Hyppää pääsisältöön

Tanssikummi tanssittaa kotona

Läntisen tanssin aluekeskuksen tanssikummi Jennifer Joffs on tullut Raija Vuorivirran kotiin viikoittaiselle käynnilleen.

– Lähdetään ihan pienestä liikkeestä, pieni puro liikkuu rintakehässä, Jennifer aloittaa liikuttaen ylävartaloaan.

– Rutisee, Raija Vuorivirta naurahtaa liittyen liikkeeseen.

– Niin rutisee vähän, mutta niin kauan kun ei satu missään, ei haittaa vaikka rutisee, Joffs huomauttaa.

– Kun näimme viime kerralla, Raija kertoi tarinan, jonka hänen isänsä oli kertonut hänelle yhdestä musiikkikappaleesta. Musiikki on kuin pieni puro, joka lähtee levenemään ja muuttuu vilkkaammaksi ja lopuksi päättyy mereen, ohjaa Jennifer tanssia.

Kummi kotona

Läntisen tanssin aluekeskuksen tuottama Kummi kotona -hanke vie kulttuuria heille, jotka eivät voi omasta kunnostaan johtuen nauttia kulttuuritapahtumista kodin ulkopuolella. Liedossa, Paimiossa ja Raija Vuorivirran kotikunnassa Kaarinassa tanssikummeina toimivat ammattitanssitaiteilijat ovat viime syksyn tanssittaneet kotihoidon piirissä olevia ihmisiä.

Kummi kotona -hankkeessa Tanssikummitoimintaa kehitetään erityisesti kotipalveluiden, kotisairaanhoidon ja kotihoidon tukipalvelujen asiakkaille, omaishoitajille ja palveluissa työskenteleville. Aiemmin Tanssikummitoimintaa on jo toteutettu vanhainkotien ja palvelutalojen arjessa.

Yle Akuutti

– Olen kaiket päivät yksin, en pääse ulos muuten kuin invataksin kanssa. Tämmöinen on mukavaa ja tämä on sopivan pituinen. Ei tule itselle tunnetta, etten jaksa enää. Tämä on ainutlaatuinen juttu, ihastelee Raija.

– Aallot siellä näkyvät. Jalat aaltoilevat ja lähemmäs ja lähemmäs merta päästään, myös naisten jalat alkavat liikkua musiikin mukana.

Tanssi avaa tunteita

– On aika haastavaa tulla niin lähelle. Kodissa on paljon muistoja. Helposti tanssi herättää tunteita, mutta koti on myös turvallinen paikka, jossa on joskus helpompi heittäytyä, tanssikummi Jennifer Joffs kuvailee kohtaamisia.

Yle Akuutti

Kotihoidon henkilöstö on saanut Kummi kotona -toiminnasta paljon kiitosta. Asiakkaat ovat kertoneet, että tanssikummin käynnin jälkeen mieli on parempi.

– Omaiset kiittävät, että omaa mammaa tai pappaa on käyty piristämässä ja tuotu siihen arkeen jotain ihan uutta. Me olemme saaneet asiakkaisiin liikkuvuutta, asiakkaiden on helpompi selviytyä omissa toimissaan ja se helpottaa myös työskentelyä hoitajan kanssa, kertoo Kaarinan kaupungin kotihoidon tiimivastaava Päivi Aso.

– Tässä myös kokee hoitajana erilaisia tunteita, vaikka emme ole olleet läsnä näissä tilaisuuksissa. Kun kuulemme asiakkailta, että teimme sitä ja teimme tätä ja on puhuttu erilaisista tunteista, myös surusta, se herkistää hoitajankin, jatkaa Päivi.

Sormien tanssi

Jennifer ja Raija tanssittavat sormiaan sohvalla vierekkäin istuen.

– Tanssin ei tarvitse aina olla kokonaisvaltaista tai että mennään tanssilaivalle, vaan voi olla myös sormien tanssi. Se on jotain, joka tapahtuu selkäytimessä, mutta ei välttämättä edes näy katsojalle. Se vaikuttaa mielentilaan, herättää ideoita, ajatuksia ja keskustelunaiheita. Ihan vuodepotilaiden kanssa voi tällaista tehdä tai jos on sellainen päivä, ettei jaksa hirveästi tehdä isoja liikkeitä, Jennifer kertoo.

– Olen ulospäin suuntautunut ihminen eikä minulla ole ikävää. Ja jos on, minulla on ystäviä, joille soittelen ja se menee ohi. Tämä tekee saman. Jos on vähän surkea aamulla, elämä on taas vähän toisenlaista, kun jumppakummit ovat käyneet, kiittelee Raija.

– Välillä oikein olen yllättynyt, miten helposti ihmiset innostuvat ja rohkeasti lähtevät mukaan tanssimaan, vaikka erityisesti nykytanssi ei ole sellainen, johon on totuttu, Jennifer iloitsee.

Yle Akuutti

Toimittaja: LEA FROLOFF