Hyppää pääsisältöön

Tuolin kohtuukäyttäjä: Hetki hamsterina

Istumisasioita kuukletellessa on kuvahaun tuloksissa parikin kertaa silmiini osunut tread mill desk.

Suoraan suomennettuna se varmaan olisi juoksumattopöytä, siiis korkea pöytä, jonka ääressä tehdään töitä juoksumatolla askeltaen. Läheistä sukua Tuoliton tammikuu facebook-ryhmässä esitellylle nerokkaalle tabletti-kuntopyörä -yhdistelmälle.

Missään en ole sellaista nähnyt, mutta äkkiähän semmoisen rakentaa.

Otamme siis mukaan maalarinteippiä, läppärin ja hiukan niksipirkkahenkeä (ei kuitenkaan sukkahousuja) ja suunnistamme kuntosalille. Tukeva kiinnitys vaatii paljon teippiä (onko vakuutukset kunnossa?), mutta lopulta meillä on valmiina testikäyttöön kelpaava tee-se-itse-treadmilldesk.

Ja sitten hihnalle. Putkiaivoilla varustetut miehet eivät kuulemma osaa ajatella ja syödä purkkaa yhtaikaa. Miten tippaleipäaivoiselta naisihmiseltä luonnistuu yhtaikainen kävely ja läppärillä kirjoittaminen?

Aloitan rehvakkaasti kuuden kilometrin tuntivauhdilla. Kai siinä nyt vielä kirjoittaa, kun kerta puhumaankin pystyy. Huiiii, ei kirjoitakaan, näppis karkaa ulottumattomiin eikä tekstissä ole tolkun häivää. Noo, lasketaan viiteen kilometriin. Ei onnistu sekään, pudotetaan neljään.

Kävelen ja kirjoitan. Muut kuntoilijat katsovat oudoksuen. Olo on kuin hamsterilla juoksupyörässä.
Edelleen julmetun vaikeaa, sokea apinakin kirjoittaisi virheettömämpää tekstiä. Pudotan kolmeen ja saman tien kahteen kilometriin tunnissa. Ryömimisvauhdissa kirjoitus sujuu jotenkuten.

Kävelen ja kirjoitan. Muut kuntoilijat katsovat oudoksuen. Olo on kuin hamsterilla juoksupyörässä. Mielessä vilahtaa myös Chaplinin Nykyaika.

Vaan onko tämä nyt ihan täysjärkistä hommaa? Ensin automatisoidaan työelämä sellaiseksi, ettei kenenkään tarvitse nostaa peffaa penkistään; sen jälkeen kehitetään vehje jonka ainoa funktio on saada työntekijät taas liikkeelle.

Sitäpaitsi mylly pitää liikaa meteliä. Avokonttori, jossa surraisi kymmeniä juoksumattoja, sopisi miljööksi futuristiseen kauhuleffaan.

 • Suomessa poltetaan päivittäin 800 rekallista jätettä – mutta tämäkään ei riitä. Jätettä kuskataan myös naapurimaihin poltettavaksi.

  Suomalaisten jätettä kuskataan naapurimaihin poltettavaksi

  Kaatopaikkojen sulkeuduttua jätevoimaloiden lastausporteilla on ruuhkaa. Jätettä poltetaan yötä päivää, mutta silti sekajätekuormia joudutaan lähettämään jatkuvasti myös naapurimaihin poltettavaksi. Suomeen tarvitaan lisää jäteuuneja ja myös lisää kierrätystä. Mutta olisiko jätteen määrää mahdollista vähentää?

 • Mitä tiedät kuulennoista - testaa tietosi!

  Kuulentotesti

  Tänä vuonna on 50 vuotta siitä, kun Apollo 11 laskeutui Kuuhun ja ensimmäinen ihminen astui Kuun pinnalle. Tuo lento tapahtui heinäkuussa, mutta Apollo-ohjelma, jolla kuulentoa harjoiteltiin, oli ollut käynnissä jo 1960-luvun alusta alkaen.

 • Avaruuden tilannekuva - avaruusjärjestöt panostavat taivaalta tulevien uhkien ennakoimiseen

  Maapallo on aina kosmisen hyökkäyksen uhkaamana

  Onneksi avaruus uhkaa meitä erittäin harvoin, mutta silti pahimmat maailmanlaajuiset katastrofit ovat peräisin maapallon ulkopuolelta. Kosmiset törmäykset ja aurinkomyrskyt ovat todellinen vaara meille, ja siksi avaruusjärjestöt ja tähtitieteilijät ovat panostaneet viime aikoina yhä enemmän resursseja niin sanottuun avaruuden tilannekuvaan

 • Euroopan tärkeimmän ravintokasvin, vehnän, ilmastokestävyys on heikentynyt

  Vehnän monimuotoiset lajikkeet - vastaus ilmastonmuutokseen.

  Juuri julkaistun tutkimuksen mukaan eurooppalaisen vehnän kyky sietää erilaisia ilmasto-olosuhteita on heikentynyt. Ravintokasvin ilmastokestävyys on tärkeä asia, koska ilmastonmuutos voimistaa sään vaihtelua ja ilmaston ääri-ilmiöitä. Vehnän pärjääminen ilmaston muutoksissa vaikuttaa mm. Euroopan ruokaturvaan sekä huoltovarmuuteen eri maissa. Mikä on suomalaisen vehnän kyky sietää erilaisia säitä?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Tiede