Hyppää pääsisältöön

Bach - Leipzigin lahja maailmalle

Bach-patsas Leipzigissa. KUVA Jonas Rannila.

Orkesterin- ja kuoronjohtoa Leipzigissa opiskeleva Jonas Rannila kirjoittaa Leipzigin suurmiehestä, joka herätti hänen rakkautensa musiikkiin.

Vuonna 2000 olin kymmenvuotias. Bachin kuolemasta oli kulunut 250 vuotta. Lauloin itseni alkuvuodesta sisään, Titanicin tunnarilla, Cantores Minores -poikakuoron koraalikuoroon. Kova tahto ja pyrkimys veivät eteenpäin kohti suurteoksia esittävää A-kuoroa.

Bachin patsas. KUVA Jonas Rannila.

Nauhoitin isäni kanssa Bachin juhlavuoden kunniaksi Suomessakin televisiossa nähdyn juhlakonsertin Leipzigista ja Bachin h-molli-messun, teoksen, jolla Bach näytti maailmalle mitä osaa. Videolta opettelin kappale kappaleelta melkein ulkoa ykkössopraanostemmat ennen viikon pituista harjoitusleiriä. Niistä hetkistä lähtien tiesin, mikä itseäni eniten elämässäni inspiroi. Jos voisin sen tässä huutaa, niin huutaisin: musiikki!

Leipzigin Tuomas-kirkko, sen Thomanerchor-poikakuoro ja Gewandhausin muusikot jäivät televisioinnista ikuisesti mieleeni. Bachin suurteokset tulivat Helsingin Tuomiokirkon holveissa kahdentoista Cantis-kuorovuoteni aikana hyvinkin tutuiksi ja rakkaiksi.

Bachin nimikirjoitus. KUVA Jonas Rannila.

Vuosittain esitettiin ainakin Bachin Jouluoratorio sekä Johannes- tai Matteus-passio. Itselleni ne eivät koskaan olleet kärsimysnäytelmiä, pikemminkin päinvastoin. Mikään ei voi kuvata kuolemaa yhtä lohdullisesti kuin musiikki. Kymmenvuotiaalle ykkössopraanolle h-molli messun Cum sancto spiritu, Gratias ja Sanctus olivat kerrassaan huikeita kokemuksia. Aivoissa tapahtui noina aikoina jotain mullistavaa. ”Musiikkia harjoitettaessa väistyvät viha, himo ja ylpeys” Martti Luther saarnasi Leipzigin naapurikaupungissa Wittenbergissä. Luther tunsi musiikin vahvan emotionaalisen voiman: ”Se ilahduttaa mielen ja luo viatonta iloa”.

Nyt 13 vuotta ensimmäisiä requiemejä, passioita, oratorioita ja jouluaaton sairaalahartauksia myöhemmin nämä muusikon taipaleeni alkumetrit palasivat ajatuksiini. Yli 800 vuotta on Tuomas-kuoro laulanut Leipzigin Tuomas-kirkossa ihmisten ja Jumalan iloksi ja kunniaksi.

Leipzigin adventin ajan traditioon kuuluvat Tuomas-kuoron vuosittaiset Jouluoratorion esitykset, joista yhteen onnistuin saamaan lipun Bachin haudan ääreltä. Viereisessä kastemaljassa on Richard Wagnerin lisäksi kastettu mm. Bachin kahdestakymmenestä lapsesta 11 nuorinta.

Istuin Tuomas-kirkossa odottamassa Leipzigin joulutradition ehdottoman helmen alkua ja tunnelma oli huikea. Kuorin vastapuolella olevien ihmisten ilmeet vaihtelivat konsertin aikana nöyrästä kuuntelijasta nautiskelijoihin sekä Bach-tuntijoihin, jotka kuullessaan uusia tulkintoja havahtuivat hetkeksi sävelhorroksestaan.

Tuomas-kuoron ja Gewandhausin yhteisiä konsertteja on vuodesta 1992 johtanut maestro Kurt Masurin oppilas, Tuomas-kanttori Georg Christoph Biller, hänkin entinen Tuomas-kuorolainen. Nykykuorolaiset, vaikkakin saavat kuulemma joskus kuulla kunniansa, arvostavat Billeriä suuresti. Musikaalisesti Biller on Bach-tulkkina kunniamaininnan arvoinen. Hänen johdollaan kaikki kuulemani esitykset ovat olleet finessintarkkaa musisointia kuitenkin säilyttäen aina tekemisen ilon ja riemun. Tasapaksuja akateemisia hetkiä ei ole päässyt syntymään. Nytkin Jouluoratorion riemulliset rytmit ja kuvioinnit saivat sekä kuoron että orkesterin tanssimaan.

Bachin hauta. KUVA Jonas Rannila.

Tasapoljentoa on Jouluoratoriossa harvoin. Juhlavan tunnelman avaa rumpujen patinoitunut kumina ja trumpettien fanfaarit. Patarumpaliltakin Biller vaati erityisen rytmisesti keinuvaa ja barokkimaisen pompöösejä tehokeinoja sisältäviä lyöntejä, shokkiefektejä. Gewandhausin trumpettien fanfaarit kelluivat fantastisissa yläsävelsarjojen kimmellyksessä. Lyyrisen väririkkaasti soittanut oboekvartetti kuvitti paimenten inhimillisen ihmettelyn tallin seimen ihmeen ääressä. Mutta ennen kaikkea suurin gloria kuuluu Tuomas-kuoron täydellisille poika-äänille.
Kuudennen kantaatin alkukuoron fuugateemoissa eri stemmat pääsivät oikeuksiinsa ja kirkon täytti jumalaisen vahva ja kaunis sointi.

Tuomas-kirkko. KUVA Tuomas Rannila.

Tuomas-kuoro voi siis tänä päivänä hyvin eikä Bachin haudassakaan tuntunut kyljenkäännöille olevan mitään tarvetta. - Jotain jäi kuitenkin puuttumaan. Ehkä se tunne ja kaipaus niihin lapsuuden yhteisiin musisoinnin hetkiin, joita sain kuoron riveissä kokea Bachia laulaen. On ihan eri asia pelkästään istua katsomon puolella hiljaa.

Minulle Bach on rakkaampi kuin kukaan muu säveltäjä. Se ilahduttaa mielen ja luo viatonta iloa juhlaan kuin arkeenkin.

Jonas Rannila


Jonas Rannila on Sibelius-Akatemian opiskelija, joka opiskelee syksyn 2013 ja kevään 2014 Leipzigissa orkesterin- ja kuoronjohtoa. Nuori musiikin sekatyömies kuvaa itseään kriittiseksi wagneriaaniksi ja Bach-maanikoksi. Jonas lupaa kertoa kaikesta mielenkiintoisesta näkemästään ja kuulemastaan Berliinin, Dresdenin ja Leipzigin klassisesta kolmiosta.

Jonas Rannila. KUVA Jonas Rannilan kokoelmat.

Julkaistu 22.1.2014

 • Nöyrää norjalaista Bach-tulkintaa

  Levyarvostelu

  Tuskin on olemassa toista yhtä esitettyä, levytettyä ja läpitutkittua säveltäjää kuin Johann Sebastian Bach, tuo järkäle. Kuvaavaa on, että Bachin temaattis-systemaattisessa teosluettelossa, Bach-Werke-Verzeichnisissa, lukumäärä nousee reilusti jo yli tuhannen, jonka päälle tulevat vielä numeroimattomat liitteet. Levytysten lukumäärää ei edes uskalla arvailla.

 • Postmodernia aikaa etsimässä

  Levyarvostelu

  Kun kahden jo edesmenneen italialaisen modernin mestarin, Luciano Berion sekä Bruno Madernan musiikkia on sommiteltu peräkkäin, liikutaan menneisyyden ja nykyisyyden välitilassa. Madernan teokset eivät tosin ole säveltäjän omia, vaan sovituksia renessanssin ja barokin ajan säveltäjien musiikista. Eikä siinä kaikki, Madernan sovitukset ovat vain ja ainoastaan sovituksia.

 • Luonteva monityylinen kokonaisuus

  Levyarvostelu

  Kevyempi musiikki on kiinnostanut monia klassisen koulutuksen saaneita laulajia, ja yksi heistä on yhdysvaltalainen mezzosopraano Kate Lindsey. Ranskalaisen jazz-pianisti Baptiste Trotignonin kanssa yhteistyössä syntyneellä levyllä duo asettelee Kurt Weillin musiikin ympärille Alma Mahlerin, Erich Korngoldin sekä Alexander Zemlinskin teoksia.

 • Polyteknikkojen kuoron viime vuosien satoa

  Levyarvostelu

  Viime vuosisadan alussa perustettu Polyteknikkojen kuoro kuuluu mieskuorojemme aatelistoon. Kuoron tuoreimmassa, kymmenen lyhyehköä teosta kattavassa julkaisussa uusi ja vakiintuneempi ohjelmisto limittyvät. Jälkimmäisen ryhmän säveltäjänimistä mainittakoon vaikkapa Selim Palmgren, Leevi Madetoja ja Einojuhani Rautavaara.