Hyppää pääsisältöön

Digabi-projekti sähköistää ylioppilastutkinnon

Ihminen käyttää tietokonehiirtä
Ihminen käyttää tietokonehiirtä hiiri,näppäimistö,tietokoneet

Ylioppilastutkinto siirtyy kokonaan digitaaliseksi keväällä 2019. Uuteen käytäntöön siirrytään vaiheittain: ensimmäiset kokeet tietokoneilla suoritetaan filosofiassa, maantiedossa ja saksan kielessä syksyllä 2016.

Tietolaatikko

 • Live-käyttöjärjestelmä asennetaan kokelaan omaan päätelaitteeseen joko USB-tikulta tai CD-levyltä. Live-käyttöjärjestelmä syrjäyttää koneen oman käyttöjärjestelmän tutkinnon ajaksi.
 • Viimeisinä sähköistyvät kemia, fysiikka ja matematiikka.

Sähköisen ylioppilaskokeen toteuttaa Ylioppilastutkintolautakunnan Digabi-projekti, joka toimittaa tietoteknisen alustan ja siihen liittyvät ohjelmistot.

Kokeet suoritetaan joko koulun tai kokelaiden omilla päätelaitteilla. Niihin asetetaan kokeen ajaksi joko USB-tikulta tai CD-levyltä käyttöjärjestelmä, joka syrjäyttää koneen oman käyttöjärjestelmän kokeen ajaksi.

Hakkerit etsivät puutteita 

Syksyllä 2013 hakkereille järjestettiin avoin kilpailu Hackabi, jonka päätavoitteena oli löytää Digabin kehittämästä live-käyttöjärjestelmästä puutteet ja väärinkäyttömahdollisuudet.

Odotetusti aukkoja löytyi: näppärin hakkeri löysi niitä seitsemäntoista.

Ovatko huijausmahdollisuudet kokeissa nyt löydetty?

-Kyllä kilpailu osoitti, että me ollaan aika hyvin kartalla niistä mahdollisuuksista, joita nyt on. Sitten kun ryhdytään tekemään niitä lopullisia versioita, niin tiedetään mihin varautua. Mutta kilpailu oli todella hyödyllinen, kertoo Digabin projektipäällikkö Matti Lattu.

Suomelle oma koejärjestelmä

Tällä hetkellä mikään valmis koejärjestelmä ei täytä ylioppilaskokeen vaatimuksia, joten se täytyy tehdä alusta lähtien Suomeen sopivaksi. Suunnittelussa täytyy ottaa huomioon myös tietyt erityisryhmät, esimerkiksi omat kysymysversiot värisokeille.

YTL ja Digabi julkaisivat 16.1 2014 hankkeen isoimman tarjouspyynnön, jonka alustava arvio on noin kolmekymmentä henkilötyövuotta. Valittu kehittäjäryhmä aloittaa työt huhtikuun alussa. Projekti toteutetaan Linuxiin pohjautuvassa arkkitehtuurissa.

Tekniset ongelmat?

Kirjoittajia on keskimäärin kolmekymmentätuhatta, joten on enemmän kuin todennäköistä, että jonkun kokelaan kone ei käynnistykään koeaamuna. Mitä silloin tapahtuu?  

- Me pyritään toki varautumaan kaikkeen mahdolliseen, mutta ei nykyisessäkään tutkinnossa kaikkia tilanteita ennakoida. Koululla täytyy olla joitain vararatkaisuja tämmöisiä tilanteita varten, mutta lähtökohtaisesti oletusarvo on se, että valtaosa koneista toimii moitteetta. Sitten täytyy olla muutama varakone sitä varten jos paukahtaa, kertoo Ylioppilaslautakunnan pääsihteeri Kaisa Vähähyyppä.

Toimittaja: Tuomas Kiukas

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?