Hyppää pääsisältöön

Kloorifenoli myrkytti kärköläläisia vuosikausia 1980-luvulla

Etelä-Hämeen Kärkölässä paljastui vuonna 1988 Suomen siihen asti pahin ympäristöonnettomuus. Luontoon päässyt kloorifenoli oli vuosien ajan levinnyt pohjaveteen ja Valkjärveen.

Tietolaatikko

Vuonna 2008 korkein hallinto-oikeus antoi päätöksen, jonka mukaan Koskisen Oy on vastuussa Kärkölän pilaantuneesta pohjavedestä. (Lähde: rakennuslehti.fi)

Kärkölälaisilla oli lisääntynyt vaara sairastua imusolmuke- ja pehmytkudossyöpiin vuosina 1972-1986 (Lähde: ts.fi)

Kloorifenolia käytettiin lahonestoaineena sahoilla. Se on ensimmäisen luokan myrkky, jota noin 3 500 kärköläläistä oli juonut vetensä mukana vuosikausia.

Pitoisuudet Kärkölän pohjavedessä olivat moninkertaiset suosituksiin nähden. WHO:n asettama yläraja on 10 mikrogrammaa. Kärkölästä löydettiin vuoden 1987 joulukuussa 140 µg:n ja huhtikuussa 1988 noin 200 000 µg:n pitoisuudet, kerrottiin vuonna 1989 Musta aukko -ohjelmassa.

Eläinkokeissa kloorifenolin oli huomattu aiheuttavan syöpää ja munuaisvaurioita. Valkjärven kaloista oli löydetty huomattavan suuria pitoisuuksia. Silti paikalliset, varsinkin kunnanjohtaja Tauno Paassilta, vähättelivät kloorifenolin vaikutuksia.

"Passiivinen tupakointi on kuulemma vaarallisempaa. Tämän perusteella voi vetää johtopäätöksen, että Helsingin ilman hengittäminen on vaarallisempaa kuin tämän kloorifenolin hengittäminen", Paassilta kertoi Maarit Tastulalle Ajankohtaisessa kakkosessa vuonna 1988. Hän myös asetti Kärkölän kunnan kahden kuukauden tiedotuskieltoon aiheeseen liittyen.

Koska kloorifenolia käytettiin sahoilla, osoitti syyttävä sormi heti Kärkölässä toimivaan Koskisen Oy:öön. Sahalla oli sattunut vuonna 1972 paha tulipalo, jonka yhteydessä myrkky oli voinut päästä leviämään.

Koskisen Oy ei syytöksiä niellyt vaan toimitusjohtaja Kalevi Koskinen vaatikin ympäristöministeri Kaj Bärlundin eroa.

Asiasta tehtiin poliisitutkimus ja sahayhtiö päätettiin jättää syyttämättä. Silti korvausvelvollisuus säilyi Koskisen Oy:llä, sillä vesi- ja ympäristöhallituksen mielestä oli kiistatonta näyttöä siitä, että myrkky pääsi vesistöön sahalta.

Vaikka tilanne oli kärköläläisille vakava, löysivät paikalliset kulttuuripersoonat asiasta myös huumoria.

"Kloorifenooli kun vettä nielee, niin siitä saakin rakkoja kieleen. On Kärkölä maailmalle tyrkyllä. Ihmiset on kyllästetty myrkyllä", lauloi Fat Man's Band Musta aukko -ohjelmassa.

Teksti: Juhana Säilynoja

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto