Hyppää pääsisältöön

Kloorifenoli myrkytti kärköläläisia vuosikausia 1980-luvulla

Etelä-Hämeen Kärkölässä paljastui vuonna 1988 Suomen siihen asti pahin ympäristöonnettomuus. Luontoon päässyt kloorifenoli oli vuosien ajan levinnyt pohjaveteen ja Valkjärveen.

Tietolaatikko

Vuonna 2008 korkein hallinto-oikeus antoi päätöksen, jonka mukaan Koskisen Oy on vastuussa Kärkölän pilaantuneesta pohjavedestä. (Lähde: rakennuslehti.fi)

Kärkölälaisilla oli lisääntynyt vaara sairastua imusolmuke- ja pehmytkudossyöpiin vuosina 1972-1986 (Lähde: ts.fi)

Kloorifenolia käytettiin lahonestoaineena sahoilla. Se on ensimmäisen luokan myrkky, jota noin 3 500 kärköläläistä oli juonut vetensä mukana vuosikausia.

Pitoisuudet Kärkölän pohjavedessä olivat moninkertaiset suosituksiin nähden. WHO:n asettama yläraja on 10 mikrogrammaa. Kärkölästä löydettiin vuoden 1987 joulukuussa 140 µg:n ja huhtikuussa 1988 noin 200 000 µg:n pitoisuudet, kerrottiin vuonna 1989 Musta aukko -ohjelmassa.

Eläinkokeissa kloorifenolin oli huomattu aiheuttavan syöpää ja munuaisvaurioita. Valkjärven kaloista oli löydetty huomattavan suuria pitoisuuksia. Silti paikalliset, varsinkin kunnanjohtaja Tauno Paassilta, vähättelivät kloorifenolin vaikutuksia.

"Passiivinen tupakointi on kuulemma vaarallisempaa. Tämän perusteella voi vetää johtopäätöksen, että Helsingin ilman hengittäminen on vaarallisempaa kuin tämän kloorifenolin hengittäminen", Paassilta kertoi Maarit Tastulalle Ajankohtaisessa kakkosessa vuonna 1988. Hän myös asetti Kärkölän kunnan kahden kuukauden tiedotuskieltoon aiheeseen liittyen.

Koska kloorifenolia käytettiin sahoilla, osoitti syyttävä sormi heti Kärkölässä toimivaan Koskisen Oy:öön. Sahalla oli sattunut vuonna 1972 paha tulipalo, jonka yhteydessä myrkky oli voinut päästä leviämään.

Koskisen Oy ei syytöksiä niellyt vaan toimitusjohtaja Kalevi Koskinen vaatikin ympäristöministeri Kaj Bärlundin eroa.

Asiasta tehtiin poliisitutkimus ja sahayhtiö päätettiin jättää syyttämättä. Silti korvausvelvollisuus säilyi Koskisen Oy:llä, sillä vesi- ja ympäristöhallituksen mielestä oli kiistatonta näyttöä siitä, että myrkky pääsi vesistöön sahalta.

Vaikka tilanne oli kärköläläisille vakava, löysivät paikalliset kulttuuripersoonat asiasta myös huumoria.

"Kloorifenooli kun vettä nielee, niin siitä saakin rakkoja kieleen. On Kärkölä maailmalle tyrkyllä. Ihmiset on kyllästetty myrkyllä", lauloi Fat Man's Band Musta aukko -ohjelmassa.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit