Hyppää pääsisältöön

Voita ja Sokeria -resepti: Sara Saviolan valkosuklaavanukas ja tyrnikiisseli

Voita ja Sokeria -resepti: Sara Saviolan valkosuklaavanukas ja tyrnikiisseli. Kuva Yle

Tanssija, ballerina Sara Saviola innostui jälkiruuista jo koulun kotitaloustunneilla. Tanssijan työ on raskasta ja kokkauksessa hänen ideologiansa onkin "helpolla hyvää".

Kokkailussa Saviolaa kiehtoo myös se, että työn tulokset ovat heti nähtävillä. Voita & Sokeria -ohjelmassa Sara valmistaa valkosuklaavanukasta ja tyrnikiisseliä.

Valkosuklaavanukas

150 g valkosuklaata
2 dl kuohukermaa
3 dl turkkilaista jogurttia
1 - 2 tl vaniljasokeria (luomu)

Pilko valkosuklaa pieniksi paloiksi ja laita valmiiksi kuumaa kestävään kulhoon. Kuumenna kuohukerma kattilassa kiehumispisteeseen, ota pois levyltä ja sekoittele, jotta jäähtyy hieman. Kaada kerma valkosuklaan päälle, ja sekoittele niin että suklaa sulaa. Lisää seokseen vielä turkkilainen jogurtti ja vaniljasokeri. Sekoita kunnolla, että saat tasaisen seoksen. Kaada valmis seos välittömästi tarjoiluastioihin ja anna jähmettyä jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään.

Tyrnikiisseli

300 g tyrnimarjoja
6 dl vettä
1,5 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja ( + tilkka vettä)
2 - 4 rkl limoncelloa (sitruunalikööriä)
hitunen suolaa
sokeria

Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää tyrnimarjat ja sokeri ja keitä seosta 10 minuuttia välillä sekoitellen. Ota pois liedeltä ja siivilöi pois tyrnin kuoret ja siemenet. Laita seos takaisin kattilaan ja mausta limoncellolla. Liuota perunajauhot vesitilkkaan, ja kaada ohuena nauhana seokseen samalla hyvin hämmentäen. Kuumenna kunnes kiisseli kuplahtaa. Ota pois levyltä, mausta suolalla ja kaada kuumaa kestävään astiaan. Sirottele sokeria päälle, ettei pintaan muodostu kuorta.

PS Tyrnin siemenet ovat terveellisiä - älä heitä niitä pois vaan pistä suuhun.

Aamu-tv:n Voita & Sokeria -ohjelmassa yhdeksän jälkeen lauantaina 25.1.2014 TV1:ssä.

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

 • Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

  Rakkaalla kahvihetkellä on monta erilaista nimeä.

  Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen. Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki .

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Makupaloissa tehtiin ruokaa hauskasti ja helposti

  Janne Pekkala ja Timo Nykyri kokkasivat arkeen ja juhlaan.

  Makupalat-ohjelmassa ammattikokki Janne Pekkala ja toimittaja Timo Nykyri valmistivat konstailematonta kotiruokaa. Kansansuosioon nousseessa tv-ohjelmassa kokattiin myös juhlahetkiin Juhlamakupaloissa.

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

 • Kioski FOOD: Tofu bowl -resepti

  Kioskin uuden ruokakanavan FOODin ensimmäinen resepti.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanava Youtubessa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo.17.00! Ensimmäisessä lähetyksessä valmistui herkullinen Tofu Bowl.

 • Alexandran kasvisopas

  Luonnon tarjoamat vitamiinit ja mineraalit.

  Alexandra kirjoittaa lyhyesti siitä, mitä vitamiineja ja mineraaleja tärkeimmät kasviksemme ja yrttimme sisältävät. Opimme myös, mitkä kasvit auttavat mihinkin vaivaan ja mitä tunnettuja ja yllättäviä vaikutuksia niillä voi olla meille ja ympäristöllemme.