Tahdotko? Tahdon!
Kohtaamisia, työystäviä, yhteisöllisyyttä, luotettavia aikuisia, harrastus.
Näin voisi kuvailla Aseman Lapset ry:n alaisuudessa toimivia Walkers -kahviloita, joissa työskentelevät vapaaehtoiset tarjoavat alle 18-vuotiaille nuorille mahdollisuuden tulla viihtymään juuri sellaisena kuin he ovat.
Mauri Mujunen on johtava Walkers-toimintavastaava, joka painottaa Walkers -kahviloiden erikoisuutena olevan ihan tavalliset perusaikuiset.
- Täällä perustehtävänä on olla turvallisena aikuisena nuorille. Meillä ei ole sellaisia tyyppejä, jotka haluaisivat pitää kädestä ja sääliä muita, taikka olisivat ammattinsa puolesta velvoitettuja auttamaan nuoria.
Walkers –toiminta on matalan kynnyksen toimintaa. Nuori voi tulla kahvilaan päihtyneenä, mutta kahvilaan ei koskaan tuoda päihteitä. Kahviloissa on myös tarkat säännöt, joiden noudattamiselle on aina peruste.
- Meillä noudatetaan sääntöjä, mutta emme ikinä heitä ketään ulos. Jäähy on vaihtoehto, mutta sen jälkeen nuori otetaan takaisin sisään, Mujunen painottaa.
Todellakin vapaaehtoista
Kahviloita on ympäri Suomea, yhteensä kolmetoista.
Walkersiin tullessa kokee iloisen vastaanoton ja innostuneita teini-ikäisiä. Vapaaehtoiseksi tullaan valituksi haastattelujen kautta ja lopuksi on koulutus. Vielä koulutuksen jälkeenkin voi perua, jos vapaaehtoisuus ei ollutkaan oma juttu.
- Vielä koulutuksessakin voimme katsoa, että kaikki ovat sopivia hommaan, Mujunen muistuttaa.
Walkers -vapaaehtoiset keittävät kahvia, myyvät kahvilatuotteita, pelaavat nuorten kanssa pelejä ja ovat olkapäänä asian niin vaatiessa. Myös kadulla on toimintaa, vaparit ovat siellä, missä nuoretkin.
- Turvallisempaahan tuolla kaduilla on, kun siellä on luotettavia aikuisia seassa, Mujunen muistuttaa.
Suurin osa vapaaehtoisista pitää kesäloman normaalisti ja tekee omia töitä, osa on myös eläkkeellä. Kaikki vapaaehtoiset tulevat töihin silloin, kun se heille sopii.
- Jos väsyttää, niin olen aina sanonut, että silloin kannattaa jäädä kotiin. Ei tänne parane puolilla valoilla tulla, Mujunen ynnää.
Etenemismahdollisuuksia vapaaehtoisille
Koulutuksia on aikuisille kolmella tasolla, A B ja C.
Alle 18-vuotiaat voivat osallistua D-tason koulutukseen, mutta heidän tehtävänsä on lähinnä tuoda viestiä nuorten keskuudesta, jotta kahvilassa tiedetään, mitä nuoret haluavat. He voivat myös pelailla muiden nuorten kanssa ja myydä kahvilan tuotteita.
- A-tasolla on teoriatunteja sekä harjoittelu. Kaikki uudet vapaaehtoiset käyvät tämän tason. Jos on alle 18-vuotiaana käynyt D-tason, pääsee A-tason läpi teoriapäivän suorittamalla, kertoo Mujunen.
- B-taso on vapaaehtoisten jatkokoulutus, jonka jälkeen he voivat toimia ryhmänjohtajina esimerkiksi katutoiminnassa. Näiden henkilöiden koetaan olevan valmiita ottamaan lisävastuuta Walkers-toiminnassa.
Koulutus käsittelee nuoria laajemmin, heidän tukemistaan sekä nuoren ja aikuisen kohtaamista.
- C-taso puolestaan on Walkers –ammattilaisten oma koulutus.
- Koulutuksilla pyritään välttämään tilanteita, joissa oirehtiva nuori pystyy ”viemään” aikuista ja opetellaan käsittelemään nuorten kanssa eteen tulevia tilanteita, kertoo Mujunen.
Kaikenlaisia aikuisia kaivataan
Arkisella normaalilla kanssakäymisellä pärjää nuorten kanssa loistavasti. Sosiaalisuudesta ei ole haittaa, sillä jossain kohtaa se tulee väistämättä eteen. Tuppisuuna on hankala keskustella nuorten kanssa.
Vapaaehtoiset saavat tukea Walkersin ammattilaisilta ja vaikeiden asioiden eteen tullessa, nuori ohjataan eteenpäin ammattiauttajille.
- Lähtökohta on, että kaikki lähtevät meiltä kotiin nukkumaan, ilman päätä vaivaavia asioita, Mujunen muistuttaa.
Energia, jota vapaahtoinen tuo kahvilaan, ei saisi olla miinus –merkkistä. Sen takia oma elämä pitää olla kuosissa, ennen hommaan ryhtymistä.
- Monet ammattilaisetkin kalpenevat meidän vapaaehtoisten rinnalla, ne ovat niin mahtavaa porukkaa, nuoruuden veteraaneja ja erityisesti korostaisin, että arvostamme suuresti sitä, että waparit antavat kaikkein kalleintansa eli omaa aikaansa, hehkuttaa Mujunen.