Hyppää pääsisältöön

Pelastakaa Lapset

Kuva: Tero Juuti nuorille. nyt! -kampanja

Auta nuoria Pelastakaa Lasten kautta! Verkkotukihenkilönä olet netin välityksellä mukana nuorten elämässä; kuuntelet keskustelet, olet läsnä. Aikaa sinulta kuluu juuri niin paljon haluat, sillä töitä teet kotoa käsin. Tukihenkilönä olet mukana lapsen elämässä aina nuoruuteen asti. Tukenasi tehtävissä ovat Pelastakaa Lasten työntekijät ja ennen tehtävääsi saamasi koulutus. Lähde auttajaksi!

Tukeminen, ehkäiseminen, välittäminen = Pelastakaa Lasten vapaaehtoiset

Ketään nuorta ei voi vaatia selviytymään yksin elämästä. Kaikki tarvitsevat joskus apua, ja sitä kannattaa myös pyytää. Keinoja auttamiseen kyllä on ja sinä voit olla mukana jakamassa niitä!
Riitta Kauppinen on Pelastakaa Lasten kansalaistoiminnan päällikkö. Myöskään hänelle suunnan löytäminen elämässä ei ollut ihan helppoa.
- Etsin alaani aika kauan ja vaihtelin opintoaloja, kunnes löysin kasvatustieteet. Opiskelin, kävin erilaisissa töissä, tein lapset, kaikki yhtä aikaa. En kuitenkaan kokenut, että siitä olisi ollut minulle haittaa, hän iloitsee.

Kolme tapaa auttaa

Helpoin tapa auttaa on lahjoittaa rahaa. Se vie vain muutaman hiirenklikkauksen verran aikaa. Rahaa tarvitaan muun muassa mentoritoiminnan kehittämiseen. Mentorit ovat nuoria, jotka auttavat toisia nuoria esimerkiksi koulussa. Tällä hetkellä mentoreita toimii vain muutamalla paikkakunnalla. Mikäli kuitenkin jokin konkreettinen on enemmän sinun juttusi, kannattaa miettiä tason kaksi auttamistapaa eli vapaaehtoiseksi ryhtymistä.
- Vapaaehtoisena voi toimia vaikka paikallisyhdistyksissä, joita on 79. Yhdistyksissä vapaaehtoistyölle ei ole rajoja, vapaaehtoiset voivat organisoida avustusohjelmia paikallisten lasten ja nuorten auttamiseksi ja työ voi olla kaikkea aina kahvinkeitosta kirpputorin pyöritykseen.

Vapaaehtoistoimintamuotoja löytyy myös verkosta, verkkovapaaehtoisemme voivat toimia tukichat –henkilöinä yhteisöissä tai esimerkiksi pitää blogia nuoria koskettavista asioista ja heitä myös valjastetaan mukaan uusiin projekteihin tukemaan nuoria verkossa. Mitään työtä ei väheksytä, muistuttaa Kauppinen.

Kolmas ja vaativin vapaaehtoistehtävä on tukihenkilötoiminta, joka vaatii hakuprosessin ja koulutuksen. Jos auttaminen on lähellä sydäntä, ei vaivaa aiheudu juuri nimeksikään. Tukihenkilöt toimivat tukihenkilöinä perheissä. Tukihenkilöt ja myös verkkovapaaehtoiset koulutetetaan tehtäviinsä.

Tukichatti – mukana nuoren elämässä

Chatissa toimivat vastuulliset ja koulutetut aikuiset, joilta nuoret voivat kysellä ihan mitä vain. Koskipa asia seurustelusuhteita, koulussa pärjäämistä tai murrosiän tuomia muutoksia, löytää nuori aina kuuntelevan aikuisen. Nuoret ohjataan Pelastakaa Lasten omalle chat -alustalle kaupallisista ympäristöistä, kuten Demi-fi –foorumilla ja Irc-galleriasta.
- Tukichatissa on se hyvä puoli, että sitä voi toteuttaa kotoa käsin, joten kun chatteja on kerran kuussa muutama tunti, ei se ole hirvittävän iso määrä, Kauppinen toteaa.

Nuorille ei pyritä jakamaan mitään ihannemallia siitä, miten tulisi elää. Vapaaehtoisella täytyy olla oma elämä kunnossa, jotta hän voi auttaa muita.
- Kaikki ehdottomuus pitää jättää pois. Omia asenteellisia mielipiteitä ei hyvällä katsota, sillä läsnäolon taito on tukichat-henkilön paras taito, Kauppinen painottaa.

Testi
Kuva: Mirva Lahtimaa Testi Kuva: Mirva Lahtimaa nuorille. nyt! -kampanja testi

Apua arkeen tukihenkilöltä

Tukihenkilöt ovat mukana perheiden elämässä tarvittaessa mahdollisimman varhain, jotta nuorten ongelmia voitaisiin ehkäistä.
- Tukihenkilö tuo helpotusta alle 18-vuotiaiden lapsiperheiden arkeen ja antaa lapsille hyviä kokemuksia tämän toiminnan kautta, kertoo Kauppinen.

Lapsiperheiden elämä on antoisaa, mutta samalla vaativaa. Vanhempien voimavarat voivat välillä olla vähissä. Myös lapset voivat paremmin, kun vanhemmat saavat välillä hengähtää ja ladata akkuja.

Auttamiseen kuluva aika on itsestä kiinni

Jos haluat ryhtyä auttajaksi, mutta epäilet aikasi riittävyyttä, ei hätää. Aikaa kuluu juuri niin paljon kuin itse haluat, sillä työtä tehdään kotoa käsin.
Koulutuskaan ei vie päivää tai viikonloppua kauempaa.
- Ainoastaan tukihenkilötoiminnassa, jossa autetaan lapsiperheitä näiden kotona, vaaditaan pidempiaikainen sitoutuminen, Kauppinen lisää.

Tule mukaan vapaaehtoistoimintaan
vapaaehtoistoiminta (a) pelastakaalapset.fi

Teksti: Mirva Lahtimaa 19.8.2013

  • Nuorten Duuniringistä apua arkeen

    Duunirinki on 4H-yhdistyksen alaisuudessa toimiva työnvälitystiimi, jonka kautta 15 – 20 -vuotiaat nuoret saavat työkokemusta ja omaa rahaa. Työtehtävien perusvalmiuksien lisäksi Duunirinki-koulutuksissa käydään läpi työelämässä tarpeellisia vuorovaikutustaitoja, jotka tuovat itsevarmuutta, ja antavat valmiuksia työelämään.

  • Yksinäisyyden voi selättää!

    Viime viikon teemamme käsitteli yksinäisyyttä ja sitä, voiko siitä päästä eroon. Kysymykseemme ”Onko yksinäisyys elinkautista?”, vastaus kuului, ei ole.