Hyppää pääsisältöön

Bye bye kyynisyys, kis kis sukupolvisopimus

Y-sukupolvi on kyyninen sukupolvi.

1980–1990-lukujen taitteessa syntyneet eivät usko mihinkään. He eivät usko solidaarisuuteen eivätkä pekkahimasmaisiin latteuksiin paremmasta tulevaisuudesta.

Y-sukupolvi ei usko, että millään on mitään väliä. He eivät usko demokratiaan, he eivät äänestä, he eivät järjestäydy tai nouse barrikadeille. Sen sijaan he uskovat, että korporaatiot ovat pahoja, että työpaikka lakkautetaan kuitenkin, että eläkeyhtiössä raha pyörii kuin kasinossa. Että kaikkea leikataan. Että mikään ei kestä. Että tulevaisuudessa kaikki on vieläkin huonommin.

Y-sukupolvi aloitti päiväkodeissa ja kouluteillä 1990-luvun laman keskellä. Lama aiheutti suurimman kansallisen trauman sitten sotien. Kodeissa tunnelma oli ahdistunut. Suomi oli köyhä ja katkera maa.

Uusi lama tuli juuri, kun Y-sukupolven piti alkaa suunnitella omaa tulevaisuuttaan. Kaikesta tuli taas epävarmaa. Mihinkään ei taaskaan ollut syytä luottaa.

Tällaisissa yhteiskunnallisissa oloissa varttunut sukupolvi on kai väistämättä kyyninen.

Vanhuus? Kiitos lääketieteen kehittymisen ja fyysisten uhkien vähenemisen nykynuoret elävät aiempia sukupolvia todennäköisemmin vanhoiksi. Hyvinkin vanhoiksi. Elämän ehtoo on nykyään ihmiselle aikaa, jolloin hän on ensimmäistä kertaa vapaa tekemään mitä tahtoo sitten nuoruuden. Miten puhua vanhuudesta sellaiselle, joka ei usko tulevasuuteen tai usko, että sitä voi muuttaa?

Tämän takia halusimme tarttua eläkkeisiin Y:n demossa.

Eläkkeissä on kyse rahasta. Rahaa Y-sukupolvi on laman lapsina tottunut ajattelemaan. Hyvinvointivaltiossa rahaan usein liittyy sukupolvien välinen sopimus.

Eläke on elintärkeä. Sen avulla elää, kun on vanha. Eläke on osa hyvinvointivaltioon kuuluvaa sosiaaliturvaa. Työeläke on ikään kuin palkan jatke, kun työura päättyy. Sukupolvisopimuksen on ajateltu toteutuvan, jos elintaso ei laske rajusti eläkkeelle jäämisen jälkeen.

Sukupolvisopimus toimii kahteen suuntaan. Suuret ikäluokat maksoivat meidän päivähoitomme ja koulutuksemme. Y-sukupolvi maksaa suurten ikäluokkien eläkkeet ja vanhushuollon.

Sopimuksessa on kuitenkin ongelma: ikäluokat ovat eri kokoisia. Y-sukupolven taakka eläkemaksuista kasvaa kohtuuttomaksi, jos eläkepäätöksiä ei pian saada aikaan. Matematiikka näyttää, että eläkeikää on nostettava ja eläkemaksuja korotettava. Pian.

Päätöksiä pitää tehdä, jotta sukupolvisopimus voi jatkua ja kyynistyminen loppua.

 • Merkitse eläkejemmasi karttaan

  Y:n toimittajat piilottivat rahakätköt.

  Y:n toimittajat piilottivat rahakätköt vanhuuden varalle ympäri Tamperetta. Nyt on teidän vuoronne.

 • Rahat vai eläke?

  Yrittäjä on vastuussa omista eläkkeistään. Eläkemaksujen pitäminen minimissä on uhkapeliä omalla sosiaaliturvalla. Pitääkö yrittäjällä olla mahdollisuus ottaa se riski?

 • Näkymättömät 350 000 euroa

  Suomalainen maksaa satoja tuhansia euroja eläkemaksuja. Tällaisista summista ja niiden kohtalosta kannattaa olla kiinnostunut.