Hyppää pääsisältöön

Tutkija: Alkoholin haitat eivät rajoitu pelkästään paljon juoviin

Panimoteollisuus on arvostellut alkoholiverotustamme liian korkeaksi. Hinnat pitäisi sen mielestä saada alemmas, että myynti kasvaisi. Tutkija sanoo, että viinan takia ongelmiin eivät joudu ainoastaan paljon juovat.

Esa Österberg.

Alkoholia verottamalla pyritään hoitamaan niitä kuluja, joita sen käytöstä yhteiskunnalle syntyy. Niin sanotun kohtuukäyttäjän on vaikea ymmärtää sitä, että paljon juovien toilailut ja terveysongelmat nostavat veroja ja siten alkoholin hintaa kaikille.

YleX Etusivussa vieraillut THL:n tutkija Esa Österberg kumoaa väitteen siitä, että kohtuukäyttäjiä rangaistaisiin suurkuluttajien takia.

- Myös kohtuukäyttäjät hankkivat itselleen silloin tällöin ongelmia, jotka johtuvat alkoholista. Isoin osa suomalaisista on kohtuukäyttäjiä, eikä ongelmia satu heidän kohdalleen usein. Ryhmänä kohtuukäyttäjät kuitenkin aiheuttavat haittoja. Alkoholien haitat eivät loppuisi, vaikka meillä ei olisi yhtään alkoholin suurkuluttajaa, Österberg sanoo.

Tilastojen mukaan Suomessa juodaan alkoholia asukasta kohden 9,6 litraa vuodessa. Luvussa alkoholi on muutettu sataprosenttiseksi. Liberaaleimmat toivovat, että alkoholia ei verotettaisi ollenkaan. Österberg ei usko, että suomalaiset oppisivat tällä tavalla, kantapään kautta, juomaan kohtuullisesti.

- Ei kansa opi siitä. Kansahan saa jo nytkin ottaa itse vastuun juomisestaan. Ei kukaan kiellä meitä käyttäytymästä järkevämmin.

Österberg ottaa esille vuoden 2004 veronalennukset, jotka johtivat juomisen ja siitä johtuvien haittojen sekä kuolemien lisääntymiseen.

Mitä enemmän juodaan, sitä vaikeampia ovat ongelmat.

- Historia osoittaa, että näin käy. Kuolemat ja väkivallanteot lisääntyvät suurinpiirtein samaa tahtia kuin alkoholin kokonaiskulutus. Itse asiassa kuolemat lisääntyvät hieman nopeammin.

Lue myös: Tutkija Hartwallin potkuista: Viinaveron nosto ei selitä kaikkia ongelmia

Lähteet: YleX Etusivu