Hyppää pääsisältöön

Valtteri oli kirppiskävijöiden aarreaitta

Ari Aura ja Anu Brask pitävät kädessään kirpputorilöytöjä.
Kirppis-ohjelman juontajat Anu Brask ja Ari Aura Ari Aura ja Anu Brask pitävät kädessään kirpputorilöytöjä. Kuva: Jyrki Valkama/Yle kirppis,Ari Aura,Anu Brask

Vallilan makasiineilla Helsingissä toimi kymmenen vuoden ajan suosittu Valtteri-kirpputori. Viikonloppuisin vanha tiilirakennus oli useimmiten tupaten täynnä sekä kirppislöytöjä pyydystäviä asiakkaita että vaate- ja tavarakasojen takana päivystäviä myyjiä.

Vuosina 2005–2008 kirpputorin vilskeessä saattoi törmätä myös Kirppis-ohjelman kuvausryhmään. Lauantaiaamuisin kello 9.05 alkoi Yle TV1:llä suora lähetys Vallilan makasiinien tunnelmista. Kiinnostavien ihmisten, tavaroiden ja tarinoiden lisäksi ohjelmassa vannottiin kierrätyksen nimeen. Kirppikset tuntevan vieraan kanssa tehtiin löytöjä. Etsinnän kohteet vaihtelivat kodinelektroniikasta koruihin ja keräilyesineistä vaatteisiin.

Kirppishulinan keskelle rakennettuun nojatuolirykelmään istutettiin julkisuuden henkilö, joka toi mukanaan kaksi tavaraa. Tavaroista toinen oli erityisen rakas ja tärkeä, toisen vieras luovutti huutokaupattavaksi Ylen hyväntekeväisyyskampanjaan.

Suoraa lähetystä tasapainottivat kaksi etukäteen tehtyä ohjelmaosuutta: Risain ja Wallen matkassa. Risain-osuudessa kierrätysmateriaaleista luotiin uusiodesignia ja vaatteita. Reissumies Walle taasen kulki ristiin rastiin Suomea vanhan tavaran – ja siihen hurahtaneiden ihmisten – perässä.

Elävään arkistoon satunnaisesti valituissa jaksoissa nähdään kirppiselämää jakson verran jokaiselta ohjelman esitysvuodelta.

Joulukuussa 2005 kirpputorilla etsittiin joululahjoja. Vieraina olivat muusikko Maarit Hurmerinta ja esikoiskirjailija Elina Hirvonen. Risainerit suunnittelivat kansanedustaja Anni Sinnemäelle kierrätysiltapuvun Linnan juhliin. Perniössä Kosken vanhalla rautatieasemalla tavataan romustusmestari Tommi Lempinen. Ohjelman lopussa on kooste julkisuuden henkilöistä, jotka ovat lahjoittaneet Kirppikselle turhia tavaroitaan.

Vuonna 2006 vietettiin postimerkin 150-vuotista juhlavuotta. Siispä kirpputorillakin etsittiin näitä kirjeenkoristajia postimerkkikeräilijä Juha Valtosen kanssa. Vieraina olivat myös Anssi Kela tavaroineen sekä kierrätystaiteen tuntija Minna Nio. Risainissa nikkaroitiin linnunpönttöjä. Walle tapasi sikakeräilijä Mauri Muttosen.

Mekkoswappaaja eli mekkovaihtaja Mimosa Koiranen etsi kirppiskierroksella vintagemuotia vuonna 2007. Vanhat farkut nousivat vyötärölle, kun niistä risainattiin korsetti. Lenkkitossukeräilijä Lauri Aalto esitteli laajan kenkäkokoelmansa ja kertoi harrastuksestaan.

Viimeisenä esitysvuotenaan vuonna 2008 Kirppiksessä vieraili mm. kirjailija Roman Schatz tavaroineen. Kirppiskierroksella etsittiin Dora Jungin tekstiilejä. Vanhasta soutuveneestä loihdittiin hylly sekä tavattiin tuoppikeräilijä Markku Rantanen.

Joulukuussa 2012 Suomen suurin ympärivuotinen kirpputori sulki ovensa viimeistä kertaa. Kiinteistön omistaja VR-yhtymä oli irtisanonut vuokrasopimuksen. Valtterille etsittiin uusia myyntitiloja, mutta sopivia tiloja ei kantakaupungista tai sen liepeiltä löytynyt.

Teksti: Mira Sharma

Kommentit