Hyppää pääsisältöön

Keinoliha tulee kauppoihin ehkä 10-20 vuodessa

Paljonko maksoi maailman kallein hampurilainen? Noin 300 000 euroa - eikä edes maistunut kovin kummalliselta, suolaa ja pippuria olisi kaivattu. Mutta ainutlaatuiseksi sen teki se, että pihvi oli kasvatettu laboratoriossa.

Se näytti tavalliselta eineshampurilaiselta. Tai marketista hankitulta jauhelihapihviltä, joka oli laitettu sämpylän väliin - eikä siinä juuri muita täytteitä ollutkaan.

Silti tuon Lontoossa joku aika sitten esitellyn lätystkän valmistushinnaksi tuli lähes 300 000 euroa - ja kallein osa oli se 140 grammaa painanut pihvi.

Se oli nimittäin laboratoriossa kasvatettua keinotekoista lihaa. Hollantilainen Mark Postin johtama tutkimusryhmä on vuosia kehitellyt eläimen kantasoluista kasvatettettavaa aitoa lihaa, joka saattaisi ratkaista sekä maailman ruokaongelman että tehdä eläinten kasvatuksesta eettisempää ja ympäristöystävällisempää.

Keinolihan valmistaminen kuulostaa teoriassa yksinkertaiselta. Siieh tarvitaan eläviä lihassoluja vaikkapa naudalta. Niitä ruokitaan ja lääkitään niin, että ne jakaantuvat ja näin lisääntyvät muodostaen lihassäikeitä. Näin syntyy lihaa.

Mutta ennen kuin keinoliha todella tulee massatuotantoon ja marketteihin, tutkijoiden on ratkaistava useita teknisiä ongelmia. Tämän yhden hampurilaispihvin lihan kasvattamiseen kului tutkijoilta kolme kuukautta. Kasvu olisi siis saatava huomattavasti tehokkaammaksi. Lisäksi ravinnoksi käytettävä liha ei yleensä sisällä pelkästään lihassoluja: mukana on rasvaa, verta ja sidekudosta, jotka ovat osa lihan makua. Tutkija kehittävätkin nyt Keinolihaan istutettavia rasvasoluja ja yrittävät saada luotoa siihen myös jonkinlaisen keinotekoisen verenkierron, mikä maun lisäksi vauhdittaisi myös lihan kasvua.

"Ihan ok, vähän suolaa ja pippuria kaipaisi"

Arvioiden mukaan keinoliha saattaisi olla - järkevissä hinnoissa - kaupoissa noin 10-20 vuoden kuluttua. Toki kannattaa muistaa, että näin on lupailtu usein ennenkin. Mutta silti Mark Post ryhmineen uskoo nyt siihen vahvasti.

Mutta miltä tuo maailman kallein hampurilainen sitten maistui koemaistajaksi päässeen ravitsemusasiantuntija Hanni Rützlerin mukaan?
"Ihan ok, vähän suolaa ja pippuria kaipaisi".

Aihetta käsiteltiin Prisma Studiossa 21.1.14, teksti pohjaa ohjelman juttuun.

Kommentit
 • "On tehty paljon hyviä lääkkeitä hiirille" – Lääkkeiden kehitys on monivaiheista eikä aina riskejä vailla

  Suomessa lääkkeiden sääntely on kuitenkin maailman huippua.

  Koronalääkkeen etsintä on johtanut osittain hätiköityihin päätöksiin. Kun uutta lääkettä testataan, ei kaikkia haittavaikutuksia voi ennalta aavistaa. Suomessa lääkkeiden sääntely on onneksi kuitenkin maailman huippua. Silti esimerkiksi tutun parasetamolin vaikutusmekanismia ei tarkasti tunneta, vaikka sitä on käytetty kipulääkkeenä yli sata vuotta.

 • Avaruuslentojen erikoismies Elon Musk ja hänen lentävät rehusiilonsa

  Kuusi vastausta Elon Muskista ja hänen avaruusyhtiöstään.

  Miljardööri Elon Musk on huimilla visioillaan muuttanut avaruusalaa radikaalisti. Muskin avaruusyhtiön SpaceX:n lähitulevaisuus on hyvin kiinnostavaa aikaa jopa koko ihmiskunnan näkökulmasta: saammeko pikalinjan avaruuteen?

 • Kaasupallo herää unestaan – luvassa roihuja ja ryöpsähdyksiä taivaalla

  Auringossa alkaa taas tapahtua

  Parin vuoden ajan kestänyt rauhallisuus on nyt päättymässä: Auringon pinnalta on havaittu ensimmäiset merkit uuden aktiivisuusjakson alkamisesta. Pian Aurinko on todennäköisesti taas innokkaimmillaan, röyhäyttelee ulos avaruuteen suuria protuberansseja ja sen pintaa koristavat suuret pilkkuryhmät. Tuloksena saattaa olla sähköverkkoja sammuttavia avaruusmyrskyjä ja satelliitteja jumittavia hiukkashyökkäyksiä.