Hyppää pääsisältöön

Työmatkana Imatra–Svetogorsk

Useat imatralaiset suuntaavat päivittäin Venäjän Svetogorskiin töihin. Siellä entisissä Enson paperitehtaissa toimii maailman suurin paperiyritys International Paper.

A-zoom seurasi kolmea autolastillista erilaisia työläisiä rajan yli vuonna 2007.

Amerikkalainen Larry Booker on työskennellyt International Paperille yli 30 vuotta. Työtehtävät ovat vieneet häntä ympäri maailmaa ja nyt Svetogorskiin eli entiseen Ensoon.

Yhtiön noin 20 muun länsimaalaisen työntekijän tavoin myös Booker perheineen asuu Suomen puolella, mutta työt vievät päivittäin rajan yli yhtiön valkoisilla autoilla.

Svetogorskissa Booker kehittää paikallista johtamista ja yhtenäistää tehtaan toimintaa yrityksen maailmanlaajuisiin käytäntöihin.

Tehtaan alue vie suuren osan kaupungin alueesta. Se onkin elintärkeä Svetogorskille, joka kehittyy nimenomaan International Paperin sijoitusten avulla.

Tähän kehitykseen haluaisi moni suomalainen yritys mukaan. Siksi Imatran Seudun kehitysyhtiön Veli-Matti Kesälahden ja Janne Vehmaankin tie vie rajan yli. He käyvät Svetogorskissa haistelemassa mahdollisia uusia yhteistyökohteita ja tarkistamassa vanhoja.

Harva suomalainen yritys on kuitenkaan päässyt Svetogorskin nousuun mukaan.

Yksi harvoista on rakennusliike Sulo Lipsanen, jonka vastaava mestari Ari Mustalahti kerää aamuisin Suomen puolelta autolastillisen työmiehiään kyytiin ja jatkaa matkaansa kohti Svetogorskin tehtaita.

"Monellakaan suomalaisella yrityksellä ei ole valmiuksia investoida Svetogorskin alueelle. Lisäksi Svetogorskin alueella tuntuu olevan sellainen henki, että länsimaalaisia investoijia ei halutakaan alueelle", kertoo Rakennusliike Sulo Lipsasen toimitsujohtaja Vesa Lipsanen ajatuksiaan siitä, miksi kovin moni yritys ei ole päässyt Venäjän markkinoille.

Teksti: Juhana Säilynoja

 • Pekan perillinen -radioseikkailussa Lipponen pelastaa tyttärensä ja rakkaansa

  Lipponen ja Korkki selvittävät Pekan tyttären sieppausta.

  Prinssieversti, ylipiäjohtaja Pekka Lipponen hoitaa kaikessa rauhassa öljyahväärejään San Diegossa, kun hotellihuoneeseen lähetetään uhkaileva papukaija ja puhelimessa lausutaan Hirtettyjen balladia. Yöjuna vie Lipposen ja palvelijansa Pavel Pohjosen Meksikoon, jossa he sotkeutuvat ensitöikseen markiisittaren tyttären sieppaukseen. Mutta kuka onkaan tämä suomalaissukuinen öljykenttien omistajatar?

 • Noita Nokinenä toi särmää juhlapyhien pumpulinpehmeään idylliin

  Noita Nokinenä ihastutti radiossa

  Näyttelijä Marja Korhosen esittämä Noita Nokinenä oli käsikirjoittaja Toini Vuoriston luoma rakastettu hahmo Ylen lastenkuunnelmissa. Noita Nokinenän seikkailuja kuultiin radiossa ensimmäisen kerran jo vuonna 1963 osana Pikkuväen satujoulu -ohjelmaa. Omana ohjelmanaan Noita Nokinenä viihdytti kuuntelijoita vuosien 1970–1985 pääsiäisinä, juhannuksina sekä jouluisin.

 • ”Joutui hyppäämään avantoon, että kamerat käy ja kukaan ei neuvonut" – Outi Popp teki tv-debyyttinsä Tuubissa

  Toimittaja–kirjailija muistelee aikaansa Tuubi-sarjassa.

  Outi Popp liittyi Tuubi-musiikkisarjan toimittajakaartiin vuonna 1983. Hectorin ja Freemanin lisäksi juontotehtävissä nähtiin myös Tapio Liinoja. Popp muisteli vaiheitaan musiikkisarjassa Elävälle arkistolle vuoden 2017 syksyllä. Vuonna 1979 käynnistyneessä musiikkisarjassa nähtiin sen alkuvuosien tapaan edelleen varsin rockpainotteista musiikkivideotarjontaa.

 • Isien sota -sarja nosti esiin sotilaiden lasten selviytymistarinat

  Palkittu dokumenttisarja vuodelta 2011

  Millaista oli elää perheessä, jonka isän sota oli suistanut raiteiltaan? Tai miten hyväksyä se, ettei sodan takia tiennyt isästään mitään? Miksi sota pääsi arpeuttamaan jopa useaa sukupolvea? Maija Kaipaisen vuonna 2011 ohjaama, palkittu dokumenttisarja kertoi kuusi hätkähdyttävää tarinaa sotilaiden lasten näkökulmasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto