Hyppää pääsisältöön

Tuolin kohtuukäyttäjä: Seisomapaikka junassa

Ylläolevan arvoituksellisen otoksen pointti on siinä, että minua ei näy kuvassa. Jos ei olisi Tuoliton tammikuu, istuisin vasemmalla, tabletti sylissä. Tai tuijottaisin tylsänä ulos pimeyteen.

Koska minulla ei ole autoa ja asun pääkaupunkiseudulla, tuolittomuus ei ole työmatkoilla ongelma. Viisitoista minuuttia lähiliikennejunassa seisten on helppo nakki jopa minunlaiselle selkärangattomalle istumatyöläiselle.

Pitkän matkan bussissa tai omassa autossa olisi enemmän haastetta.

Viheliäisintä istumismatkustamista on lentäminen. Tilaa on vähän, matkat ovat pitkiä ja liikkumismahdollisuudet mitättömät, Jos yritää oikoa koipiaan, edessäistuja mulkoilee murhaavasti ja jos kuvittelee harrastavansa käytävällä taukoliikuntaa, niin ei kohta enää kuvittele kun jo täpäkkä lentoemo tökkii tarjoilukärryllä ja palauttaa takaisin istumapaikalle.

Seisova ihminen näkee pidemmälle. Vakoilen junassa kanssamatkustajien tekemisiä: suurin osa istuu katkarapukumarassa, syventyneenä intensiiviseen kanssakäymiseen älypuhelimensa kanssa. Aika monen näyttö on facebookiin viittaavan sinisävyinen, erilaiset kännykkäpelit ovat myös suosiossa. Eikö kukaan enää lue Valittuja Paloja?

Puolityhjässä junassa voi tarkkailla myös sitä, miten ihmiset paikkansa valitsevat. Pääsääntöisesti matkustajat valitsevat mieluiten tyhjän välikön, sieltä paikan kasvot menosuuntaan ikkunan vieressä.

Ja siihen viereen tällätään se laukku. Sehän on itsenäinen olento ja haluaa oman istumapaikan.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

 • Yllätys: Maa on saanut avaruudesta uuden kuun

  Pahaa aavistamaton asteroidi ajautui kiertämään maapalloa.

  Ihmeellistä, mutta totta: Maalla on nyt kaksi luonnollista Kuuta. Uusi kuu on nimeltään 2020 CD3 ja se on kotoisin planeettainvälisestä avaruudesta.

 • Kalevala 2.0: räppiä, loitsuja ja viisaita näkijöitä – myös tänään!

  Mitä Kalevala on nykypäivänä?

  Lönnrotin käsityksen mukaan runot kertoivat myyttisiä tarinoita muinaisista suomalaisista ja kuvasivat kansamme historiaa, ja näistä hän kokosi Suomelle kansalliseepoksen - nousevan kansallisuusaatteen hengessä. Mutta mitä Kalevala on nykypäivässä? Miten loitsut, sauna ja yrtit ovat käytössä tänä päivänä? Mitä kansalliseepoksen keskeiset hahmot – Väinämöinen, Aino, Ilmarinen ja Louhi – ovat tänään?

 • Varoitus: tämä kuva saattaa järkyttää maailmankuvaasi

  Luotaimen ottama kuva näyttää kuinka mitätön maapallo on.

  Tasan 30 vuotta sitten Nasan Voyager 1 -avaruusluotain suuntasi kameransa kohti maapalloa ja otti erään avaruuslentojen historian tärkeimmistä valokuvista. Äkkiseltään katsottuna kuvassa ei ole juuri muuta kuin mustaa ja Auringon häikäisystä johtuvaa vaaleaa sumua. Mutta kun kuvaa katsoo tarkasti, on siellä pieni valopiste.

Uusimmat sisällöt - Tiede