Hyppää pääsisältöön

Bittiraha Bitcoin haastaa perinteiset valuutat

Mitä jos hallituksilla ja pankeilla ei olisi mitään osaa rahan luomisessa ja käytössä? Vastauksen tähän antaa Bitcoin, vertaisverkossa toimiva virtuaalivaluutta, joka ei ole minkään keskuspankin valvonnassa.

Tietolaatikko

Kryptovaluutta on yleensä internetissä toimiva valuutta, jonka käyttö on täysin anynoomiä. Tunnetuin kryptovaluutta on toistaiseksi Bitcoin.

Bitcoin (merkki: ฿; lyhenne: BTC) on avoimeen lähdekoodiin pohjautuva digitaalinen valuutta, jonka loi Satoshi Nakamoto -nimimerkkiä käyttänyt henkilö tai taho vuonna 2008. Yksi bitcoin on jaettavissa 100 miljoonaan pienempään yksikköön, joita kutsutaan satosheiksi.

Bitcoinien liikkeellelasku aloitettiin 9. tammikuuta 2009 samalla, kun ensimmäinen bitcoin-lohko julkaistiin.

Liikkeellelasketaan geometrisena sarjana, enimmäismäärä 21 miljoonaa, joista n. 11 miljoonaa laskettu liikkeelle.

Bitcoinin hajautetusta luonteesta johtuen mikään yksittäinen taho ei pysty hallitsemaan sitä kuten keskuspankit hallitsevat perinteisiä fiat-valuuttoja.

Lähde: Wikipedia

Bitcoin on yksi ensimmäisistä kryptovaluutan toteutuksista ja toistaiseksi suosituin. Bitcoin siirtyy henkilöltä toiselle netin kautta ja sitä voi käyttää joka maassa. Se toimii erillään valtioista, pankeista ja päättäjistä.

Käytännössä Bitcoin on hajautettu kirjanpitojärjestelmä, jossa voi tehdä rahan siirtoja osoitteesta osoitteeseen, kiteyttää Aamu-tv:ssä haastateltu autoelektroniikan lehtori ja innokas Bitcoinien käyttäjä Vesa Linja-Aho.

Linja-Ahon mielestä Bitcoin sopii hyvin mm. nettikauppaan. Etenkin pikkusummien siirtelyyn, joissa luottokortti tuntuu kömpelöltä vaihtoehdolta.

Ajankohtaisessa kakkosessa testattiin bittirahan käyttöä. Yksinkertaisimmallaan Bitcoineja voi ottaa käyttöön ostamalla niitä euroilla. Kännykkään tai tietokoneeseen voi ladata ohjelman, joka toimii virtuaalisena lompakkona.

Jutussa vieraillaan ensimmäisessä ja silloin vielä ainossa suomalaisessa kivijalkakaupassa, jossa voi maksaa Bitcoineilla. Ravintola Vegemestan perustaja Robert Ramstedt kertoo ottaneensa bittirahan käyttöön osittain imagosyistä, viestittääkseen asiakkaille, että yritys seuraa aikaansa. Maksu tapahtuu näppärästi QR-koodien avulla ja sujuu pääsääntöisesti nopeammin kuin maksukorteilla maksaminen.

Bitcoineja synnytetään "louhimalla" eli ratkomalla tietokoneella monimutkaisia laskutoimituksia. Väärennöksiä estetään sillä, että enemmistön verkossa olevista tietokoneista tulee hyväksyä ratkaisu. Arvo määräytyy osakkeiden arvon tavoin kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Ohjelman tekoaikaan bittirahaa oli luotu 80 miljoonan euron edestä. Bitcoin-ohjelmassa on sisäänrakennettu kontrolloitu rahan liikkeellelasku, joka on ennalta ennustettavissa ja kaikkien tiedossa. Millään taholla ei ole valtaa painaa uutta rahaa mielivaltaisesti. Bitcoinien tuleva kokonaismäärä on rajoitettu 21 miljoonaan kappaleeseen.

Bittirahan käyttäjä toimii omalla riskillä. Päivi Heikkinen Suomen keskuspankista toteaa, ettei ole mitään takeita siitä että Bitcoineja voi jatkossakin muuttaa takaisin viralliseksi rahaksi. Lisäksi sen kurssi voi heitellä rajustikin. Anonyymiytensä takia Bitcoin on ollut suosiossa myös rikollisissa piireissä ja mediassa on kohistu, että sillä käydään ase- ja huumekauppaa.

Bitcoinin luoja haluaa pysytellä salassa, hänestä tiedetään vain nimerkki Satoshi Nakamoto. Ajankohtaisen kakkosen jutussa tavataan Bitcoinin luomisprosessissa mukana ollut Martti Malmi, joka kertoo vaihtaneensa satoja sähköposteja salaperäisen Nagamoton kanssa.

Sekä Aamu-tv:n jutussa että Ajankohtaisessa kakkosessa haastatellaan myös tutkija Vili Lehdonvirtaa. Häntäkin on veikattu Bitcoinin luojaksi, mutta siihen mies toteaa, että on vain kiinnostunut ilmiöstä.

Bitcoin on vielä marginaalinen ilmiö, mutta netissä siitä on kehittynyt jo laajalti hyväksytty valuutta. Aika näyttää kuinka iso merkitys bittirahalla tulee olemaan tulevaisuudessa.

Teksti: Heidi Sommar