Hyppää pääsisältöön

Tyttöjen Talo tarjoaa turvaa ja läsnäoloa

Siinä missä pojat helpommin oireilevat pahaa oloaan ulospäin saattavat tytöt käpertyä itseensä ja oireilla huomaamattomammin. Tutkijoiden mukaan suurin osa nuorisotaloista on suunniteltu poikien tarpeisiin. Tyttöjen Talo syntyi siitä huomiosta, että tytöille tarvitaan omanlaisensa paikka, joka tarjoaa tukea nuoruuteen, kasvuun ja seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Tietolaatikko

Tyttöjen Talo on tytöille suunnattu matalan kynnyksen toimipiste, jossa tehdään sukupuoli- ja kulttuurisensitiivistä sosiaalista nuorisotyötä. 12-28-vuotiaat tytöt voivat ajanvarauksetta tulla käymään talolle ja halutessaan osallistua yhteiseen toimintaan tai mennä mukaan erilaisiin keskustelu- ja harrasteryhmiin.

Ensimmäinen Tyttöjen talo perustettiin Helsinkiin vuonna 1999. Sitten Kuopio, Oulu, Tampere, Turku ja Rovaniemi saivat omat talonsa. Tyttöjen Taloja ylläpitävät paikalliset setlementtiyhdistykset.

Vuonna 2011 avattiin ensimmäinen Poikien talo.

Helsingin Tyttöjen Talon toiminnanjohtajan Mari Uusitalon mukaan tytöt kärsivät mm. yksinäisyydestä, masentuneisuudesta, turvattomuudesta ja aikuisuuden puutteesta. Aikuisten ongelmat ja työkiireet heijastuvat lapsiin ja heiltä odotetaan itsenäistä pärjäämistä turhan varhain. Uusitalo kritisoi suomalaista pärjäämiskulttuuria, jossa lapsilla on paine itsenäistyä aikaisin.

Uusitalo kertoo tyttöjen sanovan usein, kuinka kivaa on, kun joku kysyy mitä kuuluu, eikä miten menee koulussa ja miten pärjäsi kokeissa. Uusitalon mielestä yhteiskunta kasvatti ennen tyttöjä miellyttämiseen ja nykyään suorittamiseen. Siksi onkin haastavaa löytää taito kuunnella omaa itseään.

Tyttöjen Talolla Hakaniemessä toimiva nuorisotyönohjaaja Paula Ervomaa toteaa, että tytöt tarvitsevat syliä, turvaa, huolenpitoa ja läsnäoloa. ”Sitä kautta se lapsi uskaltaa olla lapsi", hän kiteyttää.

Vuonna 2001 Helsingin Tyttöjen Talo palkittiin Vuoden kasvattaja –palkinnolla. Vuonna 2004 juhlistettiin viidettä toimintavuotta ja mukana oli myös Tyttöjen Talon virallinen suojelija Tarja Halonen.

Tyttöjen Talon kivijalka on avoin toiminta. Talot ovat avoimia kaikille 12-28-vuotiaille tytöille ja nuorille naisille. Osallistuminen on maksutonta eikä aikaa tarvitse varata etukäteen. Yhdessäolo, ruuanlaitto ja kuulumisten vaihto siinä ohessa on tärkeä osa toimintaa. Avoimesta toiminnasta voi siirtyä halutessaan vuorovaikutteisiin ryhmiin tai pyytää yksilötukea. Moni uskaltautuu kertomaan vaikeistakin asioista, kunhan luottamus on ensin syntynyt yhdessäolon kautta.

Tyttöjen Talossa tarjotaan apua myös seksuaalista väkivaltaa kokeneille. Poliisi-tv:ssä kerrottiin Miran tarina, joka oli joutunut kokemaan seksuaalista väkivaltaa vanhemman miehen taholta ja sai nyt apua Tyttöjen talolta.

Vaikka Tyttöjen Talot ovat löytäneet hyvin paikkansa ja auttavat vuosittain satoja tyttöjä ja nuoria naisia, niin toiminnan jatkuvuutta uhkaa aina ajoittain rahoituksen puute. Viimeisin uutinen koski Helsingin Tyttöjen Taloa, joka on joutunut luopumaan mm. seksuaalista väkivaltaa kokoneiden tukiryhmistä rahoituksen loppumisen vuoksi.

Toiminnanjohtaja Mari Uusitalo muistuttaa haastattelussa, että jos nuori ei saa aikaisessa vaiheessa apua seksuaalisen väkivallan kokemuksiin sillä voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia syrjäytymiseen, mielenterveysongelmiin ja päihdeongelmiin. Koko vuoden tuki toiminnalle maksaisi saman verran kuin yhden nuoren yhden päivän huostaanotto.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto