Hyppää pääsisältöön

Mimmi Team: Suhtaudu työhön kuin ruokaan

Mimmi Teamin Elsi ja Laura
Mimmi Teamin Elsi (vas.) ja Laura keräävät omenat puusta ja kurpitsat maasta. Näiltä neideiltä kaikki työt luonnistuvat. Mimmi Teamin Elsi ja Laura Kuva: Yle kuvapalvelu mimmi team

Puolitoista vuotta sitten hankasalmelaiset Laura Hytönen ja Elsi Jääskeläinen päättivät, että hekin haluavat kerätä rahaa omaa matkaa varten. Idea syntyi, kun he olivat katsomassa ryhmää, joka oli 4H-yrityksen kautta kerännyt rahat Tansanian matkaa varten. Kipinä omasta 4H-yrityksestä poltteli tyttöjäkin ja 9. luokkalaiset tarttuivat tuumasta toimeen. Niin syntyi Mimmi Team.

Yrityksen perustaminen kävi helposti 4H:n yrityskurssilla. Kurssi kesti kaksi päivää ja sinä aikana tytöt valmistelivat oman tuotteensa myyntikuntoon. Elsin ja Lauran piti alun perin perustaa palvelu, joka järjestäisi lasten syntymäpäiviä. Toiminta laajeni kuitenkin lopulta leipomiseen, ikkunanpesuun ja pihansiivoustöihin. Tavoitteena Mimmi Teamilla on kerätä 10 000 euroa ja lähteä vuoden 2014 kesällä Amerikkaan.

- Ainakin New Yorkiin menemme, mutta haluamme käydä ainakin kahdessa tai kolmessa eri paikassa, tytöt kertovat.

Matkalle tarvitaan mukaan myös aikuinen, sillä tytöt ovat tuolloin 16-vuotiaita.

- Ainakaan omia vanhempiani en mukaan ota, Elsi vannoo hymyillen.

Varteenotettavana matkakumppanina tytöt pitävät Elsin siskoa, 19-vuotiasta Silvaa.

Hankasalmelaiset tuntevat oman kylän Mimmit

Tähän päivään mennessä ahkerat tytöt ovat keränneet jo 7000 euroa matkakassaan. Hankasalmen kylässä tytöistä on muodostunut jo eräänlainen ”juttu”. Töitä he tekevät aina viikonloppuisin ja käyvät koulua arkisin.

- Luotto Mimmi Teamiin on kova ja jotkut haluavat juuri meidät toteuttamaan tehtävät työt. Kylällä tiedetään jo hyvin keitä me olemme, Laura sanoo.

Mimmit ovat päässeet toteuttamaan suuriakin tilaisuuksia. Yksi suurimmista toimeksiannoista oli cocktailtilaisuuden tarjoilun toteuttaminen Hankasalmen Kihveli soikoon -festivaaleilla.

- Tilaisuus oli kutsuvieraille, joita oli yhteensä 150. Vieraita tuli ympäri Suomen. Kokosimme tarjoiluapua kavereista ja sisaruksista, tytöt muistelevat.

Tytöt ovat levittäneet leivonnaisten tilauslistaa, josta herkkuja voi tilata. Yleensa kaikki leivonnaiset onnistuvat ja mikäli joku menee pieleen, tehdään homma uudestaan.

- Asiakkaalle ei viedä huonoja tuotteita, kaikki tehdään loppuun asti ja kunnolla, vaatimattomat tytöt kertovat.

Yrittäminen valmistaa tulevaan

Kun tyttöjen toimintaa seuraa, tulee väistämättäkin sellainen olo, ettei yrityksen perustaminen olekaan niin hankalaa. Paperitöitä tytöt myönsivät alussa pelänneensä mutta nykyään laskun täyttö sujuu ulkomuistista.

- Tämä on antanut varmuutta yrittämiseen. Enää ei jännitä soittaa tai jutella tuntemattomille ihmisille eikä pelästy jokaista postista tulevaa laskua ja paperia, Laura tuumii.

- Tässä on päässyt paljon tekemisiin ihmisten kanssa ja saanut rohkeutta tarttua uusiin asioihin, Elsi lisää.

Tyttöjen mielestä töitä kannattaa tehdä niin nuorena kuin suinkin pystyy, sillä siitä on hyötyä työmarkkinoilla ja ansioluettelo näyttää paremmalta.

- Emme ole kumpikaan saaneet koskaan viikkorahaa. Olemme oppineet, että töitä täytyy tehdä rahojen eteen, tytöt sanovat.

Tytöt eivät usko jatkavansa Mimmi Team -yritystä peruskoulun jälkeen, sillä tiet erkanevat todennäköisesti eri kouluihin. Elsin haaveena on ilmaisutaidon lukio ja Laura uskoo jatkavansa Hankasalmen lukioon. Muille nuorille tytöt haluavat antaa seuraavanlaisia neuvoja:

- Kun aloitat työt nuorena, tiedät paremmin, miksi haluat isona tulla. Ehdit kokeilla kaikenlaista ja 4H-yritys on hyvä vaihtoehto riskittömään yrittämiseen, sanoo Elsi.

- Suhtaudu työhön kuin ruokaan, se voi näyttää epämiellyttävältä mutta olla silti tosi maittavaa, kannustaa Laura.

Lue lisää 4H-yrittäjyydestä!

Teksti: Mirva Lahtimaa, 27.09.2013

  • Nuorten Duuniringistä apua arkeen

    Duunirinki on 4H-yhdistyksen alaisuudessa toimiva työnvälitystiimi, jonka kautta 15 – 20 -vuotiaat nuoret saavat työkokemusta ja omaa rahaa. Työtehtävien perusvalmiuksien lisäksi Duunirinki-koulutuksissa käydään läpi työelämässä tarpeellisia vuorovaikutustaitoja, jotka tuovat itsevarmuutta, ja antavat valmiuksia työelämään.

  • Yksinäisyyden voi selättää!

    Viime viikon teemamme käsitteli yksinäisyyttä ja sitä, voiko siitä päästä eroon. Kysymykseemme ”Onko yksinäisyys elinkautista?”, vastaus kuului, ei ole.