Hyppää pääsisältöön

Voita ja Sokeria -resepti: Moussakaa fiilispohjalta

Voita ja Sokeria -resepti: Ilari Johanssonin moussakaa fiilispohjalta. Kuva: Yle

Stand up -koomikko Ilari Johansson valmistaa Voita & Sokeria -sarjassa moussakaa fiilispohjalta.

Moussaka
kuudelle hengelle

noin 300 g naudanjauhelihaa (luomu)
noin 300 g lampaanjauhelihaa (luomu)
1 munakoiso
1 kesäkurpitsa
1 keskikokoinen sipuli
1 paketti feta-juustoa
3 kynttä valkosipulia
2 purkki tomaattimurskaa
1 tuore chili
1 purkki kapriksia
6 munaa
oliiviöljyä
kuivaa minttua
kuivaa oreganoa
mustapippuria
suolaa

Munakoiso leikataan noin seitsemän millimetrin viipaleiksi, viipaleet laitetaan laakeaan astiaan, niiden pintaan ripotellaan tasaisesti suolaa ja viipaleitten annetaan itkeä 10–15 minuuttia. Tällä pyritään hikoiluttamaan karvas maitiaisneste munakoisoista. Tosin nykyään munakoisojen maitiaisneste ei useimmiten enää ole karvasta.

Munakoisojen hikoillessa jauheliha paistetaan kypsäksi. Paistamisen loppuvaiheessa jauhelihan joukkoon lisätään paloiteltu sipuli, valkosipuli ja chili, josta on poistettu siemenet. Myös kuivat mausteet lisätään ja jauheliha suolataan maltillisesti. Annos saa suolaa munakoisoviipaleista, feta-juustosta ja kapriksesta, joten suolan kanssa kannattaa olla varovainen.

Munakoison pinnalta pyyhitään suola ja maitiaisneste. Munakoiso ja kesäkurpitsa paloitellaan reiluiksi paloiksi. Feta paloitellaan peukalonpään kokoisiksi paloiksi.

Ainekset kootaan laakeaan uunivuokaan ja sekoitetaan. Pinnalle kaadetaan murskatut tomaatit. Lusikalla tehdään tomaattimassaan pesät, joihin kaadetaan varovasti avatut kananmunat.
Tarkoituksena on saada munien keltuaiset pysymään ehjinä.

Vuoka laitetaan 200-asteiseen uuniin ja moussakaa paistetaan noin 40 minuuttia. Liha on kypsää jo annosta koottaessa, joten ruokaa voi halutessaan paistaa lyhyemmänkin ajan ja jättää kasviksiin hieman suutuntumaa. Uudelleen lämmitettäessä ruoka vain paranee.

Aamu-tv:n Voita & Sokeria yhdeksän jälkeen lauantaina 18.1.2014 TV1:ssä.Voita ja Sokeria -resepti: Ilari Johanssonin moussakaa fiilispohjalta. Kuva: Yle

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

 • Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

  Rakkaalla kahvihetkellä on monta erilaista nimeä.

  Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen. Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki .

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Makupaloissa tehtiin ruokaa hauskasti ja helposti

  Janne Pekkala ja Timo Nykyri kokkasivat arkeen ja juhlaan.

  Makupalat-ohjelmassa ammattikokki Janne Pekkala ja toimittaja Timo Nykyri valmistivat konstailematonta kotiruokaa. Kansansuosioon nousseessa tv-ohjelmassa kokattiin myös juhlahetkiin Juhlamakupaloissa.

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

 • Kioski FOOD: Tofu bowl -resepti

  Kioskin uuden ruokakanavan FOODin ensimmäinen resepti.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanava Youtubessa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo.17.00! Ensimmäisessä lähetyksessä valmistui herkullinen Tofu Bowl.

 • Alexandran kasvisopas

  Luonnon tarjoamat vitamiinit ja mineraalit.

  Alexandra kirjoittaa lyhyesti siitä, mitä vitamiineja ja mineraaleja tärkeimmät kasviksemme ja yrttimme sisältävät. Opimme myös, mitkä kasvit auttavat mihinkin vaivaan ja mitä tunnettuja ja yllättäviä vaikutuksia niillä voi olla meille ja ympäristöllemme.