Hyppää pääsisältöön

Hannu Taanila ja Perheradion kotikokit -ohjelma näyttelijän, kirjailijan ja ruokatoimittajan keittiöissä

Mies ja nainen äänitysstudiossa mustavalkoisessa kuvassa.
Hannu Taanila ja äänitarkkailija studiossa 1986. Mies ja nainen äänitysstudiossa mustavalkoisessa kuvassa. Kuva: Hannu Rytkölä/Yle Hannu Taanila

Toimittaja Hannu Taanila juontaa Perheradion ruuasta ja ruuanlaitosta kertovaa sarjaa Perheradion kotikokit, jossa Taanila vierailee Yleisradion kotitaloustoimittajan Seija Pukosen kanssa kotikeittiöissä.

Kotikokkien luona valmistuu monenlaisia ruokia - jotkut uusia, toiset tuttuja ja jotkut jo unohduksiin painuneita. Tällä kertaa Taanila ja Pukonen vierailevat tunnettujen henkilöiden kotona.


Näyttelijä Tarmo Mannin kotona Helsingin Munkkiniemessä Hannu ja Seija ryhtyvät yhdessä tuumin valmistamaan Mannin valitsemia ruokia läskisoosia ja viktoriankiisseliä. Jälkiruuaksi tarjottavaa riisipuurosta, kuohukermasta, sitruunasta, sokerista ja liivatteesta valmistettua viktoriankiisseliä Manni ylistää mitä parhaimmaksi jälkiruuaksi. "Se on rivo ruoka, koska se on niin neitseellinen", Manni runoilee.

Hän myös tunnustautuu läskisoosin ystäväksi aivan kuten Hannu Taanilakin. Vaikka läskisoosi olikin aikoinaan raskaan työn raatajille sopivaa pikaruokaa, siis nopeasti valmistuvaa apetta, Taanilan mielestä parasta siitä tulee pitkään padassa hauduttamalla. Niin tehdään nytkin. Siansiivupalojen ruskistamisen ja kastikkeen valmistamisen jälkeen pata saa ensin porista hiljaisella tulella hyvän tovin, jonka jälkeen sähkölevy käännetään pois päältä. Tekevälle sattuu, sillä Mannin keittiössä sattui kömmähdys, josta olisi ollut aineksia suurempaankin katastrofiin.


Lastenkirjailija Kaarina Helakisa kannattaa vahvoja makuja. Siksi hänen lihäpötkylänsä onkin maustettu erilaisilla yrteillä ja sipuleilla sekä katajanmarjoilla. Länsi-Pakilassa, Kehä ykkösellä kiitävien autojen huminan katveessa kypsyy savustuspöntön lämmössä ranskanleipää muistuttuva lihaisa pötkylä.

Maut jälkiruokaan, valkoherukkajäädykkeeseen saadaan omasta puutarhasta ja läheisiltä kallioilta. Sieltä Taanila, Helakisa ja pihalla olevat lapset menevät poimimaan jäädykkeen kyytipojiksi ahomansikoita. Kevyt kurkkukeitto sopii kermaa ja voita sisältävien ruokalajien aluksi. Ylimääräinen lorahdus kermaa tai vihoviimeinen voisilaus perunavuoan päälle sekä houkuttaa että kauhistuttaa, eli nyt ollaan "himojen ja kiusausten partaalla." Taanilan mielestä himot ovat sitä varten, että ne toteutetaan, ja kiusaukset sitä varten, että niihin suistutaan. Kolmen lihan pötkylän pökerryttävän hyvät tuoksut lähes vaientavat suulaimmankin toimittajan, joka kuitenkin saa sanottua, että nyt syömään!


Tällä kertaa keittiöstä vastaa ruokatoimittaja Anna-Maija Tanttu, joka on tehnyt keittokirjan nimeltä Pikku-Liuksialan kesäkeittokirja. Se on Hannu Taanilan mielestä "äsköisaikojen" kiinnostavimpia ja hurmaavimpia alan teoksia. Kirja kertoo Kangasalla sijainneen Pikku-Liuksialan kesäkodista, jossa ruuanlaitosta vastasi Mandi Helander, pientilan emäntä. Tämän keittokirjan innoittamana Taanila ja Pukonen matkaavat Kangasalle, Pikku-Liuksialaan.

Tanttu tekee lahnahyytelöä ja kotijäätelöä. Hänen Hannu-veljensä puolestaan esittelee Pikku-Liuksialan historiaa ja kaunista puutarhaa. Kuuntelijoille puutarhaa kuvataan porvarillisen rappiota muistuttavaksi ihanaksi ja loistavaksi puutarhaksi, jossa sireenit kukkivat ja saniaiset rehottavat.

Seinäkellon raksutuksen alla historiallisessa ympäristössä nautitaan kolmen ruokalajin ateria. "Toivottavasti teillä on nälkä ja suunne sylkeä täynnä", Taanila toteaa lopuksi ja antaa ääninäytteen nälkäiseltä nautiskelijalta.

Kommentit