Hyppää pääsisältöön

Monien palvelujen Helsinki

Matti Kassilan ohjaamassa Fennada-Filmi Juniorin värikkäässä lyhytelokuvassa vuodelta 1971 kerrotaan Helsingin kaupungin hallinnosta ja palvelujen laajasta tarjonnasta.

Yli puolen miljoonan asukkaan Helsingin hallinta tarvitsee laajan luottamusmies- ja virkakoneiston. Kattavathan kaupungin asukkailleen tarjoamat palvelut lähes kaiken mitä nykyaikainen elämä sisältää. Sosiaalisten ja teknisten palvelusten lisäksi kaupunkilaisille tarjotaan mahdollisuus opetukseen, kulttuuriin ja virkistykseen. Vuonna 1971 kaupungin palveluksessa oli noin 30 000 henkilöä.

Filmissä esitellään Helsingin kaupungin hallinnon keskeinen organisaatio: kaupunginvaltuusto ylimpänä päättävänä elimenä ja kaupunkilaisten tahdon ilmaisijana sekä kaupunginhallitus valmistelevana ja toimeenpanevana elimenä, joka johti kaupungin hallintoa. Asioiden valmisteluissa oli apuna yli 40 lautakuntaa.

Kaupungin asiat ovat myös meidän asioitamme, joiden käsittelyä on lupa seurata. Ovathan ne asioita, jotka ympäröivät meitä joka päivä, palveluksia joihin olemme tottuneet. Meillä on myös mahdollisuus vaikuttaa päätöksiin käyttämällä äänioikeutta kunnallisvaaleissa joka neljäs vuosi.

Kaupungin tehtävät ovat monet. Emme aina edes tule ajatelleeksi, kuinka laajalle ne ulottuvat. Kaupungin teollisuuslaitokset, sähkö-, vesi- ja kaasulaitokset palvelevat joka päivä meitä. Liikennettä ohjataan ja valvotaan ohjauskeskuksessa. Sadat julkisen liikenteen bussit ja raitiovaunut ovat liikkeellä meitä kuljettaakseen.

Voimme olla harrastustemme parissa kaupungin hoitamilla urheilu- ja liikuntapaikoilla. Pormestari voi vihkiä avioliittoon, häämatkalle voi lähteä kaupungin laiturista ja synnyttää voi kaupungin varaamilla hoitopaikoilla. Lasten hoidossa opastavat kaupungin äitiys- ja lastenneuvolat. Kymmenet kansakoulut antavat lasten peruskoulutuksen, elintarvikekeskuksen ruokkiessa heitä päivittäin.

Helsingin kokoinen kaupunki on liiketaloudellinen jättiläisyritys, jota johtaa ja hoitaa suuri henkilökunta. Ylipormestari johtaa suurta yritystä, mutta hän, niinkuin koko yritys, on palveluksessamme.

Teksti: Teuvo Niiranen

Kommentit