta."

Teksti: Annimaiju Pudas

Kommentit