Hyppää pääsisältöön

Strömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla

Tilkkutyöt ovat käsityölaji, joka kattaa monta erilaista tekniikkaa. Tässä tekniikassa pujotellaan kaksi kankaanpalaa yhteen niin, että lopputulos näyttää melko monimutkaiselta, monesta pienestä tilkusta ommellulta tilkkutyöltä. Oikeasti tekniikka on kuitenkin helppo kuin mikä!

Valmista kangasta voi käyttää moniin eri esineisiin, esimerkiksi patalappuun, tyynyyn, esiliinaan tai laukkuun.
Strömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, Yle

Tarvikkeet:

kaksi eriväristä puuvillakankaanpalaa, noin 30 × 30 cm
räätälinliitu
tukikangasta
ompelulankaa
vanulevyä patalappuun/täytevanua tyynyyn tms.
taustakangasta valitsemaasi esineeseen (vinonauhaa patalappuun)

Tee näin:

1. Merkitse molempiin kankaanpaloihin niiden keskikohta räätälinliidulla.Strömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, Yle

2. Aseta keskikohtaan pyöreä esine, jonka halkaisija on noin 3,5 cm, ja piirrä sen ääriviivat niin, että molempien kankaanpalojen keskellä on ympyrä.Strömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, YleStrömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, Yle

3. Piirrä toiseen kankaanpalaan kasvava spiraali keskiympyrästä aloittaen.Strömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, Yle

4. Piirrä toiseen kankaanpalaan aaltoilevia säteitä keskiympyrästä aloittaen. Piirrä ensin yksi säde kuhunkin kulmaan ja sitten kolme sädettä kolmen sivun kulmasäteiden väliin ja vain kaksi sädettä neljänteen väliin. Siten säteitä tulee pariton määrä eli 15 kappaletta. Kaikkien säteiden tulee olla kiinni keskiympyrässä niin, että jokainen säde on ylhäältä noin 0,5 cm leveä ja levenee reunoja kohti.Strömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, Yle

5. Leikkaa spiraali ja säteet piirrettyjä viivoja pitkin. Varmista, että jokainen säde on kiinni keskiympyrässä.Strömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, YleStrömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, Yle

6. Aseta sädekappale tasaisesti pöydälle ja laita spiraalikappaleen ympyrä sädekappaleen ympyrän alle.

7. Pujottele spiraali säteiden väleistä, vuoroin yli ja vuoroin ali, koko kankaan loppuun asti.Strömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, YleStrömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, YleStrömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, Yle

8. Käännä työ varovasti ylösalaisin. Suorista osat ja tarkista, että pujottelu näyttää tiiviiltä ja siistiltä.

9. Silitä työn nurjalle puolelle tukikangas, jotta työ pysyy kasassa.

(Toisaalta voit myös kasata työn suoraan tukikankaan ja silityslaudan päällä, jolloin työtä ei tarvitse erikseen kääntää ja suoristaa.)

10. Ompele siksakkiommel keskiympyrästä aloittaen spiraalin reunaa pitkin niin, että kankaiden reunat jäävät ompelen alle.Strömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, Yle

11. Ompele siksakkiommel jokaisen säteen reunaa pitkin, jotta työ pysyy kasassa.Strömsö: Tilkkutyö spiraalipujottelulla. Kuva: Strömsö, Yle

12. Nyt voit tehdä kankaasta mitä haluat. Jos haluat tehdä patalapun, leikkaa kangas haluamasi muotoiseksi ja leikkaa sitten patalapun vanulevy ja taustakangas samanmuotoisiksi. Aseta kappaleet päällekkäin, ompele niiden reunaan siksakkiommel ja vinonauha ja tee nauhasta lopuksi ripustuslenkki.

Suomennos: Jenna Yli-Knuuttila

 • Maalaa kaappiin kelim-kuvio

  Yllättävä sisäpuoli!

  Kauniit vanhat tummasta puusta tehdyt kalusteet ovat kunnioitusta herättäviä. Saako sellaisia kalusteita muokata omien tarpeidensa mukaan? Minun vastaukseni on ”kyllä”.

 • Ompele kori matonkuteista

  Ompele säilytyskori ompelukoneella.

  Ompele erikokoisia koreja eri tarkoituksiin tai tee tällä tekniikalla pannunalustoja tai laukkuja. Ajatus on yksinkertainen, mutta tekniikka vaatii hiukan ompelukoneen käyttötaitoa, koska korit muotoillaan samalla, kun niitä ommellaan.

 • Leijuvat kivet

  Kivet savesta kelluvat paremmin!

  Suuren meren hiomia kiviä. Muodoltaan täydellisiä. Sileitä ja kauniita. Täydellisiä koristeita hyllyssä osana sisustusta.

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

 • Vegevalinta – viikkomenu 2

  Parhaat arjen kasviruokaohjeenne.

  Vegevalinnan toisen viikon herkkuihin kuuluu kaksi perhesuosikkia vegevaihtoehtoina. Suuret kiitokset Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo ja Johannes Djupsjöbacka. Jaettu syömisen ilo on kaksinkertainen ilo.

 • Herkulliset gluteenittomat kesäkurpitsatortillat – vaivattomasti uunissa

  Lasten suosikkiruokaa uudella tatsilla.

  Herkulliset gluteenittomat kesäkurpitsatortillat – vaivattomasti uunissa Minulla on puutarha josta josku tulle runsas kesäkurpitsasato jolle pitää löytää käyttöä. Olen aikaisemmin tehnyt nämä korppujauhoilla mutta tällä kertaa halusin testata ne gluteenittomana versiona. Taikina sekoitetaan vaivattomasti lyhyessä ajassa.

 • Nopea kikherne-pinaatticurry

  Curry, joka valmistuu kuiva-ainekaapin perusraaka-aineista.

  Nopea kikherne-pinaatticurry Vartissa valmis on usein arkiruoan tärkein vaade. Ruoan pitäisi olla pöydässä heti, mieluummin vielä vähän nopeammin. Juuri näitä kiireisiä päiviä varten pidän kaapissa varalla muun muassa tomaattimurskaa, papuja tai kikherneitä sekä tölkillisen kaurakermaa.

 • Herkkusieni-Mifukastike - helppo, maukas ja innovatiivinen

  "Tää on hyvä" sanoo Johannes, 22 vuoden kokkikomuksella.

  En syö itse juurikaan lihaa, joskus tulee tehtyä lihapullia tai soosia kotona. Muuten syön paljon vegeruokaa ja kalaa. Minä testailen kotona silloin tällöin periaatteella "vähän sitä sun tätä ja tilkallinen tuota". Ruoanteko ei ole rakettitiedettä, taikahattu päähän vaan.