Hyppää pääsisältöön

Isä piti perheen talouskurissa Postipankin mainosfilmissä

Juusto, sianliha, omenat ja nylonsukat saavat kyytiä ostoslistalta, kun tiukan säästölinjan omaksunut perheenisä sijoittaa palkkarahansa järkevämmin Matti Kassilan vuonna 1948 ohjaamassa lyhytkuvassa.

Säästäväisyyteen yllyttävä elokuva opettaa, ettei kulutuspäätöksiä pidä tehdä hetken huumassa vaan harkiten. Vaikka äitiä kutsutaan kuvaelmassa perheen "hallitukseksi", suuret linjat vetää isä, perheen ainoa ansiotyötä tekevä jäsen.

Kun mies on lähdössä palkkapäivän aamuna töihin, vaimo antaa hänelle mukaan ostoslistan. Puoliso päivittelee listan pituutta: palkka ei edes riitä tähän kaikkeen, ja tavaramäärän kuljettamiseen tarvittaisiin kuorma-auto!

Työpaikalla mies kaivaa listan esiin ja viivaa tomerasti yli "vähemmän tärkeät" nimikkeet, kuten juuston, kahvin, kirjepaperin, suklaan, anjoviksen, sianlihan, sukat ja munat. Armon saavat leipä, maito, sokeria ja – hieman yllättävästi – marmeladi.

Työpäivän päätteeksi hän kuittaa tilinsä, käy tarvittavilla ostoksilla ja palaa vaimon hämmästykseksi kotiin kuormurilla. Nainen pelkää hänen tosiaan tuoneen autokuormallisen tavaraa, mutta pian käy ilmi, että ostokset ovat jopa oudoksuttavan vähäiset.

Mies selittää, että pääosa rahoista on talletettu Postisäästöpankin säästökirjalle. Vaimo tyytyy viisaan puolisonsa päätökseen, kun mies vielä lupaa rahojen olevan "rouva talousministerin" vapaassa käytössä.

Loppujakaan palkkarahoja ei ole kulutettu turhuuteen vaan ne on sijoitettu perheen yhteiselle lomatilille. Lopuksi luvataan oma säästökirja myös perheen pienimmälle, joka tuskin osaa vielä edes kävellä.