Hyppää pääsisältöön

Y käy eläkemyyttien kimppuun

Y:llä on neljä ennakko-oletusta eläkejärjestelmästä. Tässä ovat syyt siihen, miksi Y tutkii eläkkeitä seuraavat 14 päivää.

1. Eläkerahat eivät riitä meidän sukupolvellemme.

Suuret ikäluokat ovat tikittävä pommi, jättimäinen ikäryhmä, joka syö kaikki rahastoiduista eläkerahoista.

2. Ikäluokkamme on liian pieni maksamaan suuremman ikäluokan eläkkeitä.

Taakka eläkkeiden maksamisesta jää Y-sukupolvelle. Samaan aikaan näyttää siltä, että Y-sukupolvelle ei löydy työelämässä enää yhtä jatkuvaa ja hyväpalkkaista työtä kuin aikaisemmilla sukupolvilla. Yhtälö on mahdoton. Eläkkeet eivät kiinnosta nuoria, koska he eivät usko järjestelmän kestävän heidän eläkkeelle jäämiseensä saakka.

3. Yksityisistä eläkeyhtiöistä rakennettiin suurempia kuin valtio.

Yksityisiin eläkeyhtiöihin rahastoidut summat ovat paljon suurempia kuin valtion vuosittainen budjetti. Niille on annettu lakimääräinen tehtävä, mutta maan hallituksella ei näytä olevan mitään valtaa muuttaa eläkeyhtiöiden sijoituspolitiikkaa tai tehdä eläkejärjestelmään muutoksia.

4. Meidän sukupolvellamme ei ole ääntä eläkeasioissa.

Eläkejärjestelmän muuttamisessa suurin ääni on työmarkkinajärjestöillä ja eläkeyhtiöillä. Kabineteissa istuvat keski-ikäiset, jotka ovat kohta jäämässä itse eläkkeelle. Kun nuoret eivät ole vaikuttamassa päätöksiin, on heidän eduistaan helppo leikata.

Kommentit
 • Merkitse eläkejemmasi karttaan

  Y:n toimittajat piilottivat rahakätköt.

  Y:n toimittajat piilottivat rahakätköt vanhuuden varalle ympäri Tamperetta. Nyt on teidän vuoronne.

 • Rahat vai eläke?

  Yrittäjä on vastuussa omista eläkkeistään. Eläkemaksujen pitäminen minimissä on uhkapeliä omalla sosiaaliturvalla. Pitääkö yrittäjällä olla mahdollisuus ottaa se riski?

 • Näkymättömät 350 000 euroa

  Suomalainen maksaa satoja tuhansia euroja eläkemaksuja. Tällaisista summista ja niiden kohtalosta kannattaa olla kiinnostunut.