Hyppää pääsisältöön

Suomalaisbändin on turha yrittää Eurosoniciin täysin pystymetsästä

Suomalaisen musiikin viennin edistämiseksi ponnistellaan tällä viikolla Hollannissa. Eurosonicissa on esillä viisi suomalaista musiikintekijää, jotka ovat läpäisseet sikäläisen artistiseulan.

Jaakko Eino Kalevi on saanut huomiota muun muassa Briteissä ennen Eurosonicia.

YleX:n Musaventures Hollannin Eurosonicissa – tätä luvassa, kun suomalaista musiikkia viedään maailmalle Hollannin Eurosonic-tapahtumassa. Tänä vuonna suomalaisia artisteja ja bändejä on mukana vain viisi kappaletta, kun viime vuonna Suomi sai tapahtuman erityisvieraana festivaaleille peräti 17 esiintyjää.

YleX Etusivussa vieraillut musiikin viennin ammattilainen, Sami Häikiö, sanoo, että bändin kansainvälistyminen rakentuu pienistä askelista.

- Niitä tuntuu olevan bändien uralla satoja ellei tuhansia. Esimerkiksi Eurosonicissa bändin voi nähdä joku ohjelmapäällikkö, joka buukkaa bändin kesäksi ulkomaiselle festareille. Sitten siellä festareilla onkin 10 000 hengen yleisö ja taas on pääty vähän pidemmälle, Häikiö sanoo.

Tänä vuonna Suomea edustavat Black Lizard, Jaakko Eino Kalevi, Femme en Fourrure, Desto ja Noah Kin. Heidän Eurosonic-esiintymisestään on päätetty Suomen ulkopuolella.

- Eurosoniciin voi kuka tahansa hakea ja Hollannissa on tapahtuman oma ohjelmapäällikkö, joka valitsee sopivat nousussa olevat nimet.

Viime vuonna hakijoita oli Häikiön mukaan yli 60 ja tänäkin vuonna moninkertainen määrä suhteessa valittujen määrään.

Aivan pystymetsästä hakijaa ei Eurosoniciin valita ja sille on syynsä. Bändillä pitää olla näyttöä jonkinlaisesta satsauksesta tekemiseensä.

- Siellä katsotaan, onko bändillä osaavia taustavoimia, löytyykö hypeä, miten blogit on hoidettu ja onko bändi saanut radiosoittoa, Häikiö luettelee.

- Esimerkiksi Jaakko Eino Kalevilla on ollut Briteissä viimeisten kahden kuukauden aikana näkyvyyttä medioissa ja biisi on soinut BBC:llä. Sellainen vaikuttaa, että taustalla on jo jotain. Sitten, kun vetää vielä hyvän keikan ammattilaisille, niin mennään taas vähän eteenpäin.

Erottautumiseen on syytä panostaa paikan päällä, sillä neljän päivän aikana parinkymmenen klubin lavalle nousee noin 300 menestystä janoavaa esiintyjää.

- Ulkoa katsottuna se on iso kaupunkifestari. Groningen on muutaman sadantuhannen asukkaan yliopistokaupunki, jossa on ihan sikana klubeja, Häikiö sanoo.

Lue myös: YleX:n Musaventures Hollannin Eurosonicissa – tätä luvassa

Lähteet: YleX Etusivu