Hyppää pääsisältöön

Suksien suihketta ja notkeaa voimistelua kansakoululaisten talvipäivillä

Lii-Filmin lyhytelokuvassa vuodelta 1952 kerrotaan kansakoululaisten talvipäivistä. Ne pidettiin vireällä tehdaspaikkakunnalla Valkeakosken kauppalassa.

Kansakoululaisten valtakunnallisia suurjuhlia vietettiin jo vuodesta 1946 alkaen maamme eri kaupungeissa. Ohjelma koostui musiikista, voimistelusta ja urheilusta, toisinaan piirustuksesta ja käsitöistä. Vuoden 1952 talvipäivien ohjelmassa Valkeakoskella olivat hiihto, mäenlasku, luistelu ja voimistelu.

Täyteen ahdetut junat toivat talvipäivien osanottajia Valkeakosken asemalle. Monelle nuorelle matkalaiselle paikkakunta oli uusi ja kiinnostava. Jo matkalla majapaikkaan keskuskansakoululle vastaanottajat esittelivät Valkeakosken talvisia näkymiä ja nähtävyyksiä. Tutustuttiin myös paperitehtaan toimintaan.

Lupaavia esityksiä nähtiin luistelukilpailussa innokkaiden kannustajien vauhdittaessa menoa. Voimistelukilpailussa puolestaan esitettiin pukkihypyt, kärrynpyörät, rekkiliikkeet ja voltit taidokkasti ja notkeutta vaatien.

Hiihtokilpailut järjestettiin hiihtostadionilla Maijakosken maastossa. Ladulle lähti hiihtäjä toisensa jälkeen, eikä kukaan keskeyttänyt. Mäenlasku oli ensimmäistä kertaa talvipäivien ohjelmassa. Komeita hyppyjä esitettiinkin, pisin kilpailuhyppy kantoi 34,5 metriä. Oltiin sitä mieltä, että mäenlasku otetaan talvipäivien ohjelmaan jatkossakin.

Teksti: Teuvo Niiranen