Hyppää pääsisältöön

Työmatkana Imatra–Svetogorsk

Useat imatralaiset suuntaavat päivittäin Venäjän Svetogorskiin töihin. Siellä entisissä Enson paperitehtaissa toimii maailman suurin paperiyritys International Paper.

A-zoom seurasi kolmea autolastillista erilaisia työläisiä rajan yli vuonna 2007.

Amerikkalainen Larry Booker on työskennellyt International Paperille yli 30 vuotta. Työtehtävät ovat vieneet häntä ympäri maailmaa ja nyt Svetogorskiin eli entiseen Ensoon.

Yhtiön noin 20 muun länsimaalaisen työntekijän tavoin myös Booker perheineen asuu Suomen puolella, mutta työt vievät päivittäin rajan yli yhtiön valkoisilla autoilla.

Svetogorskissa Booker kehittää paikallista johtamista ja yhtenäistää tehtaan toimintaa yrityksen maailmanlaajuisiin käytäntöihin.

Tehtaan alue vie suuren osan kaupungin alueesta. Se onkin elintärkeä Svetogorskille, joka kehittyy nimenomaan International Paperin sijoitusten avulla.

Tähän kehitykseen haluaisi moni suomalainen yritys mukaan. Siksi Imatran Seudun kehitysyhtiön Veli-Matti Kesälahden ja Janne Vehmaankin tie vie rajan yli. He käyvät Svetogorskissa haistelemassa mahdollisia uusia yhteistyökohteita ja tarkistamassa vanhoja.

Harva suomalainen yritys on kuitenkaan päässyt Svetogorskin nousuun mukaan.

Yksi harvoista on rakennusliike Sulo Lipsanen, jonka vastaava mestari Ari Mustalahti kerää aamuisin Suomen puolelta autolastillisen työmiehiään kyytiin ja jatkaa matkaansa kohti Svetogorskin tehtaita.

"Monellakaan suomalaisella yrityksellä ei ole valmiuksia investoida Svetogorskin alueelle. Lisäksi Svetogorskin alueella tuntuu olevan sellainen henki, että länsimaalaisia investoijia ei halutakaan alueelle", kertoo Rakennusliike Sulo Lipsasen toimitsujohtaja Vesa Lipsanen ajatuksiaan siitä, miksi kovin moni yritys ei ole päässyt Venäjän markkinoille.

Teksti: Juhana Säilynoja