Hyppää pääsisältöön

Ensimmäisinä judon löysivät Suomessakin poliisit

"Nyrkit eivät auta eikä kannata luottaa puukkoon, jos joutuu tekemisiin judomiehen kanssa!" Suomen Filmiteollisuus esitteli yleisölle ensimmäisen suomalaisen judokerhon toimintaa vuonna 1954. Vastikään perustettu ryhmä koostui poliiseista.

Tietolaatikko

Japanilainen Jigoro Kano kehitti kamppailulaji judon jujutsutekniikoiden pohjalta ja perusti sille Kodokan -niminen koulun Tokioon kesäkuussa 1882. Suomalaiset pääsivät näkemään lajia ensimmäisen kerran jo lokakuussa 1890, jolloin Kano kävi Euroopan-matkallaan myös Suomessa. Varsinainen judotoiminta alkoi Suomessa vuonna 1954.

Osmo Harkimo kuvasi judoharjoituksia Helsingin Poliisi-Voimailijoiden salilla vuonna 1954. Opettajana toimii englantilainen ekonomiopiskelija Peter Fison. "Rikollisilla on syytä tulla varovaisemmiksi, sillä poliisit harjoittelevat nyt judoa!"

Aivan ensiksi on opeteltava kaatumaan oikein. Myös turvallinen pudottautumistekniikka on poliisille hyödyllinen taito. Näemme, miten poliisi suorittaa judohypyn kolmannen kerroksen ikkunasta maahan. Tosin hyppyä ei ole tallennettu kokonaisuudessaan.

Laji oli perustamisestaan lähtien ollut suosittu maailmalla juuri poliisien parissa. Kun ensimmäinen judokoulu oli aloittanut Tokiossa 1880-luvulla, olivat poliisit ottaneet kilpailun kautta selville, oliko judosta todella perinteisen jujutsun haastajaksi. Kun judokat olivat voittaneet kisan selvin luvuin, oli lajia alettu opettaa ensin poliisivoimissa, sitten armeijassa ja lopulta kouluissakin.

Filmikatsaus esittelee judon perusotteet ja korostaa lajin poikkeuksellisuutta. "Tässä lajissa ei koko ratkaise, tarvitaan taitoa, ei voimaa!" Matti Raution itämaissävytteinen musiikki tukee kerrontaa vivahteikkaasti.

Fisonin jälkeen poliisien salilla alkoi syksyllä 1954 opettaa Suomeen asettunut Japanin lähetystösihteeri Shigemi Tagami. Vuonna 1996 lajia harrastettiin jo joka puolella Suomea yli 120 seurassa.

Teksti: Petra Himberg