Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Musiikin suoratoistopalveluiden kolmen kova: Spotify, Rdio, Google Play Music

Spotify-ohjelma
Spotify-ohjelma Kuva: 2014 spotify

Musiikin suoratoisto on jo niin arkipäiväistä, että harvoin tulee mietittyä, miten vallankumouksellista se oikeastaan onkaan. Spotifystä löytää hetkessä melkein biisin kuin biisin ja sen saa soimaan kännykästä, tabletista tai tietokoneelta.

Mutta enää se ei ole ainoa vaihtoehto. Rdio kilpailee sen kanssa hinnalla, kun taas viime vuonna Suomessakin avautuneen Google Play Musicin ainutlaatuinen piirre on mahdollisuus ladata sinne sellaiset mp3-tiedostot, joita ei valmiista kirjastosta löydy. (Toki iTunes Match tekee saman, mutta se ei ole suoratoistopalvelu.)

Spotifyn suuri vahvuus on sen koko – mistään muualta ei ainakaan vielä pääse kuuntelemaan Led Zeppeliniä – ja laaja laitetuki: musiikkia voi kuunnella suoraan selaimesta, Windows-, Mac- ja Linux-tietokoneilla, iOS-, Android- ja Windows Mobile -puhelimilla, ja onpa Spotify-ohjelma sisäänrakennettuna eräissä vahvistimissa ja kaiuttimissakin.

Rdion ja Spotifyn hinta ja valikoima ovat käytännössä samat

Rdio on Spotifyn merkittävin kilpakumppani Euroopassa. Palveluiden hinta ja valikoima ovat käytännössä identtiset. Aina kun toinen tekee aiemmin maksullisesta ominaisuudesta ilmaisen, toinen seuraa perässä ennemmin tai myöhemmin. Tällä hetkellä tosin Rdion selainversio on ilmainen vain Yhdysvalloissa, mutta odottakaapa tovi.

Myös Rdion sovellus toimii Windowsissa, Macissa, iOSissa, Androidissa ja Windows Phonessa. Ja kyllä, myös Sonosin musiikkijärjestelmä ja Jambox-kaiuttimet toimivat Rdio-soittimina.

Rdio etsii uutta musiikkia

Mikä näitä kahta sitten erottaa? Rdion ulkoasu ja käyttöliittymä ovat hieman viehättävämpiä kuin Spotifyn, mutta kyseessä on melkeinpä makuasia. Äänenlaatu on käytännössä identtinen – testautin asian sokkokuunteluttamalla molempia kahdella hifiin hurahtaneella kaverillani, eivätkä he huomanneet niissä oikeastaan minkäänlaista eroa.

Rdio
Rdio Rdio Kuva: 2014 rdio

Musiikki on siis samanlaista, joten eroavaisuudet löytyvät sen ympäriltä.

Spotify pyrkii rakentamaan palvelustaan yhteisöllistä. Nykyään sitä käytetään Facebook-tunnuksilla, Facebook-kavereiden kuunteluhistoria pyörii sovelluksen reunassa koko ajan ja myös artisteja on värvätty ylläpitämään omia Spotify-profiileitaan. Ajatuksena lienee, että kiinnostavat henkilöt ja artistit kuuntelevat sellaista musiikkia, joka voisi kiinnostaa myös juuri sinua.

Rdio puolestaan luottaa älykkäisiin soittolistoihin, jotka rakennetaan Echo Nest -yhtiön teknologialla. Kun palveluun kirjautuu ensimmäistä kertaa, ainoa ohje kuuluu "Nyt sinun tarvitsee vain kuunnella musiikkia, jotta opimme, mistä tykkäät."

Rdio yhdistelee tietoja kuuntelemastasi musiikista, musiikin äänestä löydettyjä ominaisuuksia (tempo, tunnelma jne.) ja musiikista nettiin kirjoitettuja juttuja (ylistääkö Pitchfork uutuuslevyä?).

Ero tiivistyy siis kysymykseen siitä, uskotko löytäväsi enemmän kuuntelemisen arvoista musiikkia seuraamalla kiinnostavia ihmisiä vai luottamalla algoritmin suosituksiin. Rdion lähestymistapa vaatii käyttäjältä vähemmän vaivaa kuin Spotifyn malli. Toki myös Spotify tarjoaa automaattisesti kuuntelusuosituksia, mutta sieltä ei löydy yhtä monipuolisia personointeja kuin Rdiosta.

Google on keräilijän kaveri

Google valitsi omalle musiikkipalvelulleen toisen tien. Perustoiminnallisuus on samanlainen kuin muissakin suoratoistopalveluissa, joskin tietokoneella Googlen palvelua pitää käyttää selaimen kautta – varsinaisia työpöytäsovelluksia ei ole, jos epävirallisia viritelmiä ei lasketa.

Google Play Music
Google Play Music Google Play Music Kuva: 2014 google play music

Valttikortti on apuohjelma, joka automaattisesti lataa kovalevyltä löytyvät mp3-tiedostot Googlen palveluun, minkä jälkeen niitä voi kuunnella myös muilla tietokoneilla ja kännyköillä aivan kuin kaikkia muitakin palvelusta löytyviä kappaleita.

Se on hieno ominaisuus digimusiikkia hamstraaville ihmisille, kunhan vain 20000 kappaleen raja ei käy liian pieneksi. Selainversio toimii sinänsä sujuvasti, mutta on kuitenkin hankalampi kuin erillinen sovellus. Sitä ei esimerkiksi voi kauko-ohjata näppäimistön play-pause-painikkeilla (ainakaan ilman hillitöntä säätämistä) ja vaikka nykyselaimet kaatuilevat vain harvakseltaan, Google Play Musicin selainversio tuntuisi silti tökkivän useammin kuin vaikkapa Spotifyn työpöytäsovellus.

Windows Phone -käyttäjille löytyy epävirallinen CloudMuzik-sovellus, joka tuntuisi toimivan aivan hyvin.

Windows Phone -käyttäjille Google Play Musicista ei ole mitään iloa, ainakaan vielä.

Minkä valitsen?

Jos haluat päästä halvalla ja siedät mainoksia, Spotify on kokonaan ilmainen. Jos haluaisit kuulla myös uutta musiikkia, muttet tiedä mistä sitä etsisi, Rdio auttaa. Jos sinulla on huolella koottu kokoelma harvinaisia mp3-tiedostoja etkä käytä Windows Phonea, Google Play Music on kokeilemisen arvoinen.

Kuukausihinnat
Spotify: 0 euroa (mainosrahoitteinen), 9,99 euroa (ei mainoksia)
Rdio: 4,99 euroa (selainversio), 9,99 euroa (älypuhelimet)
Google Play Music: 9,99 euroa

Laitetuki
Spotify: Windows, Mac, Linux, selain, Android, iOS, Windows Phone
Rdio: Windows, Mac, Linux, selain, Android, iOS, Windows Phone
Google Play Music: selain, Android, iOS

Erottava tekijä
Spotify: halvin, suurin
Rdio: dynaamiset soittolistat, joista löytää uutta musiikkia
Google Play Music: mahdollisuus ladata omat mp3-tiedostot palveluun

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.