Hyppää pääsisältöön

Suksien suihketta ja notkeaa voimistelua kansakoululaisten talvipäivillä

Lii-Filmin lyhytelokuvassa vuodelta 1952 kerrotaan kansakoululaisten talvipäivistä. Ne pidettiin vireällä tehdaspaikkakunnalla Valkeakosken kauppalassa.

Kansakoululaisten valtakunnallisia suurjuhlia vietettiin jo vuodesta 1946 alkaen maamme eri kaupungeissa. Ohjelma koostui musiikista, voimistelusta ja urheilusta, toisinaan piirustuksesta ja käsitöistä. Vuoden 1952 talvipäivien ohjelmassa Valkeakoskella olivat hiihto, mäenlasku, luistelu ja voimistelu.

Täyteen ahdetut junat toivat talvipäivien osanottajia Valkeakosken asemalle. Monelle nuorelle matkalaiselle paikkakunta oli uusi ja kiinnostava. Jo matkalla majapaikkaan keskuskansakoululle vastaanottajat esittelivät Valkeakosken talvisia näkymiä ja nähtävyyksiä. Tutustuttiin myös paperitehtaan toimintaan.

Lupaavia esityksiä nähtiin luistelukilpailussa innokkaiden kannustajien vauhdittaessa menoa. Voimistelukilpailussa puolestaan esitettiin pukkihypyt, kärrynpyörät, rekkiliikkeet ja voltit taidokkasti ja notkeutta vaatien.

Hiihtokilpailut järjestettiin hiihtostadionilla Maijakosken maastossa. Ladulle lähti hiihtäjä toisensa jälkeen, eikä kukaan keskeyttänyt. Mäenlasku oli ensimmäistä kertaa talvipäivien ohjelmassa. Komeita hyppyjä esitettiinkin, pisin kilpailuhyppy kantoi 34,5 metriä. Oltiin sitä mieltä, että mäenlasku otetaan talvipäivien ohjelmaan jatkossakin.

Teksti: Teuvo Niiranen

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto