Hyppää pääsisältöön

Strömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla

Tilkkutyöt ovat käsityölaji, joka kattaa monta erilaista tekniikkaa. Tässä tekniikassa pujotellaan kaksi kankaanpalaa yhteen niin, että lopputulos näyttää melko monimutkaiselta, monesta pienestä tilkusta ommellulta tilkkutyöltä. Oikeasti tekniikka on kuitenkin helppo kuin mikä!

Valmista kangasta voi käyttää moniin eri esineisiin, esimerkiksi patalappuun, tyynyyn, esiliinaan tai laukkuun.
Strömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, Yle

Tarvikkeet:

kaksi eriväristä puuvillakankaanpalaa, noin 30 × 30 cm
räätälinliitu
tukikangasta
ompelulankaa
vanulevyä patalappuun/täytevanua tyynyyn tms.
taustakangasta valitsemaasi esineeseen (vinonauhaa patalappuun)

Tee näin:

1. Merkitse molempiin kankaanpaloihin niiden keskikohta räätälinliidulla.Strömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, Yle

2. Aseta keskikohtaan pyöreä esine, jonka halkaisija on noin 3,5 cm, ja piirrä sen ääriviivat niin, että molempien kankaanpalojen keskellä on ympyrä.Strömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, YleStrömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, Yle

3. Piirrä toiseen kankaanpalaan kasvava spiraali keskiympyrästä aloittaen.Strömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, Yle

4. Piirrä toiseen kankaanpalaan aaltoilevia säteitä keskiympyrästä aloittaen. Piirrä ensin yksi säde kuhunkin kulmaan ja sitten kolme sädettä kolmen sivun kulmasäteiden väliin ja vain kaksi sädettä neljänteen väliin. Siten säteitä tulee pariton määrä eli 15 kappaletta. Kaikkien säteiden tulee olla kiinni keskiympyrässä niin, että jokainen säde on ylhäältä noin 0,5 cm leveä ja levenee reunoja kohti.Strömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, Yle

5. Leikkaa spiraali ja säteet piirrettyjä viivoja pitkin. Varmista, että jokainen säde on kiinni keskiympyrässä.Strömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, YleStrömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, Yle

6. Aseta sädekappale tasaisesti pöydälle ja laita spiraalikappaleen ympyrä sädekappaleen ympyrän alle.

7. Pujottele spiraali säteiden väleistä, vuoroin yli ja vuoroin ali, koko kankaan loppuun asti.Strömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, YleStrömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, YleStrömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, Yle

8. Käännä työ varovasti ylösalaisin. Suorista osat ja tarkista, että pujottelu näyttää tiiviiltä ja siistiltä.

9. Silitä työn nurjalle puolelle tukikangas, jotta työ pysyy kasassa.

(Toisaalta voit myös kasata työn suoraan tukikankaan ja silityslaudan päällä, jolloin työtä ei tarvitse erikseen kääntää ja suoristaa.)

10. Ompele siksakkiommel keskiympyrästä aloittaen spiraalin reunaa pitkin niin, että kankaiden reunat jäävät ompelen alle.Strömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, Yle

11. Ompele siksakkiommel jokaisen säteen reunaa pitkin, jotta työ pysyy kasassa.Strömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, Yle

12. Nyt voit tehdä kankaasta mitä haluat. Jos haluat tehdä patalapun, leikkaa kangas haluamasi muotoiseksi ja leikkaa sitten patalapun vanulevy ja taustakangas samanmuotoisiksi. Aseta kappaleet päällekkäin, ompele niiden reunaan siksakkiommel ja vinonauha ja tee nauhasta lopuksi ripustuslenkki.

Suomennos: Jenna Yli-Knuuttila

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa