Hyppää pääsisältöön

Tutkija Hartwallin potkuista: Viinaveron nosto ei selitä kaikkia ongelmia

Virosta haetut olutlastit eivät tutkijan mielestä selitä kaikkia suomalaisen panimoteollisuuden ongelmia.

Esa Österberg.

Harwall ilmoitti eilen aloittavansa yt-neuvottelut, joissa pyritään karsimaan 140 työpaikkaa Suomen juomatehtailta. Syiksi on mainittu alkoholin veronkorotuksista johtuva oluen tuonti Virosta.

YleX Etusivussa vieraillut THL:n erikoistutkija Esa Österberg on tunnettu alkoholiveron puolustaja, eikä oluen tuominen ole hänen mukaansa kunnon syy irtisanomisille.

- Täytyy olla muitakin syitä. 140 henkeä on noin 17 prosenttia Hartwallin koko henkilöstöstä. Jos oluen tuonti on lisääntynyt viime vuoden aikana kolme miljoonaa litraa, niin se on hyvin pieni määrä Suomen 400 miljoonan litran oluttuotannon rinnalla, Österberg sanoo.

Österberg ei siis niele tuonti-perustelua sellaisenaan. Hän uskoo, että yksi monista syistä voivat olla Virosta tuodut kaljat.

- Muitakin syitä on. Tämän takana on pitkän ajan kehitys, sillä alkoholia on tuotu Suomeen vuosikymmeniä. Tietenkin se rasittaa teollisuutta.

Tästä näkökulmasta katsottuna alkoholiveron laskeminen ei voi ratkaista Suomen panimoteollisuuden ongelmia.

Esimerkiksi viime vuonna alkoholin tuominen pomppasi 10 prosenttia. Sen voisi äkkiä laittaa alkoholiveron noston piikkiin.

- Luultavasti syynä eivät ole verot, koska niitä nostettiin vuoden 2012 alussa ja tuonnin lisääntyminen ajoittuu viime vuodelle, Österberg perustelee.

- Ilmeisesti yksi syy kasvuun on ennakkotilausjärjestelmä, jossa varustamot toivat jopa matkustajien juomat maihin.

Järjestelmä romutettiin, kun tulli puuttui asiaan.

Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen erikoistutkijan mukaan alkoholiverotukseen kajoaminen olisi huono vaihtoehto, vaikka sillä saataisin osa työpaikoista pelastettua.

- Vuonna 2004 alkoholiveroa alennettiin keskimäärin 33 prosenttia. Sen seurauksena valtion alkoholitulot putosivat kolmanneksen eli noin 300 miljoonaa euroa. Toisaalta alkoholin takia kuolleiden määrä nousi 500:lla.

Lähteet: YleX Etusivu