Hyppää pääsisältöön

Scoottaaja Helmeri Pirinen lajin suosiosta: Aloituskynnys on hyvin matala

Kynnys aloittaa scoottaus on alan pioneerin Helmeri Pirisen mukaan hyvin pieni, mikä on hänen mielestään yksi selitys scoottauksen huimaan suosioon.

Helmeri Pirinen

Aleksi Ruuskasen ohjelmassa sunnuntaina vieraillut scoottaaja eli temppupotkulautailija Helmeri Pirinen on lajin pioneereja. Suosiotaan kasvattavasta lajista löytyy jo ammattitason scoottaajia, jotka elättävät itsensä temppupotkulautailulla. Viime kesänä valmistui Suomen ensimmäinen scoottihalli Helsingin Vallilaan.

- Nyt pääsee talvellakin scoottaamaan, hymyilee Helmeri Pirinen YleX:n haastattelussa.

Scoottauksen suosio on kasvanut Suomessa paljon viimeisten vuosien aikana. Pirinen mielletään henkilöksi, joka on tuonut lajin Suomeen. Hänen oma innostuksensa lajiin lähti liikkeelle vahingon kautta.

- Kaikki frendit skeittas ja jollain piti pomppia kavereiden mukana. Kummisetä oli ostanut minulle perinteisen potkulaudan, jolla lähdin sitten pomppimaan. Siitä se lähti.

Pirinen ajatteli muutaman vuoden olevansa ainut, joka temppuilee potkulaudalla.

- Piti miettiä, mitä kaikkia temppuja potkulaudalla voi tehdä. Sitten löysin foorumin, jossa oli noin 50 kaveria ympäri maailmaa. Heidän kanssaan lähdettiin kehittämään temppuja ja osia potkulautoihin. Siitä scoottaus periaatteessa lähti kasvamaan.

Scoottaus on helppo laji aloittaa, koska jokainen osaa potkia eteenpäin potkulaudalla.

- Aloituskynnys on niin matala, että siihen lähtee helposti mukaan.

Scoottaajat ja skeittaajat tulevat nykyisin paremmin toimeen

Skeittirampeilla seikkailevat nuoret scoottaajat saattavat aiheuttaa närää vanhempien skeittareiden keskuudessa. Tämä johtuu Helmeri Pirisen mukaan siitä, etteivät nuoret aloittelevat scoottajaat tunne ramppien etikettisääntöjä.

- Siitä se pikkuviha saattaa kummuta. Scoottaajat ovat pikkuhiljaa alkaneet ymmärtää niitä sääntöjä rampeilla, eikä se ole niin näkyvää kuten se alkuaikoina oli. Tullaan paremmin toimeen tällä hetkellä, Pirinen hymyilee.

Helmeri Pirinen on monien nuorempien lajiharrastajien esikuva. Hänestä on mukava huomata, miten innostuneita nuoret ovat.

- Aika paljon kysellään osaanko jonkun tempun ja sitten pyydetään näyttämään se temppu. Se on hauskaa. Tuplavippiä pyydetään näyttämään usein. Se on kaksi kertaa lauta 360 astetta ympäri maassa.

Scoottauksessa on mahdollista tehdä myös ammattilaisuraa.

- Ammattilaisia tulee kokoajan lisää, eli ihmisiä, jotka elättävät itsensä scoottauksella. Jos on todella taitava, niin se huomataan helposti videoiden avulla maailmalla.

Lähteet: Aleksi Ruuskanen