Hyppää pääsisältöön

Ihmisen keskipituus kasvaa - milloin olemme kaksimetrisiä?

Koirista pienimmät ovat viisitoistasenttisiä, suurimmat metrin korkuisia. Millaista elämämme olisi, jos kadulla meitä vastaan kävelisi 40 cm – 4 metrin mittaisia lajikumppaneita.

Jos kokoeromme olisivat tuollaisia, keittiö olisi suunnittelijan painajainen. Treffitkin sujuisivat erilaisissa tunnelmissa kuin nyt.

Ihmisen pituus on kasvanut noin 1.5 cm vuosikymmenessä. Jos kasvu jatkuisi näin, miehen keskipituus olisi pari metriä 150 vuoden kuluttua. Mutta vaikuttaa siltä, että geneettinen maksimipituus on jo saavutettu rikkailla alueilla, pituuskasvu on jo pysähtynyt. Siis Euroopassa, ei esimerkiksi Aasiassa. Alueilla, joissa syödään paljon riisiä ja proteiinien saanti on niukkaa, ihmiset eivät yllä potentiaaliseen pituuteensa. Kukaan ei tiedä, kuinka pitkiksi vaikkapa thaimaalaiset kasvaisivat, jos ruokavalio muuttuisi riisivoittoisesta proteiinipitoisemmaksi.


Ihmisellä pituuteen vaikuttavia geenejä on satoja, ehkäpä jopa tuhansia. Yksi niistä voi lisätä pituutta esimerkiksi millimetrillä.

Koirilla tilanne on dramaattisesti toisenlainen. Kuudella geenillä selitetään jopa puolet kokoerosta. Jalostus on karsinut vaihtelua perimästä niin, että nämä jäljellä olevat vaikuttavat paljon voimakkaammin kokoon kuin ihmisellä.

Mutta mitä koiran geenit paljastavat koirarotujen koosta? Siitä kertoo Tiedeykkösen juttu:

Ihmisten koosta Prisma Studiossa 28.1.:

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede