Hyppää pääsisältöön

Millaiset ovat Y-sukupolven eläkepäivät?

Kuva: Nelli Ahosola finlandball

Huonoimmillaan...

Eläkerahat ovat menneet. Ehkä eläkevakuutukset valuivat Etelä-Eurooppaan, kun ne vapautettiin EU:n sisämarkkinoille. Tai yksityiset eläkevakuutusyhtiöt yhdistettiin valtion rautaisen peukalon alle ja lopulta koko eläkepotti sosialisoitiin valtion kassaan. Eläkkeet käytettiin tieverkon ja kuntatalouden ylläpitoon, eläkeläiset saavat tulla toimeen omillaan.

Väki pyrkii pysymään työelämässä niin pitkään kuin suinkin mahdollista. Toimeentuloa turvatessa lokoisista eläkepäivistä tuli pelkkä haave. Monet työkyvyttömät eläkeikäiset ovat siirtyneet kerjäämään kaduille ja sivutoimisiksi taskuvarkaiksi.

Onnekkaat ovat jemmanneet rahaa patjan väliin tai säilyttäneet hyvät välit omaishoitajiinsa. Monet yrittävät elää maan antimilla. Valtio ei ole aivan sydämetön, vaan tarjoaa jokaiselle eläkeläiselle aarin maata, on jopa antanut luvan pitää eläimiä. Eläkeläiset piristävät päivittäistä lanttu- ja peruna-annostaan muun muassa pitämällä possuja. Syksyisin metsistä haetaan marjoja ja sieniä ruuaksi ja luonnonlääkitykseksi.

Parhaimmillaan...

Eläkerahat riittävät. Rahastot toki ovat pienentyneet vuosien aikana, mutta eivät olemattomiin. Jokaiselle eläkkeensaajalle riittää joko työeläkettä tai jonkinlaista kansaneläkettä.

Summat ovat pienempiä kuin isovanhemmilla ja eläkeikä korkea, mutta toimeentuloksi eläke piisaa. Eläkkeisiin uppoaa työuran aikana suurehko osa kunkin työssäkävijän palkasta, kun yhä pienenevät ikäluokat pitävät 1950-luvulla ideoitua järjestelmää kasassa.

Onneksi valtio keksi nerokkaan suunnitelman eläkeläisten kilpailukyvyn parantamiseksi. Työpaikkojen perässä myös kalliit vanhuspalvelut siirrettiin kehittyviin talouksiin. Valtio osti Hollannista lentueellisen käytettyjä kuljetuskoneita ja lennättää eläkeläiset Espanjaan, Italiaan ja Kreikkaan perustettuihin siirtokuntiin hyötymään halvasta hoidosta ja lempeistä ilmoista. Etelän auringon alla on eläkeläisen hyvä olla.

Mihin visioon uskot?

Y toivoo lisävisioita seuraajiltamme. Millaisia eläkepäiviä tämän päivän nuori viettää 2050- ja 2060-luvulla? Riittävätkö eläkerahat vai joutuvatko mummot marjaan? Erityisesti toivomme teiltä luovia ideoita, miten vaikeuksista selvitään tulevien vuosikymmenien aikana. Kerro myös mitä toivot tulevaisuudelta tämän jutun kommenttiosiossa, Facebookissa tai Twitterissä hashtagilla #yley. Voit lisäksi osoittaa tyytymättömyytesi postaamalla kuvan hashtagilla #kuvamielenosoitus.

Kuvitus: Nelli Ahosola

Kommentit
 • Merkitse eläkejemmasi karttaan

  Y:n toimittajat piilottivat rahakätköt.

  Y:n toimittajat piilottivat rahakätköt vanhuuden varalle ympäri Tamperetta. Nyt on teidän vuoronne.

 • Rahat vai eläke?

  Yrittäjä on vastuussa omista eläkkeistään. Eläkemaksujen pitäminen minimissä on uhkapeliä omalla sosiaaliturvalla. Pitääkö yrittäjällä olla mahdollisuus ottaa se riski?

 • Näkymättömät 350 000 euroa

  Suomalainen maksaa satoja tuhansia euroja eläkemaksuja. Tällaisista summista ja niiden kohtalosta kannattaa olla kiinnostunut.