Tuttavien mielipiteitä kuunnellaan tarkalla korvalla. Ennen sana kiinnostavista tuotteista levisi puskaradion ja Tupperware-kutsujen kautta. Nyt ideaa on jalostettu ja tuotteiden suosittelut on viety sosiaaliseen mediaan. Suomessa toimii kaksi suosittelumarkkinointia pyörittävää yritystä, Hopottajat ja Buzzador.
Ystäviltä saadut tulevat suositukset ovat tehokkainta markkinointia. Varsinkin nettisukupolvi myös luottaa muiden ihmisten suosituksiin.
- Ennen ajateltiin, että kasvokkain tapahtuva suosittelu on tehokkainta. Nyt Facebook-ystävältä saatu suositus saattaa olla yhtä tehokas, sanoo Aalto-yliopiston markkinoinnin professori Jaakko Aspara.
Hämeenlinnalainen bloggaaja Heini Närvänen on liittynyt jäseneksi sekä Buzzadoriin että Hopottajiin.
- Ystäville ja perheelle suosittelen kasvotusten: kerron tuotteista ja annan näytteitä. Blogissani suosittelen tuotteita tai palveluita lukijoille. Näin saan parhaiten kerrottua tuotteista eri kohderyhmille.
Bloggaajat haluttuja suosittelijoita
Suositteluja tehdään kampanja kerrallaan. Kampanjoita on Buzzadorilla vuodessa noin 35, Hopottajilla vajaat 15.
Ystäville ja perheelle suosittelen kasvotusten. Blogissani suosittelen lukijoille.
Mainostaja ostaa kampanjan suosittelumarkkinointifirmalta ja päättää kampanjan kohderyhmän. Kohderyhmään kuuluvat suosittelijat voivat sitten hakea mukaan kampanjaan.
Jokainen buzzadori pääsee suosittelijaksi keskimäärin neljässä kampanjassa vuosittain, bloggaavat buzzadorit hieman useammin.
Suosittelijat saavat palkkionsa tavaroina tai palveluina
Yhdessä kampanjassa suosittelija saa palkkioksi tavaraa tai palvelun etuja noin parinkymmenen euron edestä. Joskus pakettiin kuuluu näytteitä, joita jaetaan tuttaville. Kalliimpia tuotteita ei saa ilmaiseksi, vaan suosittelijat ostavat ne alennuksella. Rahaa Hopottajien tai Buzzadorin jäsenet eivät saa ollenkaan.
- Tuotteiden rahallinen arvo ei selitä mitenkään sitä, miksi ihmiset haluavat buzzadoriksi, kertoo Buzzadorin toimitusjohtaja Pär Thunström.
Suosittelumarkkinoinnissa suosittelijaverkoston jäsenet keräävät sosiaalisia pisteitä. Aktiiviset suosittelijat saavat myös palveluiden omia pisteitä.
Buzzadorissa isoilla pisteillä pääsee helpommin kampanjoihin mukaan.
Hopottajissa pisteet kerryttävät suosittelijan statusta, hän pääsee moniportaisella jäsenasteikolla askeleen ylemmäs. Kaikkein ahkerimmat hopottajat osallistuvat myös pienten palkintojen arvontaan.
Hopottajat on suomalainen, Buzzador kansainvälinen yritys
Suomalaisessa Hopottajat-verkostossa on suosittelijoita noin 10 000. Tukholmasta käsin toimivalla Buzzadorilla on Suomessa jäseniä peräti 60 000. Vajaat tuhat heistä on alaikäisiä. ”Buzzadoriksi” pääsee jo 15 vuotta täyttänyt. Hopottajissa täytyy olla täysi-ikäinen.
- Toimimme Pohjoismaissa, mutta kuulumme laajempaan 20 maan verkostoon. Asiakkainamme ovat muun muassa suuret elintarvike- ja kulutustavarakonsernit kuten Procter & Gamble, Nestle ja Unilever, Buzzadorin toimitusjohtaja Pär Thunström kertoo.
Suosittelijoissa on eri-ikäistä väkeä, myös miehiä. Tyypillinen suosittelija on kuitenkin nuorehko nainen, jolla on yksi tai kaksi lasta.
Suosittelijoissa on eri-ikäistä väkeä, myös miehiä.
- Suosittelijoiden jakautuma heijastaa sitä, mitä asiakkaamme eli mainostajat toivovat, Pär Thurnström toteaa.
Piilomainonta on kielletty
Hopottajien ja buzzadorien täytyy aina mainita, mitä kautta tuotteet on saatu. Piilomainontaa ei sallita. Tältä osin suosittelumarkkinoinnissa on tiukat säännöt - tiukemmat kuin esimerkiksi kaikille bloggaajille. Ammattimaisten bloggaajien pitää nykyään kertoa tavaraa antaneen yrityksen nimi. Harrastajabloggaajille tämä virallinen linjaus on toistaiseksi vain suositus.
Hopottajat ja Buzzador neuvovat suosittelijoita kertomaan mielipiteensä rehellisesti. Heini Närvänenkin on antanut kerran negatiivista palautetta:
- Karvanpoistotuotteen vahaliuskat tekivät kipeää, enkä voinut käyttää niitä.
Urheilujuomakampanjaan en päässyt mukaan. Ehkä en ole riittävän sporttinen.
Lähes kaikki suosittelijoiden antamat arviot ovat kuitenkin positiivisia. Suosittelijat valitaan niin, että he sopivat brändiin tai tuotteeseen. Buzzadorin sivuilla sanotaan suoraan: ”Jos jo kampanjaan ilmoittautumisen aikoihin luulet, että et pidä tuotteesta, on sinun ehkä parempi olla osallistumatta kampanjaan".
- Buzzadorin urheilujuomakampanjaan en päässyt mukaan. En kerro blogissa salilla käymisestä. Ehkä en ole riittävän sporttinen, Heini Närvänen nauraa.
Suosittelumarkkinointi tavoittaa asiakkaat
Buzzadorin kampanjoissa yksi suosittelija kertoo tuotteista keskimäärin 15:lle ihmiselle. Näistä jokainen tavoittaa kolme ihmistä lisää. Näin 10 000 suosittelijan kampanjalla saavutetaan 600 000 uutta kontaktia.
Hopottajat lupaa tavoittaa yhden suosittelijan kautta jopa 100 ihmistä.
Kasvun odotetaan jatkuvan.
Buzzador kertoo, että yrityksen kasvu on viime vuosina ollut 10-20 prosentin luokkaa. Kasvun odotetaan jatkuvan.
Uusin keino ovat Buzzadorin ”brändilähettiläät”. Intohimoisimmat suosittelijat saatetaan yhteyteen tuotteiden valmistajien kanssa ja suosittelijat otetaan mukaan myös tuotekehittelyyn.