Hyppää pääsisältöön

Hopia ei ollut häpiä, kun Pitkämäki kisasi toipilaana Moskovassa

Tero Pitkämäki nousi leikkauspöydältä jännittävään keihään kaksintaisteluun ja toi Suomen ainoan mitalin yleisurheilun MM-kisoissa Moskovassa 2013. Kilpakumppani Vitezslav Vesely valloitti maailmanmestaruuden.

Polvivaivasta kärsinyt Vesely latasi Moskovassa kaikki paukut ensimmäiseensä ja onnistui erinomaisesti heittäen 87,17. Tshekkiheittäjän aiempi "ennätystulos" arvokisoissa oli Lontoon olympialaisissa heitetty 84,11.

Tero Pitkämäki nakkasi Moskovan keihäsfinaalissa ensimmäisellään vain 83,40. Hän puisteli päätään hieman liian korkealle nousseen heiton jälkeen.

Toisellaan Osakan maailmanmestari uhitteli jo Vezelylle, mutta keihäs ei ollut optimiasennossa, vaikka lensikin melkein 87 metriin. Kolmannellaan Pitkämäki kohenteli jälleen tulostaan, mutta sentit olivat Vezelyn puolella. Tulos 87,07 jäi uupumaan kärkitilasta vain kymmenen cm:n verran.

Pitkämäki esitti keihään finaalissa upean, ylivoimaisesti tasokkaimman sarjan kilpailijoista, mutta se ei riittänyt mestaruuteen asti. Yhden nappiheiton loppukilpailussa saanut Jan Zeleznyn suojatti saavutti uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden.

Pitkämäelle tämänkertainen MM-hopea oli uran viides arvokisamitali. Hän oli tyytyväinen pitkästä aikaa tulleeseen mitalisijaan.

Seinäjoella fanien luottamus Pitkämäkeen oli korkealla kisan alkaessa: "Pohojanmaalta lähretään voittamahan ja tappamahan!" Lopputuloksen selvittyäkin vältyttiin tappiomielialalta: "Ei se hopia oo häpiä."

Lontoon olympiapronssimies Antti Ruuskanen kärsi kisassa pahoista tekniikkaongelmista. Vasta viimeinen heitto lensi lukemiin 81,44, jolla Ruuskanen nappasi kuudennen sijan. Pronssia kisassa otti Venäjän Dmitri Tarabin tuloksella 86,23.

Testi: Yle Urheilu & Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto