Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Uusissa pienlainoissa monenlaista kiemuraa

Vuodenvaihde on suomalaisten kulutusjuhlaa. Joulun ja uudenvuoden juhlimiseen kuluu useita satoja euroja ylimääräistä rahaa. Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar tietää, että moni elää jouluna yli varojensa. Tammikuussa Takuu-Säätiön velkaneuvontanumeron velkalinjalla puheluiden määrä moninkertaistuu.

Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar
Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar Takuu-Säätiön toiminnanjohtaja Juha A. Pantzar haastateltava

- Suurimmalla osalla soittajista on paljon ja pitkään jatkuneita velkaongelmia, Pantzar kertoo.

- Asiakas, jolla on noin 20 000 euroa kulutusluottoa ja tämän lisäksi vielä vakuudellisia luottoja, on hyvin tyypillinen tapaus, kertoo Panzar.

Aiempina vuosina moni kääntyi pikavippien puoleen. Pikkuhelpotuksen rahatilanteeseen sai vaivatta, mutta ongelmia takaisinmaksussa riitti. Lainaa sai lähes kuka vaan, missä vaan, milloin vaan. Vippien korot olivat korkeita. Todellinen vuosikorko oli jopa tuhat prosenttia.

- Pikavippejä käytettiin ongelmatilanteen eteenpäin siirtämiseksi. Kyettiin jotenkin maksamaan asuntolainat ja luottokorttilaskut, mutta esimerkiksi sähkölaskuun ei enää riittänyt rahaa. Sähkölaskua varten jouduttiin ottamaan pikavippi, Pantzar kuvailee.

Pikavippejä käytettiin ongelmatilanteen eteenpäin siirtämiseksi.

Pikavippien valvonnassa oli puutteita. Viikonlopun aikana pystyi hetken mielijohteesta ottamaan monen tonnin pikavipit, vaikka ei ollut mitään tietoa miten ne maksaa takaisin. Moni joutui vaikeuksiin vippien kanssa ja vanhoja pikavippejä maksettiin uusilla pikavipeillä.

Korot kuriin korkokatolla

Pikavipit pantiin lopulta kuriin viime vuonna (2013) voimaan tulleella korkokatolla. Nyt alle 2 000 euron lainan maksimi vuosikorko on 50 % + vaihtuva viitekorko. Todellisessa vuosikorossa on huomioitu kaikki lainakulut. Laki myös määrää luotonantajan selvittämään hakijan luottokelpoisuuden entistä tarkemmin.

Meillä on pohdinnassa näitä uusia luottotuotteita, että kuuluvatko ne korkokaton soveltamisalaan vai ei

Markkinoilla on kuitenkin yrityksiä, joita Kuluttajavirasto epäilee tämän korkokaton kiertämisestä.

- Meillä on pohdinnassa näitä uusia luottotuotteita, joita on nyt markkinoille tullut, kertoo Kuluttajaviraston lakimies Paula Hannula.

Kuluttajaviraston lakimies Paula Hannula
Kuluttajaviraston lakimies Paula Hannula Kuluttajaviraston lakimies Paula Hannula haastateltava

Tällöin lainaa tarjotaan yli 2000 euroa, jolloin korkokatto ei koske lainaa. Sitten lainaa käytännössä nostetaan vain pienissä erissä. Ja korko on kova.

- Arvioimme sitä, onko kysymys kertaluotosta tai jatkuvasta luotosta ja kuuluvatko ne korkokaton soveltamisalaan vai ei, Hannula sanoo.

Vertaislainoissa kuluttajansuoja heikolla

Vanhojen lainavaihtoehtojen lisäksi markkinoille on ilmestynyt myös niin sanotut vertaislainat. Vertaislainassa yksityiset henkilöt lainaavat toisilleen rahaa ja markkinapaikan tarjoaa niin sanottu vertaislainayritys. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vertaislainoissa ei ole kuluttajansuojaa.

- Jos yritys toimii markkinapaikkana niin yritys vastaa siinä toimistaan. Mutta jos varsinainen luottosopimus on aidosti kahden kuluttajan välinen, niin sitten kuluttajaa suojaavat säädökset eivät siihen sovellu, varoittaa Kuluttajaviraston Hannula.


Takuusäätiön Juha Pantzar on huolissaan suomalaisten velkaantumisesta. Hänen mukaansa Suomesta on tullut luottoyhteiskunta.

- On tietysti hyvä, että tarjolla on erilaisia luottotuotteita. Tärkeätä on kuitenkin valvoa, että lainojen ehdot pysyvät kohtuullisina, eivätkä niiden ottajat joudu kauhean suuriin ongelmiin.

Päivitetty 7.8.2014: Lisätty korkokaton voimaantulovuosi 2013

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.