Hyppää pääsisältöön

Skeittikuvaaja Arto Ekman: Kesällä laskin tuntipalkaksi 17 senttiä

Aleksi Ruuskasen vieraana käväisi sunnuntaina skeittikuvaaja Arto Ekman. Kuvaajan mukaan kukaan ei hyppää skeittikuvaajaksi rahan vuoksi.

Skeittikuvaaja Arto Ekman

Arto Ekmanin valokuvia on julkaistu lukuisissa skeittilehdissä, kuten brittiläisessä Kingpin Magazinessa. Lisäksi Ekmanin kuvia on nähty julisteissa vaatteissa ja levynkansissa. Ekman päätyi skeittikuvaajaksi oman harrastuksen kautta.

- Skeittasin ja aloin videokuvaamaan ja sitten aloin valokuvaamaan skeittausta, kun kavereiden kanssa tuolla pyörittiin.

Ekmanin unelmien skeittikuvauskeikka olisi omien kavereiden kanssa Kööpenhaminassa.

- Siellä on sellainen rantamesta, jossa olisi makee kuvata auringonlaskun aikaan. Tilaajana voisi olla vaikka Kingpin, koska se on tällä hetkellä se mielenkiintoisin tilaaja minulle.

Arto Ekman yrittää jaotella, millä linssillä hän kuvaa.

- Koetan jaotella aika fifty-fifty. Viime kesänäkin kuvatessa koetin vähentää laajakuvalla ottamista. Haluan tuoda enemmän omaa tyyliä ja näkemystä kuviin.

"Ilta-Sanomien kuvaaja ei voi hypätä suoraan skeittikuvaajaksi"

Arto Ekmanin mukaan hyvän skeittikuvaajan on osattava skeitata itsekin. Kuvaaja ei muutoin osaa Ekmanin mukaan ennakoida riittävästi tempun toteutusta.

- On kuvaajia, jotka eivät ole 15-20 vuoteen itse skeitanneet. Ei sieltä esimerkiksi joku Ilta-Sanomien kuvaaja voi hypätä suoraan skeittikuvaajaksi. Ei siitä tulisi yhtään mitään. Tulee tietää, mistä kuva otetaan ja minkälainen temppu sieltä on tulossa, jotta saat sen kuvan oikein.

Arto Ekmanin mukaan kuvauskeikoista ei makseta kovin paljoa, mutta harva skeittikuvaaja on mukana rahan vuoksi.

- Ei kukaan tätä rahan takia tee. Se on niin pieni osa tätä hommaa. Kesällä laskin, että tuntipalkka oli 17 senttiä. Bensat saa maksettua. Se on minulle ehkä enemmän elämäntyyli.

Ekman tekee päivätöitä, joiden jälkeen sopivilla keleillä suunnataan skeittiparkkiin.

- Se käytännössä toimii niin, että 8-16 teen normiduuneja. Sen jälkeen painellaan autolla vaikka Kaivopuiston skeittiparkkiin. Sinne yleensä kokoontuvat kaikki kaverit. Siellä lämmitellään ja tunnin päästä lähdetään liikenteeseen eli missiolle.

Lähteet: Aleksi Ruuskanen