Hyppää pääsisältöön

Kennelliitto: Koiran omistamista ei voi kieltää

MOT-ohjelma kertoo tänään tiettyihin koiriin liittyvistä ongelmista. Kennelliitto ei lähtisi kieltojen tielle, koska pakottaminen ei toimi sivistyneessä yhteiskunnassa.

Kuvan bullterrieri ei liity ongelmatapauksiin. // Kuva: Yle

Ylen MOT-ohjelmassa käsitellään tänään koirien aiheuttamia kuolemantapauksia. Ohjelman mukaan Suomessa on viime vuosina kuollut toistakymmentä ihmistä vaikeasti hallittavien koirien takia. Myös koirien hyökkäysten aiheuttamia fyysisiä ja henkisiä vammoja tuodaan esille.

Vaarallisiksi tai vaikeaksi hallittavien koirien kieltäminen kokonaan ei ole YleX Etusivun haastatteleman Kennelliiton puheenjohtajan mielestä oikea ratkaisu.

- Jos kielletään tiettyjen koirien rekisteröinti, niin käy samalla tavalla kuin Tanskassa. Niitä koiria on ihan yhtä paljon, mutta niitä ei vain rekisteröidä, puheenjohtaja Helena Suni sanoo.

Vaikeasti hallittavia tai vaarallisia koiria on Suomessa rekisterissä MOT:n mukaan noin 8000. Sellaisen voi omistaa kuka tahansa. Henkilöiden taustoja ei tutkita, eikä koulutusta vaadita. Rodut on kasvatettu vartiointiin, puolustukseen tai saalistukseen.

- Me lähdemme siitä, että oikea tapa on valistaa ihmisiä. Kerromme oikeaa tietoa roduista ja niiden alkuperästä. Siitä, mitä ne koirat vaativat, minkäläistä ulkoilua ja koulutusta ne tarvitsevat, Suni sanoo.

"Koulutus ja valistus auttavat"

Kennelliitolla on sivuillaan ohjeita koiran omistajille. Suni korostaa sitä, että kiellot eivät ole koskaan johtaneet hyvään.

- En usko, että pakko auttaa. Sivistyneessä yhteiskunnassa tällaiset asiat saadaan hoidettua koulutuksella ja valistuksella, hän sanoo.

MOT-ohjelmassa vaarallisiksi koiraroduiksi mainitaan pitbullterrieri, amerikanstaffordshirenterrieri ja bullterrieri. Joidenkin on vaikea ymmärtää, miksi vaikeasti hallittavia koiria otetaan ylipäätään lemmikiksi. Sunin mielestä asia ei ole niin yksinkertainen

- Eivät ne ole kaikille vaikeasti hallittavia. Esimerkiksi isoja vartiointitehtäviin tarkoitettuja rotuja pitäisi olla vain, jos niitä tarvitsee vartiointiin. Sitä voi aina kysyä, miksi joku ottaa koiran, jonka alkuperäistä tarkoitusta hän ei tiedä.

Lue myös: MOT: Koira – ihmisen vaarallisin ystävä

Kuuntele juttu kohdasta 01:12:00.

Lähteet: YleX Etusivu