Hyppää pääsisältöön

ToPo, KTP ja Forssan Alku SM-koripallon kultakannassa 1990-luvulla

Torpan Pojat ja Kotkan Työväen Palloilijat voittivat molemmat 1990-luvulla miesten Suomen mestaruuden kolmesti. Naisten sarjaa hallitsi suvereenisti Forssan Alku, joka vei mestaruuden seitsemänä vuonna peräkkäin. Elävän arkiston koosteeseen on kerätty loppu- ja sarjaotteluita sekä Itä-Länsi -kamppailuja vuosikymmeneltä.

Koko vuosikymmenen menestyneimmän koripallojoukkueen, naisten sarjan Forssan Alun peleistä ei valitettavasti ole säilynyt kuvatallenteita. Forssalaisseura saavutti seitsemän mestaruuden (1993–99) lisäksi kaksi hopeaa, jääden 90-luvulla vain kerran finaalipelien ulkopuolelle.

Koosteen aloittaa tuon ainoan finaalisarjan ottelu kaudelta 1989–90, jossa kohtasivat helsinkiläinen Karhun Pojat ja Turun Riento.

Seuraavassa tallenteessa seurataan miesten saman vuoden neljättä finaalia, jossa vastakkain pelasivat KTP ja Uudenkaupungin Urheilijat, joka voitti tuolloin historiansa ainoaksi jääneen mestaruuden. Uudenkaupungin Urheilijat ajettiin lopulta 1994 konkurssiin ja sen tilalle perustettiin Korihait.

KTP:n 90-luvun kultakausi (3 kultaa) alkoi seuraavana vuonna, jolloin se päihitti viiden finaalipelin sarjassa Helsingin Nuorisoseuran Urheilijat. Koosteessa on katsottavissa sarjan kolmas, neljäs ja viides finaali.

Naisten SM-koripalloa televisioitiin 90-luvulla vähän. Koosteessa on katsottavissa sarjaottelu vuoden 1992 tammikuulta, jossa Karhun Pojat kohtasivat KTP:n. KaPo voitti myöhemmin samana keväänä SM-pronssia.

Saman kauden miesten finaalisarjasta on katsottavissa Helsingin NMKY:n ja Panttereiden paikallisfinaalisarjan neljäs, viides sekä kuudes ja ratkaiseva ottelu.

Välipalana koosteessa on myös vuoden 1995 ja 1996 Itä-Länsi -ottelut.

Vuoden 1995 näytösottelun väliajoilta on taltioitu myös perinteiset kolmen pisteen heitto- ja donkkauskilpailu. Tyylikkäimpiä donkkauksia olivat arvostelemassa muun muassa jääkiekkovalmentaja Alpo Suhonen ja aitajuoksulegenda Arto Bryggare.

Vuoden 1996 Idän joukkueesta taas voi bongata myöhemmin Suomen ensimmäiseksi NBA-pelaajaksi nousseen Hanno Möttölän, joka edusti tuolloin vielä HNMKY:tä.

1990-luvun loppupuoliskoa hallitsivat miesten SM-sarjassa ToPo (3 kultaa) ja Kouvolan Kouvot (2 kultaa). ToPo voitti ensimmäisen mestaruutensa kaudella 1995–96, jolloin finaaleissa taipui Lahden NMKY. Koosteessa on finaalisarjan kolmas ja neljäs ottelu.

Kouvot ja ToPo kohtasivat toisensa kahden seuraavan kevään loppuotteluissa, ToPo:n ollen molempina vuosina parempi. Koosteessa on katsottavissa viimeinen ottelu kauden 1996–97 finaalisarjasta, jonka ToPo vei puhtaasti kolmella voitolla.

Teksti: Ville Matilainen

Kommentit