Hyppää pääsisältöön

Harrinivan Köpi on lomakeskuksen lupsakka isäntä Länsi-Lapissa

Seuraamme muoniolaisen matkailuyrittäjän Kyösti "Köpi" Pietikäisen elämää viikon ajan Harrinivan lomakylässä vuonna 1994.

Harrinivan lomakeskus tarjosi vierailleen muun muassa koiravaljakkosafareita sekä mahdollisuuden koskenlaskuun. Lisäksi pyöritettiin leirikoulutoimintaa peruskouluille. Lomakeskuksen kävijöistä jopa 95 prosenttia tuli Suomen ulkopuolelta.

Ylen Tosi suomalainen -ohjelma seurasi vuonna 1994 viikon ajan helsinkiläisen ala-asteluokan leirikoulua Harrinivassa. Monet koululaisista eivät olleet aiemmin matkustaneet näin kauas kotoaan, saatikka Lappiin asti. Kuudesluokkalaisten leiriä ohjasi Harrinivan isäntä Kyösti Pietikäinen.

Lupsakkana luontoihmisenä, mutta myös oivana kurinpitäjänä ohjelmassa esiintyvä Pietikäinen analysoi Lapin matkailun tilannetta lama-Suomen veroverkossa, opastaa koululaisia perinteisen poronkäristyksen kokkaamisessa sekä avaa omaa sielunmaisemaansa konttorityötä vieroksuvana matkailuyrittäjänä.

Kamera seuraa isäntää tämän kylkimakuulla suoritetuista pilkkihetkistä aamuauringon valaisemiin avantopulahduksiin. Ohjelma myös tarjoilee kaunista luontokuvaa koskemattomasta, talvisesta Lapista.

Jo 1970-luvulla perustetusta perheyrityksestä tuli vuonna 1994 Harrinivan Lomakeskus Oy. Samalla keskus aloitti entistä vientipainotteisempien ohjelmapalveluiden kehityksen.

Teksti: Ville Matilainen

Artikkelia muokattu 2.3.2015, Pietikäisen sukunimi korjattu Pietikäiseksi Pentikäisen sijaan

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto