Hyppää pääsisältöön

Lipeä poltti lapsen sisälmykset kuin tuli

Matti Kassilan vuonna 1949 ohjaama Lipeälapset varoitti vanhempia jättämästä tuhoisaa myrkkyliuosta lasten ulottuville. Elokuvan realistiset otokset pienten potilaiden hoitotoimista Helsingin yliopiston sairaalassa saattavat järkyttää.

Tietolaatikko

Natriumhydroksidi (NaOH) eli lipeä on syövyttävää emästä, jota käytetään mm. puunjalostus-, tekstiili-, pesuaine- ja muoviteollisuudessa. Sitä on tehoaineena esim. konepesuaineissa, maalinpoistoaineissa ja putkenpuhdistusnesteissä.

Lipeä eli natriumhydroksidi oli kotien tärkeä pesuaine ennen konepesun ja teollisten pulverien yleistymistä. Se oli myös vaarallinen syövytysaine, joka aiheutti vuosittain suuret määrät onnettomuuksia.

Lipeämyrkytyksen hoito kesti parhaassakin tapauksessa kuukausia, useimmiten vuosia, ja joka viides potilas menehtyi. Ainetta pidettiin kuitenkin "niin tärkeänä perheenemännille", että sitä koskivat lievemmät säädökset kuin muita myrkkyjä.

Oheisen elokuvan dramatisoidussa kohtauksessa perheenemäntä liuottaa lipeäkiteitä veteen juoma-astiassa, joka jää pikkulapsen ulottuville. Pelästynyt äiti juottaa pojalle ensiavuksi maitoa, kunnes lääkäri saapuu suorittamaan mahahuuhtelun.

Silloinkin kun pelastustoimet aloitetaan ajoissa, on potilaalle syötettävä lääkitsevää pulveria monta kertaa päivässä. Jottei ruokatorvi kuroutuisi umpeen, kanavaa pidetään auki työntämällä sinne kuminen letku.

Yliopiston korvaklinikalla kuvatuissa kohtauksissa hoidetaan vaikeampia tapauksia. Lapset, joiden ruokatorvi on kuroutunut umpeen, ovat nälkiintyneet miltei luurangoiksi.

Umpeutunutta ruokatorvea laajennetaan vähä vähältä paksummilla koettimilla. Erään hoitopöytään sidotun pojan ruokakanava on niin ahdas, että sen kautta kyetään ujuttamaan vain ohut silkkilanka. Mahalaukkuun tehdään avanne, jonka kautta lanka ja siihen sidottu öljytty koetin vedetään ruokatorven läpi.

Vaikeimmissa tapauksissa potilas kärsii lipeäsyövytyksen vaikutuksista koko ikänsä ja joutuu käymään laajennushoidossa vuosikymmeniä. "Käsittele lipeää kuin tulta", kuuluukin filmin viimeinen varoitus.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto