Hyppää pääsisältöön

Musiikin palo ei tukahtunut Kainuun musiikkiopiston vaatimattomissa tiloissa

Musiikin harrastus Kainuussa oli erittäin monipuolista jo 1970-luvulla. Erityisesti pianonsoittajia oli paljon. Musiikkiopisto toimi puutteellisissa tiloissa ja opettajatkin olivat muodollisesti epäpäteviä, mutta palo musiikin tekemiseen oli kova.

Tietolaatikko

Kainuun musiikkiopisto on vuonna 1957 perustettu maakunnallinen musiikkiopisto, jota ylläpitää Kajaanin kaupunki. Opetuspaikkoja Kajaanin lisäksi on Hyrynsalmen, Paltamon, Puolangan, Ristijärven, Suomussalmen ja Vaalan kunnissa.

Arto Riihijärvi: "Kainuun musiikkiopisto 1957-1987". (1987)

Antenni-lehdessä esitellään 14.12.1972 esitettyä TV1:n Musiikin teemailtaa sivun jutulla. Paavo Helistö kirjoittaa Kainuun musiikkiopistoa käsittelevästä insertistä näin: "Klo 22 käydään kehitysalueen musiikkiopistossa, Kajaanissa. Työ siellä saattaa olla hankalampaa kuin rintamailla, mutta onpahan vain Kajaanissakin musiikkiopisto, on ollut jo monta vuotta. Parikymmentä vuotta sitten ei ollut mitään, oli vain seminaari musiikinopettajineen ja oli Vesan Jorma, joka osasi soittaa klaneettia. Pessimistinenkään ihminen ei voi olla huomaamatta, että maan musiikkioloissa on tapahtunut kehitystä."

Puitteet musiikkiopiston toiminnalle olivat Kajaanissa vaatimattomat, mutta eräs pianonsoitonopettaja toteaa "että juuri se, ettei kaikkea saa valmiina, vaan joutuu itse luomaan ja kehittämään voi laskea suureksi plussaksi täällä ."

Opettajatilanne oli kaikkialla Suomessa vaikea. Musiikin opettajia on 1970-luvulle asti koulutettu vain Sibelius-Akatemiassa. Tähän oli tulossa juuri insertin kuvauksen aikaan helpotusta: Kainuun musiikkiopiston johtaja Tuomi kertoo, että "viime vuoden aikana on myönnetty oikeus maamme viidelle musiikkiopistolle valmistaa musiikinopettajia ja tällaisia opistoja on Kuopiossa, Tampereella, Lahdessa, Turussa ja Helsingissä".

Kainuun musiikkiopiston tilakysymystä käsitellään kaupungin edustajan ja musiikkiopiston johtajan kanssa. Tontti olisi valmiina ja tarve selvästi osoitettavissa. Kaupungin edustaja toteaa, että "alueen taloudellinen potentiaali yhdessä valtion avun kanssa kyllä riittäisi tähän ja toivoisin että tämä toteutuisi jo vuosikymmenen puolivälissä". Taloa ei kuitenkaan rakennettu vaan musiikkiopistolle tarjoutui tilaisuus ostaa opetustiloja Pienteollisuustalosta Linnankatu 18:sta, kaupat tehtiin helmikuussa 1975.

Haastattelujen lomassa näkyy välähdyksiä Kajaanin kaupungista 1970-luvulla.

Teksti: Paavo Helistö & Annimaiju Pudas

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto