Hyppää pääsisältöön

Isä piti perheen talouskurissa Postipankin mainosfilmissä

Juusto, sianliha, omenat ja nylonsukat saavat kyytiä ostoslistalta, kun tiukan säästölinjan omaksunut perheenisä sijoittaa palkkarahansa järkevämmin Matti Kassilan vuonna 1948 ohjaamassa lyhytkuvassa.

Säästäväisyyteen yllyttävä elokuva opettaa, ettei kulutuspäätöksiä pidä tehdä hetken huumassa vaan harkiten. Vaikka äitiä kutsutaan kuvaelmassa perheen "hallitukseksi", suuret linjat vetää isä, perheen ainoa ansiotyötä tekevä jäsen.

Kun mies on lähdössä palkkapäivän aamuna töihin, vaimo antaa hänelle mukaan ostoslistan. Puoliso päivittelee listan pituutta: palkka ei edes riitä tähän kaikkeen, ja tavaramäärän kuljettamiseen tarvittaisiin kuorma-auto!

Työpaikalla mies kaivaa listan esiin ja viivaa tomerasti yli "vähemmän tärkeät" nimikkeet, kuten juuston, kahvin, kirjepaperin, suklaan, anjoviksen, sianlihan, sukat ja munat. Armon saavat leipä, maito, sokeria ja – hieman yllättävästi – marmeladi.

Työpäivän päätteeksi hän kuittaa tilinsä, käy tarvittavilla ostoksilla ja palaa vaimon hämmästykseksi kotiin kuormurilla. Nainen pelkää hänen tosiaan tuoneen autokuormallisen tavaraa, mutta pian käy ilmi, että ostokset ovat jopa oudoksuttavan vähäiset.

Mies selittää, että pääosa rahoista on talletettu Postisäästöpankin säästökirjalle. Vaimo tyytyy viisaan puolisonsa päätökseen, kun mies vielä lupaa rahojen olevan "rouva talousministerin" vapaassa käytössä.

Loppujakaan palkkarahoja ei ole kulutettu turhuuteen vaan ne on sijoitettu perheen yhteiselle lomatilille. Lopuksi luvataan oma säästökirja myös perheen pienimmälle, joka tuskin osaa vielä edes kävellä.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto